All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

“Завештање” приказано у Аустрији

У биоскопима „MetropolKino“ у Инзбруку и „HollywoodMegaplexGasometer“ у Бечу 19. марта, у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПОЈИ уз подршку представништва Републике Српске у Аустрији, огранка Организације српских студената у иностранству у Бечу и СПКД „Просвјета – Аустрија“, као и председника Савеза Срба Аустрије, Дарка Јуришића, одржана је аустријска премијера документарног филма „Завештање“.

Аустријска премијера документарног филма Завештање организована је са циљем да се публици представи аутентична исповест последњих преживелих из злогласног усташког логора Јасеновац, како би се сетили наших жртава у Другом светском рату, да њих и њихове патње отргнемо од заборава у нади да се слично зло никада више неће догодити.

Уједно ће пројекцијама Завештања у Аустрији бити помогнуте социјално угрожене породице са више деце на Балкану, јер је сав приход од премијере у Инзбруку и Бечу, па и 26. марта у Линцу, намењен управо њима.

Екипа филма

Екипа филма “Завештање” представља се инзбрушкој публици

Оливер Ранисављевић, заменик председника СПОЈИ, је отворио филмско вече у Инзбруку и поздравио све присутне госте, међу којима су били Александар Столић, инзбрушки парох и архијерејски намесник за југозападну Аустрију, Драган Филиповић, председник Заједнице Срба Тирол, Ђуја Тешановић, бивша чланица Скупштине града Салцбурга и почасна чланица СПОЈИ, као и наших пријатеља из Хуманитарне хришћанске заједнице „Радости моја” из Штутгарта, чланова СПКУД Вук Караџић из Шваца, КСУД-ова Братство, Ђурђевдан и Острог из Инзбрука, али и представника екипе америчког фудбала Пирати из Земуна који су током овог викенда били гости екипе Рејдерс из Инзбрука.

У кратком обраћању представили су се и чланови филмске екипе међу којима су били Ана Марјановић, асистент режије, Александар Јаћић, монтажер и дизајнер звука, Моња Јовић, директор пројекта, и Иван Јовић, редитељ филма, који су присутнима изложили детаље о филму.

Почасни гости, екипа филма и организатори након премијере у Инзбруку

Почасни гости, екипа филма и организатори након премијере у Инзбруку

Премијеру у Бечу, одржана истовремено кад и у Инсбруку, отворио је Милош Савановић, заменик председника ОССИ-Беч. Међу публиком у Бечу били су, између осталих и мр Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији, проф. др Волфганга Рорбаха, члана Европске академије наука и уметности и почасног члана СПОЈИ, као и представници ОССИ-Беч, СПКД Просвјета-Аустрија, СПОЈИ-Беч и других организација.

Завештање представља јединствен филмски споменик који преноси колективно искуство страдања у Другом светском рату на територији Независне државе Хрватске. За филм је снимљено око 450 сати сведочења, прикупљаних током четири године разговора са 94 непосредна сведока.

Филмска прича је без наратора, историчара и архивских снимака, уроњена у чисту непосредност живих сведочења. Дајући жртвама јединствено право да саме тумаче сопствена страдања, овај филм представља опроштај са целим једним нараштајем, постајући филмски споменик који им подиже наша генерација.

Dijaspora.news/RTS

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top