All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Како је Савиндан прослављен у Српској школи у Базелу

У Српској православној цркви у Базелу, 29. јануара, ученици и родитељи Допунске школе на српском језику, са учитељицом Весном Нинић, прославили су школску славу Светог Саву.

Програм је почео богослужењем, након кога је уследило сечење славског колача.

У наставку програма, у препуној цркви, ученици допунске школе су кроз рецитал и песме приказали колико познају лик и дело нашег највећег просветитеља – Светог Саве.

Најстарији ђаци

Најстарији ђаци

У овом делу програма учествовало је око 70 ученика из Базела, узраста од 5 до 14 година. Домаћин овогодишње славе била је породица Јанковић из Базела.

...и најмлађи

…и најмлађи

Такође, у програму је учествовало 20 ученика Српске школе из Милуза (Француска), са учитељицом Снежаном Милетић, који су тога дана у Базел дошли као гости, на позив учитељице Весне Нинић.

Ђаци из Француске са учитељицом Снежаном Милетић

Ђаци из Француске са учитељицом Снежаном Милетић

Они су присутнима приказали део свог програма о Св. Сави. Овај вид сарадње две допунске школе, које раде по програму Министарства просвете Републике Србије, по први пут је реализован. Идеја је да се сарадња настави, тако да ће ученици школе из Базела већ на пролеће посетити Милуз.

Учитељица Весна Нинић

Учитељица Весна Нинић

“Циљ овакве сарадње је повезивање и упознавање деце и родитеља, а са идејом ширења православља, светосавља, српских обичаја и културе”, истакла је учитељица Весна у свом уводном обраћању.

Програм је завршен песмом Тамо далеко, коју су певали сви присутни у цркви, и савременом верзијом Химне Св. Сави, уз пратњу Зорана Милетића на гитари.

Домаћини, породица Јанковић

Домаћини, породица Јанковић

По завршетку програма сва деца су добила поклон пакетиће, дар цркве из Базела. Затим је уследило и дружење у дворишту цркве, уз храну и пиће, које је обезбедио овогодишњи домаћин славе.

Био је то прави празник за све присутне у цркви.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top