All for Joomla All for Webmasters
Srbija

BEOGRAD OTVORENOG SRCA Spektakularni koncerti za doček Nove godine

Trg otvorenog srca traje od 1. decembra do 1. februara, gde će se nalaziti drvene kućice, zanatlije, moći će da se kupe igračke i hrana, a tu će biti postavljena i velika gradska jelka

Beograd, proslava Srpske nove godine ispred hrama Svetog Save
Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Novogodišnja manifestacija Beogradska zima” trajaće od 15. decembra do 15. januara, a u tom periodu biće organizovano 86 programa na različitim lokacijama u gradu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare gradski menadžer i predsednik Organizacionog odbora tog događaja Goran Vesić.

– To je tradicionalna gradska manifestacija koja je za nas posebno značajna i koja posle Bir festa privlači najviše turista. Kako smo mi grad koji živi od turizma i zarade od turizma Nova godina je nama veoma značajna. Trudimo se da svake godine kreiramo program koji će biti atraktivan za posetioce iz regiona jer su naši gosti uglavnom iz regiona, a osim toga, a trudimo se i da zadovoljimo i naše Beograđane – rekao je Vesić.

– Po završetku novogodišnjeg programa, do 1. februara ćemo izaći sa zvaničnim izveštajem o tome koliko je koštala Nova godina, a naše procene su da je to između 45 i 60 miliona dinara. Mi Novu godinu doživljavmo kao investiciju u turizam ovog grada i smatramo da je veoma važno ulagati jer u tom periodu imamo ogorman broj turista koji dnevno potroše 300 evra – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Trg otvorenog srca traje od 1. decembra do 1. februara, gde će se nalaziti drvene kućice, zanatlije, moći će da se kupe igračke i hrana, a tu će biti postavljena i velika gradska jelka.

– Prvi put ove godine u saradnji sa NALED-om ćemo postaviti 20 kućica u Knez Mihailovoj, od Kulturnog centra Beograda ka Ruskom caru, gde ćemo imati prodajnu izložbu autentičnih proizvoda iz Srbije sa fokusom na tradicionalne rukotvorine.

– To se pokazalo veoma interesantnim za strane turiste i nadam se da će moći tu da kupe kvalitetne proizvode. Veoma smo ponosni na to što ćemo posle 37 godina otvoriti klizalite na Tašmajdanu, koje je zatvoreno 1979. godine. Sa programom krećemo 15. decembra i trajaće do 15. februara, a pripremili smo čitav niz programa za decu, kao i retro večeri gde će moći da dođu oni nešto stariji kako bi se podsetili svog detinjstva.

– Verujem da ćemo probuditi nostalgiju kod jednog dela građana, ali i da će mlađe generacije shvatiti kakva je lepota i prednost tog otvorenog klizališta. Na Tašmajdanu će i svakodnevno nastupati bendovi – naglasio je Vesić i dodao da će se drugo otvoreno klizalište nalaziti na Trgu Nikole Pašića od 1. decembra.

Foto: Beoinfo

Foto: Beoinfo

Osim toga, naveo je gradski menadžer, imamo i Trg bajki koji će se nalaziti na platou ispred UK “Vuk Stefanović Karadžić”, gde će se nalaziti kućica u kojoj će deca slušati bajke i gledati predstave.

Ove godine uvodimo i program na Savskoj promenadi, gde će biti promenada otvorenog srca 1. januara, a 29. decembra tu organizujemo prvi od tri velika koncerta gde će nastupiti Kiki Lesandrić i Piloti i Tropiko bend. Centralna bina će se nalaziti ispred Doma Narodne skupštine i tu organizujemo dva koncerta, 30. i 31. decembra, 30. decembra će pevati Bijelo dugme i Aca Lukas, a 31. decembra Bajaga i instruktori i Plavi orekstar.

– Verujem da smo uradili pravu stvar i da će taj muzički program biti u funkciji toga što mi želimo, a to je da Beograd bude centralno mesto za doček Nove godine u regionu – rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević

Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević

Kada je u pitanju Dečja Nova godina, prema rečima gradskog menadžera, ona se i ove godine održava na Beogradskom sajmu.

