All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Амбасада САД у БиХ одбила визу Милораду Додику

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да му је америчка амбасада у БиХ одбила захтев за дипломатску визу за одлазак на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, уз образложење да тамо не иде као представник БиХ.

Додик је показао позивницу за ту свечаност и упитао чему онда дипломатски пасош БиХ.

Рекао је да не искључује могућност одрицања тог пасоша и да је све извесније да ће у наредној години путовати са српским пасошем, преноси РТРС.

Према речима Додика, позив је добио од људи који су били у Трамповом изборном штабу, а који су и део тима који се бави транзицијом претходне америчке администрације ка новој.

Навео је да га акредитације чекају у Вашингтону и препричао телефонски разговор који је прошле седмице водио са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јиом, који је од њега тражио да се одрекне политике СНСД-а и да се одазове Тужилаштву БиХ.

Ту причу Додик је назвао “харангом” у режији америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак.

“Цела харанга је настала оног тренутка када се на званичном списку званица нашло име Милорада Додика и наравно сертификат на којем пише Милорад Додик и улазнице за бал”, рекао је Додик.

Према његовим речима, Ји је у телефонском разговору оптужио Додика за застој БиХ на путу ка ЕУ и тражио је да се СНСД одрекне декларације у вези са процесима 2018. године.

“Ја сам рекао да је за то што је БиХ у кризи најкривља стара америчка администрација и тражио сам да напусте БиХ и да више не мешетаре. Рекао сам и да СНСД неће одустати од својих политика”, рекао је Додик.

Телефонски разговор, како је рекао, одвијао се у присуству Кормакове.

“Дан након тог разговора мени је одбијена дипломатска виза уз образложење да тамо не идем као представник БиХ”, истакао је Додик.

Dijaspora.news/Fonet

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top