All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

AKO POSEĆUJETE OSTROG OBAVEZNO OBRATITE PAŽNJU NA SLEDEĆE: Ovo su pravila ponašanja i oblačenja u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog!

Poseta Ostrogu za mnoge predstavlja sam dodir sa Bogom. Bilo da se manastir posećuje zbog utehe, bilo zato što se u njemu traži oprost grehova ili uteha, u njega morate pre svega, poneti čisto srce.

Ako ste duhovna osoba koja veruje u Boga, to će se odraziti i na vaše ponašanje ali i poštovanje prema svetinji u koju dolazite. Neka se to poštovanje vidi na vašem licu, skrušenosti, ali i garderobi.

U manastir ne možete ući golih nogu i ruku, što znači da muškarci moraju obući duge pantalone, a žene duge suknje, kao i majice duhih rukava. Žene bi morale da kosu prekriju sa maramom, ali i da obrate pažnju na obuću da to ne budu papuče ili sandale.

Ako planirate da pešačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vernici se zavetuju te taj put prolaze bosi.

U manastiru Ostrog možete i prenoćiti. Za to je posebno namenjen konak Donjeg i Gornjeg manastira. Budući da su oni često puni zbog mnogih vernika koji dolaze na prenoćište, manastir često obezbeđuje i ćebad kako vernicima, koji noćevaju ispred, ne bi bilo hladno.

 

U manastir se često donose, kako lične stvari, tako i stvari bližnjih prijatelja i članova porodice, da bi bile osveštene pored kivota Svetog Vasilija.

Poklonici često nose i darove monasima. Najčešće su to šećer, kafa ili ulje, mada ne izostaju ni prilozi u novcu. To, naravno nije obaveza, već stvar dobre volje i želje onoga ko kreće put manastira.

Postoji staro verovanje koje kaže da posetu Manastiru ne valja dugo planirati, pa i ako je planirate bar da se o tome ne hvalite okolo, tj. ne pričate. Na Ostrog se dolazi sa verom i molitvom, a odlazi sa mirom i srećom.

 

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top