All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Bečejci jugićem prešli 20.000 kilometara do Mongolije i nazad: Vratili se u rodni grad posle 64 dana (FOTO)

– Mladi moraju da ulažu u svoje znanje i putovanje, to je naša poruka. Materijalne stvari su prolazne, ovo što smo mi uradili nije – poručuju

Ekspedicija života, kako su nazvali ovu avanturu dvojica Bečejaca, Ninoslav Trajković i Đorđe Ilčešin, uspešno je završena. Nakon 64 dana i pređenih 21.481 kilometra kroz čak 12 zemalja jugićem “Rinom”, mladi avanturisti su sinoć konačno došli do mesta odakle su i krenili – do svog rodnog Bečeja.

Ekspedicija života, kako su nazvali ovu avanturu dvojica Bečejaca, Ninoslav Trajković i Đorđe Ilčešin, uspešno je završena. Nakon 64 dana i pređenih 21.481 kilometra kroz čak 12 zemalja jugićem “Rinom”, mladi avanturisti su sinoć konačno došli do mesta odakle su i krenili – do svog rodnog Bečeja.

Put od Srbije, pa sve do Ulan Batora u Mongoliji, bio je pun prepreka, dobrih, ali i neočekivanih stvari koje su se dešavale ovim avanturistima koji su svakoga dana putem društvenih mreža obaveštavali svoje pratioce o dešavanjima na putu.

Prijatelji mladih avanturista kažu da su znali da će “jugić” izdržati neverovatan put od 20.000 kilometara, dok su njihovi roditelji po tom pitanju bili skeptični.

Đorđe je nakon pozdravljanja sa porodicom i prijateljima seo pored berberina. Duga kosa i brada dokaz su da momci nisu imali vremena za šišanje i brijanje, trebalo je za 60 dana otići i vratiti se iz Mongolije.

– Mladi moraju da ulažu u svoje znanje i putovanje, to je naša poruka. Materijalne stvari su prolazne, ovo što smo mi uradili nije. Ovim putovanjem upoznali smo nove ljude, kulture, prostranstva. Videli smo drugi kraj sveta – kaže Đorđe.

O avanturi života, Ninoslav kaže da je bilo puno prepreka:

– U jednom momentu smo imali goriva za svega 20 kilometara, a našli smo se ukopani u pesku. Bilo je trideset stepeni, vode nismo imali. Nalazili smo se samo u donjem vešu, kopali smo rukama kako bi našeg “Rina” izvukli iz peska. Da smo se još jednom zaglavili, ne verujem da bismo ga izvukli – priseća se Ninoslav i teških momenata.

Teške situacije ostavili su iza sebe, sa svojim prijateljima prepričavali su svoje dogodovštine, a na dvomesečnom putu ne sumnjamo da ih je bilo mnogo.

Podsetimo, Bečejci su pre nešto više od dva meseca automobilom marke “jugo”, starim 27 godina, krenuli u neobičnu avanturu tokom koje su prešli čak 12 zemalja istočne Evrope i Azije.

Uz pomoć sponzora, prijatelja koji su im, osim materijalne podrške, pružili i onu najveću, moralnu, Bečejci su uspeli u svojoj zamisli. Tokom puta nesebična podrška dobili su i od lokalnog stanovništa, ljudi sa prostora bivše Jugoslavije koji su ih širokog osmeha dočekivali.

– Nije bitno otići u velike gradove, poznate i luksuzne destinacije, potrebno je doživeti i upoznati nove kulture, anonimne gradove i sela, obične ljude, to je suština ovakvih avantura – poručuju humanitarci koji su na put krenuli kako bi pomogli Centru za napuštene životinje koji se nalazi u Bečeju.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top