All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Конкурси Министарства културе за пројекте Срба у иностранству

Конкурс Министарства културе и информисања Србије за финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству и конкурс за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у овој години отворени су до 28. фебруара 2017. године.

Конкурс за финансирање или суфинансирање проjеката у области културних делатности Срба у иностранству у 2017. години:

Предмет је финансирање или суфинансирање пројеката у области културних делатности Срба у иностранству.

Општи циљ конкурса је подстицање стваралаштва и презентација културног стваралаштва припадника српског народа у иностранству и очување њиховог културног идентитета, а посебно у земљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи).

Програмски приоритети конкурса су:

– Очување српског националног, културног и језичког идентитета;

– Јачање стручних капацитета у области културе припадника српског народа у земљама региона;

– Програми намењени деци и малолетницима;

– Истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

На конкурсу из области културних делатности Срба у иностранству биће подржани пројекти који се односе на очување културног идентитета Срба у иностраснтву, а посебно у земаљама региона (Мађарскоj, Хрватскоj, Румуниjи, Македониjи, Албаниjи, Црноj Гори, Босни и Херцеговини и Словениjи) у циљу јачање капацитета, умрежавања и професионализације рада појединаца, установа и организација Срба у иностранству, а посебно у наведеним земљама, укључености деце и младих и мултукултуралности. Биће подржани пројекти из следећих области: визуелне уметности, сценског стваралаштва, књижевности и издаваштва, уметничке музике, изворног, народног и аматерског стваралаштва, културне делатности за децу и младе и научне, истраживачке и едукативне делатности у култури, истраживање, очување и коришћење добара од посебног значаја за културу и историју српског народа која се налазе ван територије Републике Србије.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту је 120.000,00 динара.

Конкурс за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2017. години:

Предмет конкурса је суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

Општи циљ конкурса је подстицање превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике.

На конкурс у области превођења репрезентативних дела српске књижевности на стране језике може се аплицирати из следећих књижевних области: поезија, проза, драма, књижевност за децу (изузимајући сликовнице и уџбенике), антологије и тематски избори и теоријска дела из области културе и уметности намењена широј читалачкој публици.

Приоритет за подршку преводима на стране језике ће бити дат класичним делима српске књижевности као и делима која су била запажена у стручној јавности. Посебна пажња биће посвећена преводима на руски и немачки језик, због представљања дела и аутора на књижевним манифестацијама у Русији и земљама немачког говорног подручја.

Најмањи износ који ће се финансирати и суфинансирати по пројекту: 120.000,00 динара.

Детаљне податке о конкурсу, као и формуларе за пријаву можете наћи на сајту Министарства културе и информисања kultura.gov.rs.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top