All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Одликовање Зорану Шијаковићу, оснивачу Удружења “Даница”

Влада Горње Аустрије одликовала је оснивача Удружења “Даница”, Зорана Шијаковић, за његов досадашњи стваралачки рад. Шијаковићу је одликовање, за ту прилику организованој свечаности, и уз присуство великог броја званица, уручио гувернер Горње Аустрије др Јозеф Пирингер (дr Josef Pühringer).

Гувернер је у свом обраћању навео да је ово високо признање заправо указивање огромне захвалности Зорану Шијаковићу за досадашњи рад, уз искрену молбу да подједнако пожртвовано настави са својим стваралаштвом.

Пирингер је из досадашњег Зорановог стваралачког опуса, осим оснивања Данице издвојио: позоришне представе Јелена и Јозеф, Кафана код Јеремије, Ти, ја и Вук, затим концертне програме: Музички дуел, Четрдесет година београдског ансамбла Наракорд и Airs Serbes – Српске арије, Зоранов ангажман у Салзбуршкој филхармонији као и бројне наступе и концерте са музичким ансамблима Даница и Наракорд широм Европе. Посебну пажњу посветио је притом, прошлогодишњој музејској поставци Срби у Браунауу – 100 година, која је доживела велики успех.

Зоранов досадашњи креативни рад награђен је је бројним признањима, међу којима су: Златна значка, Министарства за дијаспору и културно-просветне заједнице Србије, Fairness Award и culture connected, Министарства културе Републике Аустрије, признање за хуманитарни рад Флориан, Покрајине Горње Аустрије и др.

Зоранов први наступ на сцени КУД-а „Павел Јозеф Шафарик“ у Новом Саду 1980.

Зоранов први наступ на сцени КУД-а „Павел Јозеф Шафарик“ у Новом Саду 1980.

Носилац је звања Амбасадора интеграције Републике Аустрије, које му је додељено на иницијативу Министра иностраних послова, Курц Себастијана и звања Мајстора уметничке гилде IKG (Innviertler Künstlergilde), чиме се Шијаковић ставља у раван са значајним именима из света културног стваралаштва, сликарства и музике.

Зоран са оркестром

Зоран са оркестром “Даница”

„Одликовање које ми је уручено од стране Владе Горње Аустрије ме чини веома поносним, тим пре, јер њиме постаје јасно да вишегодишњи рад није био узалудан и није остао непримећен. Остварења које је у свом обраћању поменуо гувернер Пирингер (dr Josef Pühringer), свакако не би била могућа без учешћа музичара, глумаца, писаца и других креативних глава, које сам упознавао и са којима сам сарађивао. Велику захвалност дугујем људима који су ме на било који начин подржали на мом животном или стваралачком путу и рекао бих да значајан део одликовања припада управо њима”, изјавио је Зоран Шијаковић.

Зорана и његов састав очекује велико број наступа, а посебно је значајан концерт ансамбла Дaница, 24. октобра ове године у светски познатом Брукнерхаусу у Линцу, где ће са виртуозом на цитри, проф. Шарф Вилфридом, извести Музички дуел, на тему Hojboden borischer против Свиленог конца.

Биографија

Зоран Шијаковић рођен је у Новом Саду за који је и данас јако везан. Од раног детињства се бави музиком и разним видовима уметности. Играчку каријеру започео је у КУД-у Павел Јозеф Шафарик, чији је био и дугогодишњи солиста.

Деведесетих година се пресељава у Аустрију, где у Салзбургу наставља своју уметничку каријеру и оснива удружење Даница.

Удружење добија назив по истоименом алманаху, који почетком 19. века пише и уређује Вук Стефановиц Караџић, живећи и стварајући на данашњем простору Аустрије. Својом активношћу, интересантним садржајима и озбиљним достигнућима, Даница заузима значајно место на културној сцени Аустрије, а кроз бројна гостовања и шире.

Посебно интересантна је Зоранова музичка каријера. Као солиста ансамбла Даница, гостовао је на скоро свим значајнијим бинама широм Европе. Овај ансамбл један је од ретких интерпретатора српске изворне народне и староградске музике у Аустрији. Осим виртуозности на аутентичним инструментима и вишегласног певања, њега карактерише и вишејезичка интерпретација песама, што је ансамблу дало додатну аутентичност и отворило врата разних фестивала.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top