All for Joomla All for Webmasters
Srbija

NA VRH SE UVEK UDARA Hrvatski koreograf koji je Srbiju nazvao “Smrdija” dobio odgovor na koji svi TREBA DA BUDEMO PONOSNI

Nakon što je hrvatski koreograf Ronald Savković, koji je prethodnih dana u Beogradu radio na baletu “Hazarski rečnik – Lovci na snove”, po odlasku iz Srbije na društvenim mrežama ostavio poruku “Ne pitaj me ništa, jedva ostah živ u toj smrdiji. Strašno”, našoj redakciji je Aleksandar Gatalica, pisac i predsednik UO Narodnog pozorišta, poslao pismo koje prenosimo u celosti.

Poštovane kolege iz “Blica”, moram napisati nekoliko redova nakon postova Ronalda Savkovića, koreografa baleta “Hazarski rečnik”. Pišem kao predsednik UO Narodnog pozorišta, ali pre svega kao pisac.

Ja, lično, nikad nisam čuo da neko kulturnu scenu Srbije zove kulturnom scenom Smrdije, a ako to neko čini, on se ne nalazi u krugu mojih saradnika, ili prijatelja, pa čak ni u krugu mojih neprijatelja i poetičkih neistomišljenika. Kulturnu scenu Srbije smatram najdominantnijom u regionu Balkana, ne samo u jednoj odnosno drugoj umetnosti, ne samo u ovom ili onom poetičkom pogledu, već u celosti, premerljivo brojkama i događajima.

To da uticaj srpske književnosti u regionu (Velikić, Petković, Basara) daleko premašuje upliv svih ostalih književnosti u Srbiji, mislim, ne treba dokazivati. Ako neko misli da je i ovo neproverljivo, dovoljno je samo pogledati broj izlagača na Beogradskom sajmu knjiga i uporediti s bilo kojim sajmom u regionu. Potom, dovoljno je broj prodatih knjiga dobitnika Ninove nagrade uporediti s brojem prodatih primeraka dobitnika bilo koje nacionalne nagrade u regionu. Na kraju i nešto sasvim sveže: poredak zemalja po broju ulazaka na najveći govorni sajt poezije na internetu Lyrikline u Berlinu: Nemačka 313.691 ulazak, SAD 38.799, Austrija 38.112 i Srbija na četvrtom mestu 35.266, moram dodati i ovo Hrvatska na 40. mestu sa 1.825 ulazaka.

Aleksandar GatalicaFOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Aleksandar Gatalica

O uticaju našeg alternativnog teatra, kao i onog iz velikih pozorišnih kuća nije potrebno pričati. Samo broj predstava s kojima je Narodno pozorište gostovalo u regionu, premašuje broj predstava koje su gostovale u Narodnom pozorištu, a o gostovanjima Dah teatra, Bitef teatra i drugih kompanija da se ne govori.

O uplivu našeg slikarstva i konceptualne umetnosti drugom prilikom. Sad još jedan podatak: netačno je da je Ronald Savković dobio honorar od 10 miliona dinara. Ukupni troškovi produkcije Hazarskog rečnika su iznosili 9 miliona, a Narodno pozorište učestvovalo je sa 6 miliona dinara. Koreograf je, dakle, u “Smrdiji”, zaradio znatno manje, tačno prema odobrenom budžetu Narodnog pozorišta.

(dijaspora.news/blic.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top