All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Ambasada Rusije ćuti o broju nepoželjnih državljana Crne Gore

“Ministarstvo je u diplomatskoj komunikaciji zatražilo dostavljanje pomenute liste. Nijesmo dobili obavještenje ni od Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori niti od Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o spisku crnogorskih državljana kojima nije dozvoljen ulazak u tu državu”, saopšteno je juče “Vijestima” iz ministrstva na čijem je čelu Srđan Darmanović

Ministarstvo vanjskih poslova od ambasade Rusije nije dobilo nikakve informacije o zabrani ulaska za državljane Crne Gore, nakon što su iz zvanične Moskve kazali da to znaju u njihovom konzulatu u Podgorici.

“Ministarstvo je u diplomatskoj komunikaciji zatražilo dostavljanje pomenute liste. Nijesmo dobili obavještenje ni od Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori niti od Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o spisku crnogorskih državljana kojima nije dozvoljen ulazak u tu državu”, saopšteno je juče “Vijestima” iz ministrstva na čijem je čelu Srđan Darmanović.

Dan ranije je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kazala da crnogorski državljani mogu saznati da li su na “crnoj listi” jedino ukoliko se obrate Ambasadi u Crnoj Gori.

“Kada se radi o Crnoj Gori, mnogo toga je rečeno o tom pitanju, a pojavile su se i informacije kome je zabranjen ulazak u Rusiju. Oni koji žele da putuju u Rusiju u obavezi su da se ponašaju u skladu sa zakonom i obrate ruskoj diplomatskoj misiji, odnosno konzulatima sa zahtjevom. Tokom vizne procedure, pojasniće se da li mogu da uđu ili ne”, rekla je ona.

Iz ruske amabasade “Vijestima” nisu odgovorili na pitanje koliko državljana Crne Gore ne može ući u Rusiju i da li im se od saopštenja Zarahove obraćao za informaciju neko od crnogorskih političara ili državnih funkcionera. Prema sporazumu iz dvije države, državljanima Crne Gore nije potrebna viza za boravak u Rusiji do 30 dana.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković u nedjelju je zaustavljen na moskovskom aerodromu, nakon čega su iz ruske ambasade u Podgorici kazali da se nalazi na listi nepoželjnih. Iz ambasade su tada naveli da je lisu nepoželjnih Rusija uvela kao recipročni odgovor za podršku Crne Gore sankcijama koje je Evropska unija uvela Rusiji, ali nijesu željeli da pojasne ko se sve nalazio na listi.

Komentarišući incident Vuković je za jučerašnji “Fajnenšl tajms” rekao da se radi o odmazdi.

“Znali su za moju poltičku reputaciju i željeli su od mene da naprave primjer,” kazao je Vuković, navodeći da su ga prije povratka u Crnu Goru osam sati držali bez hrane i vode.

(Dijaspora.news/vijest.me)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top