All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Чикаго: Српско-амерички радни састанак

У име Америчко-српске асоцијације и представника српске дијаспоре у Сједињеним Америчким Државама, проф. др Олга Раваси одржала је 21. јула радни састанак са мр Тyлер Спарксом, шефом кабинета за Србију у Стејт департменту. Састанку је присуствовао и директор Српског радија Чикаго мр Милорад Раваси.

Најзначајнији фокус разговора је био наставак и продубљивање билатералних односа између Србије и Америке, спољно-политика питања и однос српске дијаспоре према матици Србији.

Истакнут је значај и могућности лобирања у Сједињеним Државама, и ближа сарадња српске дијаспоре са Вашингтоном, као и ангажман сенатора и конгресмена који су чланови Српског кокуса. Обе стране су закључиле да српска дијаспора и све њене организације морају имати кључну улогу у развоју билатералних односа, не само у политичком смислу, већ и у најважнијем, економском.

Значајан вид сарадње за обе земље је и борба против тероризма и транснационалног криминала, у коме се Србија мора поставити као традиционални партнер и сарадник, и да је долазак администрације председника САД Доналда Трампа кључни моменат за Србију који се мора искористити, а Стејт департмент ће те напоре подржати.

Др Раваси је истакла питања кључна за српску дијаспору, као што је олакшавање гласачког процеса приликом избора у Србији, могућност директног учешћа представника дијаспоре у политичком процесу у Србији у виду седишта и присуства у парламенту, подршка српског државног врха појединцима и организацијама које уз званична дипломатска представништва могу лобирати и промовисати српске интересе у Америци.

Закључено је да је посета председника Србије Александра Вучића Вашингтону била врло успешна, као и да се очекује наставак рада на реформама у самој Србији које обухватају правосуђе, привреду и борбу против корупције.

Даљи наставак сарадње са Вашингтоном мора имати континуитет и укључити расејање, у сарадњи и координацији са Владом Србије, амбасадором Србије у Вашингтону Ђерђом Матковићем, српским организацијама и медијима.

Господин Спаркс је током своје посете Чикагу разговарао и са представницима Српске православне цркве.

(Dijaspora.news/RTS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top