All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

BARON MIHAJLO MIKAŠINOVIĆ Čuvar tuđeg carstva, zaštitnik svoga naroda

Srpska nacionalna Akademija u Torontu, u prostorijama Galerije SNA, organizovala je u nedelju 20. novembra 2016. godine, predavanje povodom prevoda na engleski jezik, knjige dr. Đure Zatezala “Baron Mihajlo Mikašinović”, a koje su održali gosti iz SAD.

Dr. Branko Mikašinović, je bio urednik antologija jugoslovenske i srpske proze i poezije. Tokom 26 godina bio je novinar Glasa Amerike i predavač na univerzitetu Tulan i Nju Orleansu. Diplomirao je na Ruzvelt univerzitetu, magistrirao na Nortvestern univerzitetu i doktorirao na Beogradskom univerzitetu.

Dr. Branko Terzić, je bio je savezni ministar za energetiku SAD i ministar za javni servis države Viskonsin. Konsultant je za menadžment i diplomirani je inženjer energetskog inžinjeringa, a počasni je doktor nauka i inžinjeringa univerziteta Viskonsin, u državi Milvoki. Kraljevski je ađutant i lični savetnik Njegovog Veličanstva Princa Prestolonaslednika Srbije Aleksandra Karađorđevića.
Oba gospodina su članovi Krunskog saveta Princa Prestolonaslednika Srbije Aleksandra Karađorđevića.

Predavanje je organizovano po ideji i na inicijativu renomiranog advokata Milene Protić, člana Upravnog odbora SNA koja je svojevremeno prisustvovala ovom predavanju u SAD, a koja je predstavila goste i poželela im dobrodošlicu u ime SNA.

AKADEMIJA-GAJA-MILENA-PROTIC-I-BRANKO

U uvodnoj reči, književnik Radovan Gajić dao je osnovne naznake teme predavanja koje je zamišljeno kao interaktivni obrazovni program, kako bi se mladi srpske dijaspore upoznali sa bogatom i uzvišenom istorijom naroda iz koga vode poreklo.

Pošto je dr. Branko Terzić dao ključne osnove istorije i postojanja Vojne Krajine (ili Vojne Granice) kroz tri evropska veka, koliko je ova predstavljala odbranu od nadiranja osmanlija, dr. Branko Mikašinović je povedao o knjizi dr. Đure Zatezala, njenom prevodu i najviše o samom junaku ovog istorijskog štiva.

Mihajlo Mikašinović je bio verovatno najplemenitiji izdanak soja srpskih krajišnika kome je, za junačke vojne i političke zasluge, carica Marija Terezija dodelila titulu Baron od Zmijskog ratničkog polja; označavajući time njegovu junačku nepopustljivost kakvu iskazuju samo zmije u međusobnoj borbi, što je obeležilo mitsko poreklo ove titule. Mihajlo Mikašinović je bio osoba viteškog duha i čvrstog karaktetra. Koliko god da se borio za očuvanje Austrijske carevine od nadiranja osmanlija toliko isto, Mihajlo Mikašinović nije zaboravljao da u svakom trenutku štiti i pomaže svoj srpski narod u svim domenima. Bio je graditelj, donator manastira, ktitor crkava, smirivao je nerazborite pobune i rizične ustanke, hrabrošću i razboritošću suprotstavljao se unijaćenju krajišnika i političkim intrigama uperenim protiv njih. Rođen je 1715. godine, a umro je, relativno rano, 1774. godine. Vojno i politički je postradao braneći interese svoga naroda, a svu svoju imovinu zaveštao je institucijama Srpske pravoslavne crkve i manastirima Lepavina, Šišatovac i Velika Remeta.


Tokom junačkog života, tri puta je bio ranjavan, tri godine bio je u zarobljenuištvu i dva puta je tragično stradao zbog zalaganja za svoj narod. To, prvo vojno-političko postradanje donelo mu je preranu smrt, jer nije mogao da prežali javno poniženja i nepravedno “penzionisanje” iz vojnih redova. Drugi put je postradao u grobu, od istog zla koje se stalno iznova vežba na njegovom narodu, naime, ustaše su mu, u 2. svetskom ratu, razorile grob.

Posle razgovora sa prisutnom publikom na kraju večeri, u ime Srpske nacionalne Akademije u Torontu, Milena Protić je uručila, gostima predavačima, po poklon-primerak knjige “Serbia 1914 -1918 A Gallant Ally”, koju je povodom stogodišnjice velikog rata izdala SNA.

AKADEMIJA-GAJA-MILENA-PROTIC-I-BRANKO
Dijaspora.news Izvor novine.ca/Ivana Đorđević

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top