All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Мирослављево јеванђеље у Бечу

Српско просветнo и културно друштво Просвјета Аустрија представиће фототипско издање Мирослављевог јеванђеља у цркви Васкресења Христова у Бечу, 31. маја.

Посетиоци ће имати прилику да виде примерак најстаријег и најзначајнијег сачуваног споменика старе српске ћириличне књге. Мирослављево јеванђеље представља споменик српско-словенске културе писмености који датира из 12. века.

Најновије фототипско издање, филм о историјату књиге као и увод издавача вратиће посетиоце у средњовековну Србију и доба када су књиге биле важне.

Јеванђеље од Велике Британије до Харварда

Прво фототипско издање Мирослављевог јеванђеља одштампано је у 300 примерака у Јоханесбургу од којих се нека налазе у највећим светским библиотекама у Вашингтону, Великој Британији, на Харварду, Јејлу…

Историја Мирослављевог јеванђеља

Рађено је по наруџбини захумског кнеза Мирослава око 1185 .године по коме је и добило име. Рукопис се до 1896. године налазио у Хиландару када је поклоњен краљу Александру Обреновићу приликом посете. Између два светска рата књига је била у поседу породице Карађорђевић. И Немци и четници су трагали за Јеванђељем па је до ослобођења Београда било скривано. Стање рукописа установила је комисија 1945. године и предала га Народном музеју у Београду где се и данас налази осим једног листа књиге који се налази у Народној библиотеци у Санкт Петербургу. Унеско je Мирослављево јеванђеље 2005. године сврстао у библиотеку. Памћења света чиме је постао један од највреднијих заоставштина људске цивилизације.

Фототипско издање биће представљено 31. маја у цркви Васкресења Христова у Бечу у 19 часова.

(Dijaspora.news/rts)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top