All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Кошаркашко првенство дијаспоре 2017 у Херцег Новом

21. Кошаркашко европско првенство српске дијаспоре одржано је у Спортском центу Игало од 26. до 28. маја, у организацији КК “Отписани”, екипе Друштва Срба и пријатеља Србије Берген. Учествовало је 8 тимова: “Београд” из Минхена, “Camden Knights” из Лондона, “Косово Книн” из Београда, “Баскет 2000” из Бања Луке, “4К Приштина” из Београда, “АСТ” из Београда, “Херцег Нови” из истоименог места и “Отписани” из Норвешке.

Као што је договорено на претходном турниру у Дизелдорфу, овогодишњи организатор првенства је Друштво Срба и пријатеља Србије из Бергена, Норвешка, на челу са Александром Радуловићем, Далибором Обрадовићем и Марком Шћепановићем, а такмичење је организовано у Херцег Новом уз помоћ Игора Божовића и Неџада Шукурице.

Капитен екипе Далибор Обрадовић, професор физичке културе у норвешкој школи у Бергену, преузео је на себе обавезу да заједно са Игором Божовићем и Неџадом Шукурицом из City-Kids Polino HN организује турнир у Херцег Новом.

“Одлука о организацији турнира у Херцег Новом донета је на скупштини Друштва Срба и пријатеља Србије Берген, јер би у случају организације у Бергену трошкови били много већи. Велику захвалност дугујемо Конзулу Републике Србије у Херцег Новом господину Зорану Дојчиновићу на донацији, као и општини Херцег Нови која је обезбедила салу. Лого турнира је урадио врсни дизајнер Душан Михаиловић и драго нам је да се стилизовани викиншки брод из Бергена нашао на прсима кошаркашких ентузијаста широм Европе”, каже за Програм за дијаспору РТС-а Александар Радуловић, председник Друштва Срба и пријатеља Србије Берген

“Шесторица кошаркашких ентузијаста из Бергена Марко Ђорђевић, Саша Грујић, Далибор Обрадовић, Марко Шћепановић Иван Тодоровић и Александар Радуловић ће наставити да се такмиче следеће кошаркашке сеоне у трећој норвешкој лиги, а надамо се да ћемо на следећем КЕПСД учествовати и са млађим играчима. Према речима свих учесника и пратилаца првенства преко ФБ групе, ова традиција кошаркашког дружења ће се наставити и са нестрпљењем чекамо најаву места одржавања следећег турнира”, закључује Радуловић.

Александар Радуловић и Иван Тодоровић су искористили прилику да обиђу манастир Савину и плочу посвећену Јасеновачким жртвама. Кустос музеја Оливера Доклестић и отац Макарије су срдачно примили кошаркаше и истакли важност чувања сећања на нацистичке жртве у Другом светском рату.

Друштво Срба и пријатеља Србије Берген је дало свој скроман допринос постављањем меморијалне табле која ће бити свечано откривена 17. јуна у порти руске православне цркве у Бергену.

Победник турнира 2017. године је КК Косово-Книн, али како је дивно написао један од навијача Мирко Вуковић-победници смо сви докле год се ова дивна традиција наставља!

Досадашња првенства и победници

1997. Биелефелд Југо Балкан Париз

1998. Ротердам Никола Тесла Хамбург

1999. Хамбург Никола Тесла Хамбург

2000. Париз Бели Орлови Париз

2001. Минхен Србија Малме

2002. Малме Србија Малме

2003. Хамбург Србија Малме

2004. Цирих Унитед Сербиа Лондон

2005. Дизелдорф Весели Шумадинци Ротердам

2006. Париз Србија Малме

2007. Малме Синђелић Гетеборг

2008. Минхен Баскет Србија Минхен

2009. Гетеборг Синђелић Гетеборг

2010.Лондон Србија Малме

2011. Дизелдорф Косово Книн Београд

2012. Беч Синђелић Гетеборг

2013. Стокхолм Бели Орлови Стокхолм

2014. Бања Лука Косово Книн Београд

2015. Бања Лука Баскет 2000 Бања Лука

2016. Дизелдорф Баскет 2000 Бања Лука

(Dijaspora.news/rts)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top