All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ТОРОНТО Љиљанини “таласи” победили на канадском конкурсу

Љиљана Лили Оташевић победила је на конкурсу који је расписао Музеј за дизајн и њена инсталација заталасаних клупа у четири боје биће трајно изложена на прометној Унион станици у Торонту. Оташевићка се давно определила да њен уметнички израз буду скулптуре и монументалне инсталације и ово јој није права победа на конкурсима за уређење јавних простора.

Престижна канадска институција – Музеј за дизајн и очување баштине позвао је архитекте, сликаре, вајаре, дизајнере да предложе решење за кафе паузу на прометној Унион станици у центру Торонта. Седмочлани жири одлучио се за креацију овалних закривљенихг клупа под називом Брејк вејв (“прекинути талас”), чији је аутор Љиљана Лили Оташевић, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Бранка Дикановић Трбојевић.

Љиљана Лили Оташевић

Љиљана Лили Оташевић

Брејк вејв – уметност за кафе паузу

Канадски часопис за архитектуру и дизајн први је објавио причу о нашој уметници и њеној победи на овом конкурсу, а свечано отварање била је прилика за сусрете и честитке. Такође, на овом отварању крај клупа у четири боје, поновљено је оно што је жири већ саопштио – да је реч о уметничком решењу које ће мноштву путника који свакодневно пролазе станицом пружити тренутке уживања у лепом али и предах.

Победички рад - фотеље за одмор

Победички рад – фотеље за одмор

Инсталиција Брејк вејв тренутно је изложена у обновљеном западном крилу Унион станице а уметницу смо питали где ће оне бити трајно постављене.

„Моје клупе биће овде до 3. јануара, а потом се селе у Монтреал на неколико месеци. По повратку у Торонто требало би да добију своје стално место”, каже Љиљана Лили Оташевић.

Честитке уметници

Честитке уметници

Љиљани Оташевић ово није прва победа на неком конкурсу. О томе како се осећа уметник чије идеје пролазе трновит пут конкурса она каже да јој је то занимљиво, да јој пружа мотивацију и да је прави изазов. А како и не би био. За конкурс треба приложити идеју, документовати досадашне радове, послати скисцу па, кад жири направи ужи избор, суочити се и са судом публике. Скица или макета обично се изложе у неком јавном простору и поставе на интернет па, тек кад публика да своје мишљење и кад се консултују инжињери и урбанисти, жири саопшти своју одлуку.

“Мобиус” (петља), Љиљана Лили Оташевић

Мобиус у Торонту а Крешчендо у Берлингтону

Цео овај пут Љиљана Оташевић прошла је и пре пар година када је њен Мобиус(петља), скулптура од нерђајућег челика праћена металним клупама и фотељама добила своје место на простору између Јанга и Еглинтона у средишњем Торонту.

„Кад с пролећа прошетам овим делом града и видим да тај простор живи, да људи ту праве предах, проверавају поруке на мобилним телефонима или просто седе и разговарају знам да сам урадила добар посао” , каже Љиљана Оташевић.

Још један монументална скулптура под називом Крешчендо која асоцира на оргуље, красиће наредног пролећа трг у Бeрлингтону – јужном Онтаријском граду у успону.

“Крешчендо”, Љиљана Лили Оташевић

„Власти у овом граду решиле су да реконструишу трг који је доста близу језера, а задатак је био да рад успешно споји традицију и модерно. Проценили су да мој Крешчендо испуњава те услове а биће постављен вероватно на пролеће”, саопштава за РТС уметница.

Љиљана Лили Оташевић дипломирала је и магистрирала на Факултеру примењене уметности у Београу, а у Торонту живи од 1992.године. Иако је студирала дизајн и сликарство определила се да њен уметнички израз буду скулптуре и монументалне инсталације.

Dijspora.news Izvor rts.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top