All for Joomla All for Webmasters
Društvo

Američka premijera filma „Teslin narod“ na festivalu srpskog filma u Pitsburgu

Četvrti Festival srpskog filma Srpskog narodnog saveza održan je u Katedrali znanja Pitsburškog univerziteta (SAD) 30. marta. Festival je organizovan u saradnji sa Centrom za ruske i istočnoevropske studije i komitetom Jugoslovenske nacionalne sobe Pitsburškog univerziteta. Glavni cilj festivala je čuvanje, negovanje i predstavljanje srpske kulture, tradicije i nasleđa američkoj publici.

Film „Teslin narod” (2018) reditelja Željka Mirkovića je imao američku premijeru na četvrtom festivalu srpskog filma Srpskog narodnog saveza u Pitsburgu. Film je izazvao veliko interesovanje i salve pozitivnih kritika publike za način kako su prikazani srpski iseljenici kao graditelji Amerike i sveta.

„Teslin narod” je dobio nagradu „Spirit” koju dodeljuje Srpski narodni savez za najbolji film i njegov doprinos produbljivanju veza između srpsko-američke dijaspore i matice kao i unapređivanju odnosa između Srbije i Amerike. Svetska premijera filma je održana u Srbiji 27. oktobra prošle godine u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.

Premijeri filma „Teslin narod” je prisustvovao reditelj filma Željko Mirković koji je primio nagradu, scenarista filma Miloš Rastović, kao i učesnici filma Aleksandar Slavković, autor romana „Doseljenik 1815 – 2015,” Milana Mimi Bižić iz Pitsburga i Džon Martić, predsednik Srpskog narodnog saveza. Prilikom prijema nagrade Mirković je naglasio da je glavni cilj filma bio da prikaže doprinos Srba u izgradnji Amerike i sveta u periodu dugom više od 200 godina i o prijateljstvu srpskog i američkog naroda. Posebno se zahvalio Srpskom narodnom savezu na podršci u realizaciji filma i svemu onome što je ovo najstarije srpsko dobrotvorno društvo u Americi koje postoji od 1901. godine učinila za srpske iseljenike i održavanju srpskog etničkog i verskog identiteta.

Miloš Rastović, scenarista filma, istakao je glavnu ideju filma:

„Kada su prvi srpski iseljenici dolazili u „obećanu zemlju,” oni su sabom doneli ne samo svoju požrtvovanost za rad i ideale i svoje talente, već su donelu nešto mnogo više, a to je njihova duša. Duša je ono što nas uzdiže i razlikuje od drugih i spaja sve Srbe u svetu bez obzira na kojem kontinentu ili državi živeli. Sveti vladika Nikolaj, govoreći o istoriji srpskog iseljeništva je rekao: “Sve je to jedna zadivljujuća epopeja, započeta od onih srpskih seljaka, koji bežeći od tiranije ćesarske i sultanske doseliše se u ovu zemlju slobode, ne da uživaju no da se što više osposobe nositi brige svetosavske i pomognu svojima na starom ognjištu nositi te iste brige i tako kroz stotinu i više godina, sve do danas.” Ako budemo sledili put naših velikana kao što su Nikola Tesla i Mihajlo I. Pupin, možemo biti sigurni da nećemo biti izgubljeni ni za veru, ni za otadžbinu niti za nas same.”

Aleksandar Slavković je istakao da je motiv koji ga je naterao da napiše roman o Đorđu Šagiću, kasnije Džordžu Fišeru, prvom poznatom Srbinu u Americi, bio ponos njegove nacije i sve ono što su oni učinili za ovu zemlju. Nakon premijere u Pitsburgu, film će se prikazivati u Klivlendu, Bostonu, Njujorku, Los Anđelosu, Vašingtonu, Čikagu i drugim američkim gradovima.

Četvrti festival srpskog filma Srpskog narodnog saveza je otvoren molitvom Njegovog Preosveštenstva vladike Irineja, Eparhije istočnoameričke Srpske pravoslavne crkve nakon čega je usledilo predstavljanje knjige „Veliki rat 1914 – 1918″ (2018) u izdanju Sebastijan presa Eparhije zapadnoameričke Srpske pravoslavne crkve.

O knjizi su govorili dr Krinka Vidaković Petrov, urednica knjige, i Njegovo Preosveštenstvo vladika Irinej. Oni su istakli suštinu odnosa između Kraljevine Srbije i Amerike u vreme Prvog svetskog rata i ulogu srpsko-američke dijaspore u pomoći otadžbini.

Knjiga je posvećena zajedničkom sećanju na Veliki rat koji je potvrdio Ameriku kao globalnu silu i prekrojio granice Balkana stvaranjem Jugoslavije na pobedi i žrtvama Kraljevine Srbije. „Amerikanski Srbobran,” najstarije srpske novine koje izlaze u kontinuitetu od 1906. godine, su redovno izveštavale o toku Velikog rata na Balkanu.

Na veliko zadovoljstvo članova Srpskog narodnog saveza i svih prisutnih u sali, dr Aleksandru Petrovu, uredniku srpske sekcije „Amerikanskog Srbobrana”, uručeno je priznanje Srpskog narodnog saveza za njegov dvadesetšestogodišnji uređivački rad u srpskoj sekciji novina i doprinos obaveštavanju srpske zajednice u Americi o važnim događajima u Americi i matici. Dr Petrov se zahvalio na priznanju i naglasio da uređivati „Amerikanski Srbobran” za njega predstavlja „misiju, a ne posao.”

 

U sklopu predstavljanja knjige „Veliki rat 1914 – 1918″ prikazan je dokumentarni film „Dug put u rat” (2018) reditelja Miloša Škundrića. Ovaj film u trajanju dva sata na iscrpan način prikazuje uzroke Prvog svetskog rata koji prema autoru datiraju još iz prve polovine devetnaestog veka. Vodeći evropski intelektualci sa evropskih univerziteta kao što su Oksford, Kembridž, Sorbona i drugi iznose njihovo viđenje uzroka Velikog rata. Film je odlično prihvaćen od strane publike.

Najmlađi su imali priliku da uživaju u crtanom filmu „Bio dvaput jedan kralj” (2017) reditelja Vojina Vasovića. Film na dečiji pristupačan način opisuje jednog kralja podeljene ličnosti: kralja rata i kralja pesnika. Dvostruka priroda jednog kralja ima jednu savest, ali suprotne želje koje u uzajamnoj borbi žele da nadvladaju jedna drugu. Film je prikazan na 60 međunarodnih festivala i već osvojio preko 20 međunarodnih nagrada.

Foklorna dečija grupa Sv. Nikole Srpske pravoslavne crkve iz Monrovila u državi Pensilvaniji je na svojstven i atraktivan način predstavila tradicionalne srpske pesme koje je publika gromoglasno nagradila.

Oduševljenje festivalom kod američke publike je pokazalo koliko je važno čuvati i predstaviti srpsku kulturu na način kako bi je drugi još više cenili. Svako ko je bio prisutan na festivalu bio je u mogućnosti da ponese sa sobom nešto vredno iz bogate srpske kulture i istorije.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top