All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Američki Senat ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Ratifikaciju je podržalo 97 senatora dok su republikanci Rend Pol i Majk Li bili protiv. Procedura predviđa da sada svoj potpis na odobrenje Sjedinjenih Američkih Država da Crna Gora postane dio Alijanse treba da stavi američki predsjednik Donald Tramp.

Protokol je do sada ratifikovan u 27 parlamenata zemalja članica NATO-a, dok se ubrzo okončanje ratifikacije očekuje i u Španiji.

Republikanski senator Majk Li, na početku današnje rasprave, kazao je da se protivi širenju NATO-a.

“Ne vidim kako će prijem Crne Gore, koja ima malu vojsku, manje vojnika nego pojedini naši distrikti policajaca, doprinijeti jačanju kolektivne bezbjednosti”, rekao je Li.

Li se protivi, ali priznaje da će CG ući u NATO (foto: Guliver/Getty images)Li se protivi, ali priznaje da će CG ući u NATO (foto: Guliver/Getty images)

On je dodao da nije dovoljno jak argument pojedinih senatora, da bi SAD trebalo da podrže članstvo Crne Gore, samo jer se tome protivi Rusija.

“Crna Gora će biti članica NATO-a, ali nadam se da će nova administracija razmotriti reformu Alijanse”, poručio je Li.

Demokratska senatorka Džin Šahin kazala je da SAD moraju podržati članstvo Crne Gore zbog veće bezbjednosti u Evropi, i smanjenju ruskih aspiracija.

“Priznajem da je Crna Gora mala zemlja, ali geopolitički izuzetno važna. Njenim članstvom skoro sve države koje imaju izlazak na Jadransko more biće članice Alijanse čime se jačaju južne granice tog saveza”, rekla je Šahin, ocjenjujući da će prijem naše zemlje ojačati stabilnost na Balkanu.

Ona je navela da je Rusija pokušala da izvede državni udar u Crnoj Gori i da smijeni legitimno izabranu Vladu.

Šahin je dodala da žali što Protokol nije usvojen ranije u Senatu.

Ostalo još posla, napredak dovoljan

Demokratski Senator Kristofer Marfi kazao je da je ubijeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

“Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbjednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi”, dodao je Marfi.

On je dodao da mu je drago što će Senat podržati proširenje NATO-a ogromnom podrškom.

“Ulazak Crne Gore važan je i zbog daljeg jačanja stabilnosti Balkana, pogotovo ako se ima u vidu da Rusija želi da destabiluzije taj region, kako bi stvorila krizu u Evropi i za NATO”, naveo je Marfi, dodajući da su ruski državljani pokušali državni prevrat na dan parlamentarnih izbora.

SAD, kako je dodao, moraju pojačati prisustvo na Balkanu, jer je, tvrdi on, Trampova administracija ostavila taj region u vakuumu.

“Bez novih projekata za jačanje stabilnosti i demokratije na Balkanu, taj prostor na neki način bi bio prepušten Rusiji”, smatra Marfi.

Republikanski senator iz Ohaja, Rob Portman, kazao je da crnogorske institucije nijesu idealne, ali da je napravljen dovoljan napredak za članstvo u Alijansi.

Dijaspora.news/volimpodgoricu.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top