All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

СОЛУН: Чика Ђорђе Михајловић још бди на Зејтинлику

Хвала српском народу што не заборавља, било је све што је чика Ђорђе Михајловић рекао када је примао специјално одличје којим је награђен у Солуну, 11. новембра.

Академски хор Collegium Musicum одржао је целовечерњи концерт у Солуну у театру Сикис који је био посвећен ско-грчком пријатељству. Град Солун је наступ хора увеличао посебним догађајем-доделом признања 88-годишњем Ђорђу Михајловићу, чувару Српског војничког гробља на Зејтинлику.

Чика Ђорђе Михајловић сваког дана брине о 7000 гробова`на око 12 хиљада квадрата Српског меморијалног центра у Зејтинлику.

Он је трећа генерација чувара гробља и нема мушких наследника. Прво је био помоћник оцу, а после његове смрти је постао чувар и већ 56 година то самостално ради. Сваког дана је на гробљу и готово да никада није путовао.

Са породицом је дошао на концерт, а присутни су били и представници конзулата Републике Србије, као и бројни припадници наше дијаспоре у Грчкој.

Чика Ђорђе није много био говорљив приликом примања награде, а сва своја осећања и мисли изрекао је једном реченицом:

„Хвала српском народу што не заборавља”.

Основан је у марту 1971. године, на иницијативу професора Војислава Илића. Овај хор је по много чему специфичан, исти диригент Даринка Матић-Маровић води га више од четрдесет година, чланице су студенти Факултета музичке уметности, носиоци су првих и специјалних награда на светским и домаћим фестивалима, инспирација су многим композиторима који су своја дела посвећивали овом ансамблу, а само на Бемусу Collegium musicum имао је више од осамдесет првих извођења. На многобројним турнејама, пропутовале су цео свет, а у децембру 2011, специјалним концертом на ком су се окупиле чланице хора које су певале у протеклих 40 година, обележиле су јубилеј.

(За прилог коришћен видео материјал Академског хора Collegium Musicum)

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top