All for Joomla All for Webmasters
Magazin

BEOGRAD PRE 100 GODINA Pogledajte kako su 1919. izgledale najprometnije prestoničke ulice i šetališta (VIDEO)

Video snimci konja i fijakera, Beograđana u odelima i sa šeširima, njihovih sugrađanki u damskim haljinama, ali i po koje predratno zdanje nadomak ulica, kroz koje se više šetalo nego vozilo, ne mogu vas ostaviti ravnodušnim.

Kalemegdan, Ulica kralja Milana i Trg republike, samo su neka od mesta koja se mogu pogledati na starim video snimcima postavljenim pre nekoliko dana na Jutjub kanalu nacionalnog filmskog arhiva Srbije, Jugoslovenske kinoteke.

sorti_bombardovanje_1941_vesti_blic_safe_sto

U samo nekoliko minuta koliko traje svaki od snimaka star i do jednog veka, Beograđani i svi oni koji vole srpsku prestonicu, mogu se vratiti u lepu, pomalo zaboravljenu, ali poštovanja vrednu prošlost.

Na jednom od snimaka iz 1919. godine se vidi ulaz u Kalemegdanski park i fontana Ribar (Borba) ili Zlosrećni ribar, delo istakutog vajara Simeona Roksandića koja je u srpskoj prestonici od 1907. godine.

Knez Mihaila trg, kako su ga stari Beograđani krstili, a danas Trg republike izgledao je potpuno drugačije. Naime, na mestu današnjeg Narodnog muzeja nalazila se zgrada Uprave fondova, ali se može videti i Narodno pozorište koje je oštećeno tokom Prvog svetskog rata kako se nalazi u procesu obnove.

Trg republike iz 1919. godineFOTO: JUGOSLOVENSKA KINOTEKA / YOUTUBE
Trg republike iz 1919. godine

Danas pešačka zona, a nekada pokaldrmisan trg kroz koji su prolazili konji sa kočijama, jedino potpuno zajedničko sa sadašnošću ima spomenik knezu Mihailu Obrenoviću koji je podignut davne 1882. godine.

Ulica kralja Milana sa zgradom ruskog poslanstva, muškarac na biciklu koji vozi kroz nju dok konj strpljivo čeka da nekoga poveze može se videti na jednom od video snimaka. Takođe, na istom snimku nalazi se i Kuća Alekse Krsmanovića, poznatog beogradskog trgovca, koja je u to vreme, 1919. godine bila rezidencija regenta Aleksandra Karađorđevića.

sorti_beograd_pre_100_godina_vesti_blic_safe_sto.mp4

Osim ovih, na Jutjub kanalu Jugoslovenske kinoteke mogu se pogledati brojni zanimljivi snimci poput “izgleda Jovanove ili Velike pijace”, Trga Terazije sa fontanom, kafane “Rudničanin na Slaviji i mnogi drugi.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top