All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Ђукановић: Срби у Црној Гори нису дијаспора

Председник ДПС-а Мило Ђукановић изјавио је да у политици Србије уочава обновљени патернализам према Србима у региону, па и према грађанима Црне Горе који се декларишу као Срби, и додао да сматра да Срби у тој држави не могу бити третирани као дијаспора, какав год национални или верски идентитет имали. Не дугујем ништа ни Западу ни Истоку, поручио је Ђукановић.

“Срби у Црној Гори не могу бити третирани као дијаспора и то не зато што су већина њих постали Срби у политичким процесима деведесетих, него првенствено због тога што су и они и сви њихови преци рођени у Црној Гори”, рекао је Мило Ђукановић за Побједу.

Мило Ђукановић (архивска фотографија)

Мило Ђукановић (архивска фотографија)

Бивши црногорски премијер каже да не жели да из постојања Српске куће у Црној Гори изводи негативне закључке, јер и Црна Гора има Црногорску кућу у Србији.

Сматра погрешном перцепцијом то што га, како каже, део београдске јавности оптужује да је Вучића довео на власт у Србији.

“Јер, нити имам моћ, нити жељу за тако нешто. Најзад, природа односа председника Вучића и мене је таква да, све и када бисмо имали те намере, један на другог не бисмо могли утицати”, каже Ђукановић.

На питање је ли званични Београд знао шта се спрема 16. октобра прошле године у Подгорици с обзиром на то да је “завера припремана управо на територији Србије”, Ђукановић је одговорио да је тадашњи премијер Србије Александар Вучић “дан или два након завршених избора у Црној Гори изашао са коригованим оценама и информацијама прикупљеним од стране тамошњих државних органа које недвосмислено указују да је територија Србије злоупотребљена за покушај дестабилизовања Црне Горе, као и да је један број грађана Србије учествовао у активностима које су по нашу земљу могле имати опасне последице”.

“Не могу вам одговорити када је ко од званичника Србије информисан о сазнањима њихових безбедносних служби. Из онога што сам видео у њиховом досијеу, јасно је да тај материјал није настао 16. октобра, већ знатно раније”, казао је Ђукановић.

Одговарајући на питање је ли видео досије српских служби безбедности, Ђукановић је одговорио да јесте и да је то веома обиман и детаљан досије који садржи убедљиве доказе из којих се лако и веродостојно може закључити о којим је руским и српским држављанима реч и ко су заправо архитекте и кључни извођачи покушаја насилног преузимања власти у Црној Гори”.

Навео је да је сарадња црногорских и српских институција била испод његових очекивања “већ од краја октобра”.

“Дакле, значајно пре завршнице кампање за председничке изборе у Србији. Већ сам вам казао да сам веома детаљно прегледао досије српских служби о ономе што се Црној Гори спремало и та документа су, нажалост, у веома малом обиму доступна црногорским правосудним органима”, наводи Ђукановић.

Рекао је и да, према његовим сазнањима, није било Вучићеве интервенције да се једном од оптужених, Андрији Мандићу, дозволи да присуствује обележавају годишњице хрватске акције “Олуја” у Србији, иако је бивши српски премијер знао да се челнику Фронта суди за најтеже дело.

“Не дугујем ништа ни Западу ни Истоку”

Председник Демократске партије социјалиста сматра да Црна Гора није направила ниједан потез с циљем да поремети односе Црне Горе и Русије, да је погоршање односа између двеју држава заправо рефлекс поремећаја на глобалној сцени, као и да ништа не дугује ни Западу ни Истоку.

У време распада Југославије, каже Ђукановић, Москва је више пута хуманитарно и на друге начине показивала пријатељство према Црној Гори, што је посебно дошло до изражаја током припрема за обнову црногорске државне независности.

Навео је да су руски председник Владимир Путин и он о томе “веома отворено разговарали”, те додао да је Русија међу првима признала независност Црне Горе.

Бивши премијер је рекао да је са Путином разговарао и о црногорском чланству у НАТО-у и Европској унији. “О томе сам га веома директно обавестио након референдума, током састанка у Сочију 2006”, казао је Ђукановић.

На питање како је Путин реаговао, лидер ДПС-а наводи: “Веома љубазном упитношћу: да ли је то, питао је, заиста неопходно Црној Гори. Рекао сам да је – не само Црној Гори, него и Балкану лишеном поузданих саморегулаторних механизама властите стабилности – неопходно да кроз евроатлантске интеграције унапреди своју безбедност”, рекао је Ђукановић.

Званична Москва је, како је рекао, “очито пропустила да уочи да ово више није Црна Гора која ће, уместо за својим, ићи за интересима Србије или Русије”.

“Ово је нова и одговорнија Црна Гора, која је 1999, током НАТО интервенције на СРЈ, Слободану Милошевићу рекла – не, то није наш рат; наш је интерес да живимо у миру. Најзад, то је Црна Гора која је 2016. Русији јасно поручила да поштује црногорско-руско пријатељство, наше историјске везе, али и да је чланство у НАТО-у и ЕУ наш слободан избор и да очекујемо, посебно од пријатеља, да он буде уважен”, истиче Ђукановић.

Лидер ДПС-а и можда будући кандидат на председничким изборима у Црној Гори каже и да га љутња према било коме никад не би могла навести да ради против интереса Црне Горе.

То, према његовим речима, потврђује “и моје континуирано залагање за улазак и наше земље и Западног Балкана у ЕУ и НАТО”.

Ђукановић негира наводе руских министара одбране и спољних послова, Сергеја Шојгуа и Сергеја Лаврова, да нешто дугује Русији.

“Не дугујем јој ништа! И то знају сви у Москви који су иоле упознати са црногорско-руским односима. Посебно господа Лавров и Шојгу, са којима сам, стицајем околности, годинама унатраг имао односе знатно ближе од официјелних”, каже Ђукановић.

То се, тврди, применило, не његовом кривицом, јер је, како је објаснио, “Москва ваљда очекивала да се одрекнемо себе због интереса Русије”.

“Мој ‘дуг’ према Русији је то што нисам издао Црну Гору! Најзад, да сам икада током своје политичке каријере дозволио да ме неко задужује, сигурно бих се данас понашао сервилно и снисходљиво. Овако, уздигнута чела могу погледати свакоме у очи, и у Црној Гори и у Русији”, казао је Ђукановић.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top