All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Дијаспора из Швајцарске поручује Србима на Космету: Рибњак је само почетак

Представници српске дијаспоре из Швајцарске током боравка на Косову И Метохији посетили су Велику Хочу и том приликом донирали власнику рибњака Витомиру Гарићу грађевински метаријал за изградњу рибљег ресторана.

По њиховим речима, ово је тек почетак сарадње са Србима на Косову И Метохији.

“Покренули смо акцију у Швајцарској и у сарадњи са бројним удружењима и Српском православном црквом скупили део средстава, а у априлу, мају и у септембру долазе још три делегације из Швајцарске. Успео сам да анимирам дијаспору у Швајцарској и већ смо са туристичком организацијом договорили да сваког месеца Срби из дијаспоре долазе у посету Косову и Метохији”, каже председник кровне организације Срба у Швајцарској Звонимир Јовановић.

Донација је обезбеђена у сарадњи са канцеларијом заменика косовског премијера, јер је у документу Наш план који је израдио овај кабинет, развој туризма препознат као један од приоритета за Велику Хочу. Заменик премијера Бранимир Стојановић рекао је том приликом да ова донација није само отпочињање рада на једном пројекту већ порука свима онима који се труде и желе да раде – да ће имати помоћ.

„На заједничком смо задатку и ја се захваљујем нашој браћи из Швајцарске што су са нама. Убеђен сам да се они који су овде први пут, неће са Космета исти вратити. Верујем да ће се вратити потпуно другачијег мишљења и другачије слике, а то нама и јесте циљ”, рекао је Стојановић.

Предсденик Удружења српских привредника из Швајцарске и оснивач Свесрпског самита, Стојан Стевановић, родом из Републике Српске, први пут је боравио на Косову и Метохији.

„За само три дана колико смо овде, доживео сам много тога лепог, али и суочио се са бројним проблемима са којима се ви сусрећете. Када се вратимо у Швајцарску, пренећемо све утиске, јер ми тамо имамо потпуно другачију слику о Косову И Метохији”, рекао је Стевановић, признавши да је било и страха.

Рибљи ресторан ће бити изграђен на плацу где се већ налази рибњак пастрмке који је у власништву Витомира Гарића. Овај отац троје деце породицу издржава од продаје пастрмке. Ресторан који ће направити уз помоћ добротвора из Швајцарске омогућиће њему и његовој породици да боље зарађују и живе од сопственог рада.

“Живим овде, на овом светом месту, где има 13 цркава. Хвала свима који су помогли. За моју породицу ово има непроцењив значај – бићемо сви на окупу и радићемо заједно”, казао је Гарић.

У сарадњи са Епархијом рашко-призренском и Туристичком организацијом Грачанице, за Србе добротворе из Швајцарске организоване су посете манастирима И културно-историјским споменицима овога краја

(Dijaspora.news/rts.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top