All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

У Бечу представљена књига “Патријарх Павле-светац којег смо познавали”

У оквиру трибине “Сусрети и разговори” одбор СПКД Просвјета у Аустрији је у сарадњи са Храмом Васкрсења Христовог у Бечу, 4. марта у великој сали храма одржао вече посвећено успомени на почившег патријарха српског Павла.

Гост вечери био је новосадски новинар и књижевник Ђорђе Рандељ који је представио своју књигу Патријарх Павле – светац којег смо познавали, јавља Просвјета из Беча.

О књизи и патријарху Павлу су говорили и др Милица Стојадиновић, професор на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, проф. Срђан Мијалковић из Просвјете и старешина храма Васкрсења Христовог, отац Драго Вујић, који је као домаћин вечери топло поздравио присутне.

“На неки начин сви смо ми познавали патријарха Павла. Иако га нисмо сви лично знали – знали смо за његова дела и његове речи и свако од нас га се сећа на свој начин. То сећање треба неговати и чувати и драго ми је да смо се у оволиком броју окупили овде”, рекао је отац Вујић.

Публика пажљиво слуша Ђорђа Рандеља

Публика пажљиво слуша Ђорђа Рандеља

Надахнутим обраћањем аутор књиге истакао је значај дела патријарха Павла у целокупној српској историји.

“Ми смо покољења која су привилегована јер смо били савременици једном свецу, познавали смо човека достојног Светом Сави, иако је био 44. патријарх српски после њега”, рекао је Рандељ.

Ђорђе Рандељ је подсетио на многе патријархове речи и дела и више пута поновио оно што је патријарх увек говорио: Само будимо људи. Посебну пажњу публике привукао је анегдотама о патријарху и причом о томе како га је случајно упознао, мислећи да је тај мали, скромни старац у покрпљеној мантији неки обичан монах.

“Ја сам књигу закључио једном његовом феноменалном реченицом: Кад би мала Србија требала да опстане по цену злочина, боље да нестанемо. Ако само један Србин остане и може да се спасе по цену злочина, и тај један да будем ја, ја то не бих желео. Боље да умрем и да пред Бога одем усправан”, подсетио је Рандељ на патријархове речи.

Срђан Мијалковић, председник Просвјете Аустрија, захвалио је домаћинима, гостима и присутнима и подсетио да је велики пријатељ Просвјете, књижевник Матија Бећковић за Рандељеву књигу раније рекао да је посебан прилог канонизацији патријарха Павла. Подсетио је и на Бећковићеве речи о патријарху: Нико у наше време није говорио тише, а да се чуо даље, нико није говорио мање, а да је рекао више, и нико у безочније доба није дуже гледао истини право у очи.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top