All for Joomla All for Webmasters
Običaji

Ako slavite krsnu slavu, postoji samo jedan pravi način da odredite svog sveca

Većina ljudi ima svoju krsnu slavu, a šta je sa onima koji je nemaju ili onima koji ne žele da slave slavu svojih predaka

Možda ovo niste znali, ali ako nemate slavu ili želite da je promenite, postoji samo jedan regularan način da to uradite

Ukoliko nemate krsnu slavu, možete uzeti sveca na čiji dan ste kršteni ili jednostavno da odaberete sveti dan na koji ćete se krstiti, pa onda tog svetitelja da uzmete za krsno ime.

Slavu možete birati i po datumu koji je zbog nečega značajan u vašem životu. Recimo, ako vam se nešto desilo loše ili dobro, pa vam je taj svetac pomogao na neki način, onda tog svetitelja možete izabrati kao zaštitnika kuće i porodice. Naravno, sve to se radi u dogovoru sa parohom.

Inače, običaj je da se krsna slava prenosi sa oca na sina. Na osnovu slave lako može da se zaključi koje porodice potiču od istog pretka. Ako slave istu slavu, onda su im isti preci.

Sinovi koji se ožene i ostanu u očevoj kući svi zajedno ostaju u toj kući i slave istog sveca. U slučaju da se sin oženi i odseli iz svoje kuće, opet bi trebalo da slavi svoju slavu.

Slava je zaštitinik doma, Božji blagoslov i zaštitnik svih ukućana, a posebno dece. Crkva posebno savetuje mlade parove koji žele da osnuju porodice, da obavezno preuzmu slavu od svog oca.

Nakon osnivanja porodice, sin treba da dođe na očevu slavu.

Nakon što se kolač iseče, otac bi trebalo da iz svoje desne ruke preda jednu četvrtinu kolača sinu, poljube se, pa potom, jedan drugom čestitaju slavu. Otac tada poželi sinu dug i zdrav život sa ženom i porodicom.

Drugi deo kolača uzima sin, a potom ga deli sa porodicom.

Slavljenjem slave se zahvaljutete Bogu na svim molitvama koje mu upućujete.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top