All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Aleksandar (19) od sviranja violine mesečno zaradi 600 evra. Sebi je od bakšiša kupio auto, ali neće na tome da se zaustavi (FOTO)

Aleksandar je violinu zavoleo još u detinjstvu, iako je rano shvatio da od klasične muzike ne može da se živi, nastavio je da svira iz ljubavi. Sada mesečno od bakšiša na svadbama i punoletstvima zaradi 600 evra, a najviše voli da zasvira uz stare narodne pesme “Što je lepo kad se neko voli” i “Šumadijo, Šumadijo”

U mestu Moravci kod Ljiga meštani obožavaju violinu, muziku, veselje, tu se svake godine od 25. do 27. avgusta održava “Srpski festival violine”, pa svi oni koji sviraju violinu ili imaju talenat za istu, mogu ovde da se dokažu i ubuduće zarađuju ozbiljan novac. Tako je i devetnaestogodišnji Aleksandar Simić.

Na ovoj manifestaciji je dve godine zaredom osvajao prvo mesto, a violinu je počeo da svira već sa 10 godina.

Završio je nižu muzičku školu, ali svestan činjenice da u Srbiji klasična muzika nije nešto od čega može da se živi, odlučio je da upiše zanat. Završio je za bageristu, ali ljubav prema violini ga nije sprečila da zasvira na svakoj svadbi i veselju.

I malo po malo, Aleksandra su i orkestri počeli da primećuju, pa sada za rad vikendima, kako kaže, zaradi i po 500-600 evra. Radi se po ceo dan, na svadbama i punoletsvima uglavnom, ali kad uveče prebroji novac, jedva čeka sledeću tezgu.

– Uvek sam voleo violinu, narod ovde kod nas stvarno voli igru i pesmu, pa mi se ta ljubav usadila od malena. Talenat nisam nasledio ni od koga, u mojoj porodici niko nije muzičar, a ja sada već imam tri violine. Najviše zasviram uz stare narodne pesme, a jedna od omiljenih mi je “Šumadijo, Šumadijo” i “Što je lepo kad se neko voli”. Sa 12 godina sam dobio prvi bakšiš, ne mogu da se setim koliko je to tačno bilo, ali sam kasnije dobijao sve više. Koliko od ovog posla može da se zaradi pokazuje i to što sam ja od bakšiša uspeo sebi da kupim automobil – priča mladi Aleksandar za Telegraf.

On dodaje, da iako od bakšiša može da se živi ceo mesec, mora da se ulaže puno truda i rada kao i u svaki posao u kome želiš što pre da uspeš.

– Sada zaradim 500-600 evra mesečno, ali ozbiljni violinisti koji su u jakom orkestru idu i do 2-3.000 evra mesečno. Sećam se da sam na njednom vašaru za jedno veče, tj. od jednog gosta dobio 600 evra. To je najviše novca koje sam u cugu dobio za svirku, ponosan sam na to. Ozbiljni svirači izađu i na 30.000 evra godišnje od ovog posla – kaže Aleksandar za Telegraf.

Za sada nema planove za budućnost, violinu će i dalje da svira iz hobija, a planira da siguran novac, bude novac od zanata koji je završio.

Budući da je bagerista, Aleksandar planira da ono što skupi od sviranja violine uloži u kupovinu dva bagera koje će kasnije da izdaje.

 

Muzičari nemaju samo sreće sa novcem, već i sa ženama. Tako Aleksandar, iako je jako mlad, može da se pohvali mnogim devojakama koje je osvojio svirajući im violinu na uvo.

– Mogu da kažem da devojke prosto obožavaju muzičare. Ima tu puno drugarica iz detinjstva, ali mogu i da se pohvalim sa puno devojaka. Najviše vole da zaigraju uz kolo, posle sve ide lako – osmehujući se završava priču mladi violinista.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top