– Naša dečja Nova godina na sajmu ima 39 programa, 11 pozorišnih predstava, 18 muzičko-scenskih programa, 9 programa sa novogodišnjom predstavom, a i ove godine ćemo organizovati da deca iz beogradskih vrtića besplatno posete taj prostor – kazao je Vesić.

Kako je naveo, 1. januara je Ulica otvorenog srca koja se ove godine osim Svetogorskoj, održava i u Čukarici, Rakovici, Surčinu, Savskom vencu, Mladenovcu i Obrenovcu, kao Promenada otvorenog srca.

– Na Trgu otvorenog srca, na Trgu republike, 7. januara je lomljenje božićne česnice, a imaćemo i program za proslavu Pravoslavne Nove godine koji će tradicionalno biti dečji, imaćemo koncert za decu, pozorišta, tezge sa prodajom dečjih proizvoda u Ulici Dragoslava Jovanovića. Trka deda mrazeva je 25. decembra i održava se tradicionalno kroz Ulicu kralja Milana – naglasio je Vesić i dodao da će se na svim manifestacijama prodavati šolja koja će koštati 150 dinara, a novac od prodaje će ići u humanitarne svrhe Zavodu za vaspitavanje dece i omladine.

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić je istakla da je prošlogodišnja Beogradska zima pokazala da je uz dobru volju moguće okupiti značajne gradske ustanove, preduzeća, vrsne umetnike i izvođače i napraviti kvalitetan i raznovrstan program.

Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević

Foto: Tanjug/Nikola Dimitrijević

Sekretarijat za kulturu i ove godine predstavlja CEBEF, Dečji kulturni centar koji će pripremiti još bogatiji program na Beogradskom sajmu i UK Vuk Stefanović Karadžić.

– Nova godina je prilika da jednu godinu završimo, a drugu započeno lepim uspomenama i zato smo programe i podržali većim ulaganjima. Grad je ove godine uložio mnogo više novca, truda i posevećenosti kako bi ova manifetacija nadmašila prethodnu. Imao odličan program i očekujemo opravdano uspešnu realizaciju i dobar provod – naglasila je ona.

Pomoćnica direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra Beograda Leontina Vukomanović je zahvalila Gradu Beogradu koji je i ove godine poverio organizaciju dečjeg programa na Sajmu upravo Dečjem kulturnom centru.

– Prošle godine smo imali taj probni projekat, ali se ispostavilo kao itekako značajan za naše mališane. Grad Beograd će i ove godine omogućiti radnim danima od 11 časova besplatne predstave za decu, uz prevoz do Sajma za decu iz vrtića. Zbog velikog interesovanja prošle godine, programi na Sajmu će se organizovati i u popodnevnim časovima.

– Pored toga u Dečjem kulturnom centru 21. i 22. decembra biće organizovani besplatni koncerti sa izvođačima koji su ove godine učestvovali na obnovljenom Dečjem beogradskom proleću – rekla je Leontina Vukomanović podsetivši da je ovaj festival obnovljen na ličnu inicijativu gradskog menadžera Gorana Vesića.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ona je dodala da će se Dečji kulturni centar Beograda pobrinuti da se na Trgu otvorenog srca vikendima održavaju programi, ali i u Ulici otvorenog srca i programu otvaranja klizališta na Tašu.

Direktorka beogradskog sajma Danka Selić je kazala da ta ustanova godišnje organizuje više od 40 manifestacija, a posebno se izdvaja novogodišnji festival koji će trajati od 16. do 30 decembra.

Momčilo Bajagić je rekao da mu je izuzetno drago da njegov bend svira u Beogradu i najavio da će koncert biti ispred Narodne Skupštine 31. decembra zajedno sa „Plavim orkestrom”.

Frontmen grupe „Piloti” Kiki Lesendrić takođe je obećao dobar provod svima koji im se budu pridružili na Savskoj promenadi 29. decembra gde će nastupiti i Tropiko bend.

Dijaspora.news/telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top