All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

СВАКА МУ ЧАСТ!Кустурица отворио изложбу у Њујорку о страдању Срба у Јасеновцу! Време је да свет сазна…(ВИДЕО)

Највећи догађај такве врсте на америчком тлу.Поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста данас ће у Њујорку бити отворена изложба „Истина о Јасеновцу – право на незаборав“.

Отварању ће присуствовати делегација из Србије и преживели логораши, саопштило је Министарство спољних послова у Београду.
Логораши и чланови делегације из Србије присуствовати централној церемонији у УН, а обележиће и Дан Светог Саве, 27. јануар, када ће бити отворена изложба, највећа поставка о Јасеновцу икада до сада виђена у иностранству.

Изложбу „Истина о Јасеновцу-право на незаборав“, на којој ће бити изложено 180 паноа са текстовима Међународне Експертске групе историчара, 25 скулптура вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и 21 цртеж сликара Драгана Јеловца, фото зид Вукице Микаче, аутентични предмети Меморијалног центра Доња Градина, књиге, пројекција филмова:

„А богови су ћутали“ и „Шаулов син“ организовали су институти за холокауст из Израела и за Јасеновац из Њујорка, уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела.

На њој ће бити изложена грађа из архива Израела, Немачке, САД, Италије, Норвешке, Србије, Републике Српске и Хрватске.

Директор Међународне Експертске групе историчара за припрему 180 паноа изложбе је професор Гидеон Грајф, главни историчар Холокауста и експерт за Аушвиц Институт за Холокауст-Шем Олам из Израела.

Уметнички директор Изложбе је Емир Кустурица, амбасадор УНИЦЕФ, директор Андрић Института и потписник Меморандума о сарадњи српске и јеврејске академске заједнице и дијаспоре.

Промотери кампање „Јасеновачки незаборав“ су историчари из седам земаља и јавне личности попут примадоне Београдске опере и народног посланика Јадранке Јовановић, Ане Софреновић, амбасадора УНИЦЕФ, Вјере Мујовић Прајс, навело је министарство.

Презентовању изложбе су се придружили и Институт „Шем Олам“ и хуманитарна организација „28. јун“

ПОГЛЕДАЈТЕ ВИДЕО:

Извор:Србијаданас.цом

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top