All for Joomla All for Webmasters
Društvo

Arapi traže sestre i tehničare sa ovih prostora! Plata četiri hiljade evra!

Medicinari iz Srpske i BiH sa nestrpljenjem očekuju dolazak poslodavaca iz Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su u potrazi za radnicima sa ovih prostora stigli čak do Hrvatske.

U ovoj državi predstoje seminari na kojima će predstavnici zdravstvenih ustanova iz zemalja Zaliva medicinskim sestrama i tehničarima prestaviti pogodnosti zaposlenja u nekoj od tamošnjih klinika, te uslove koje treba da ispunjavaju da bi došli do posla.
U Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS kažu za naš list da su te pogodnosti takve, da bi teško mogli da im odole i radnici koji su kudikamo bolje plaćeni od naših.

– Uslovi rada su već poznati, a u ponudi je plata od 4.000 evra, dok će svaki radnik koji potpiše ugovor i ode da radi tamo, dobiti 2.000 evra premije, a prekovremeni rad plaćaju 150 odsto. Poslodavci iz Zalivskih zemalja radnicima sa ovih prostora obezbeđuju avionski prevoz odavde do tamo, besplatan smeštaj, te prevoz od smeštaja do posla – kaže predsednik ovog sindikata Mirko Šerbežija.
Prema njegovim rečima, uslovi za zaposlenje medicinskih sestara i tehničara u nekoj od klinika u Kataru ili Kuvajtu su diploma o završenoj školi, dve godine radnog iskustva i solidno poznavanje engleskog jezika.

– Pitanje je dana kada će posrednici klinika iz pomenutih država doći i u Srpsku i BiH, što će otvoriti novo tržište za zaposlenje naših medicinskih sestara i tehničara i uovom dijelu sveta. Mi se, ionako, suočavamo sa zabrinjavajućim odlivom medicinskog kadra, a ovu ponudu će malo ko moći da odbije, jer je reč o uslovima koji naši radnici, sa platom od oko 800 KM i punim rukama posla, mogu samo da sanjaju. Za naš zdravstveni sistem opasno je i to što klinike iz evropskih zemalja pojednostavljuju uslove zaposlenja radnika sa ovih prostora, s obzirom na to da im, kako vreme prolazi, postavljaju sve lakše i jednostavnije uslove za zasnivanje radnog odnosa – ističe Šerbedžija, piše Srpskainfo.
Tako je našim medicinskim sestrama i tehničarima, da bi se zaposlili u nekoj evropskoj državi, sada dovoljno da imaju diplomu o završenoj školi, položen stručni ispit i solidno poznavanje jezika, a da, pritom, uopšte ne moraju da imaju radno iskustvo. To potvrđuju i mnogi oglasi u kojima poslodavci iz inostranstva traže medicinske sestare i tehničare sa ili bez radnog iskustva.

Uglavnom je reč o renomiranim grupama klinika ili pojedinim lokalnim klinikama, kao i domovima za negu starijih i nemoćnih lica, te osoba sa posebnim potrebama

Bruto plata bez priznate diplome u Nemačkoj se kreće do 2.400, a sa priznatom diplomom do 3.300 evra, Uz ove plate, naravno, idu redovni dodaci, a kod svih poslodavaca osiguran je privremeni ili trajni povoljan smeštaj, navodi se u oglasima.

Zbog svih navedenih pogodnosti koje nude evropske ili arapske klinike, ne čudi što naši medicinari kao zapete puške čekaju priliku da odu sa ovih prostora.

– Ponuda neke klinike iz, na primer, Nemačke ili Katara se ne propušta, ali ne samo zbog para. Veoma je važno da ljudi koji vole svoj posao rade u jednom uređenom sistemi i da mogu da se usavršavaju i napreduju. Ovde to nije slučaj – kaže medicinska sestra Svetlana S.

 

Dijaspora.news/Bliconline

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top