All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Вучић отворио Мумбајску берзу и састао се са председником “Махиндра групе”

Премијер Србије Александар Вучић отворио је Мумбајску берзу. Последњег дана посете Индији, Вучић је разговарао и са председником “Махиндра групе” Анандом Махиндром који је оценио да је Србија интересантно тржиште и “најбоље лоцирана дестинација у срцу Европе”.

“Бити овде и отворити Берзу Би-Ес-И је велика част, не само за мене, већ за Србију јер проширујемо блиске везе између две землље Индије и Србије. Мислим да ћемо захваљујући нашим традицоналним везама из прошлости моћи да имамо бољу сарадњу у будућности”, рекао је Вучић.

Додао је да не мисли само на политичке везе између Индије и Србије већ и на јаче економске везе.

“О томе смо овде имали важне и добре разговоре са премијером Модијем. Захваљући његовој великој енергији, идејама и посвећености, раду, Индија је отворила врата целом свету. Ми ћемо те могућности искористити да бисмо унапредили трговинску размену користећи искуства Индије. Пословни људи из Индије увек су добродошлли у Србију са својим инвестицијама”, нагласио је Вучић.

Говорећи о Берзи Вучић је указао да је било лепо видети комбинацију тардиционалног и модерног приступа, те се захвалио домаћинима што је имао прилике да обиђе ову институцију.

“Видимо да се ради о веома важној институцији и надамо се да ћете у будућности још боље радити. Видео сам податке који су изванредни. Желим вам пуно успеха у будућности и надам се да ћемо једног дана и ми имати неки утицај на бројке које сам видео”, истакао је премијер.

Он је, на крају, изразио уверење, да пријатељство Индије и Србије, иако је добро, може увек бити даље унапређено.

Вучић је током боравка у Индији у више наврата указивао колики је значај за Србију што је он као премијер добио прилику да отвори Мумбајску берзу, јер су, како је истицао, берзу отварали представници великих земаља са далеко значајнијом привредном разменом са Индијом.

Бомбајска берза са седиштем у индијском граду Мумбају (некадашњи Бомбај) прва је берза у Азији, основана 1875. године.

Основао ју је Премчанд Ројчанд, један од најутицајнијих пословних људи у Бомбају у 19. веку. Обогатио се у трговачком послу и постао познат под надимцима “краљ памука”, “краљ златне полуге”, или само “велики бик” (Big Bull).

Био је и оснивач коморе берзанских брокера, институције која је сада позната као БСЕ.

Према писању “Економик Тајмса”, БСЕ је најбржа берза на свету, са средњом брзином обављања трговине од шест микросекунди.

Махиндра: Србија добра за инвестиције

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић састао се са председником “Махиндра групе” Анандом Махиндром, са којим је разговарао о потенцијалним инвестицијама те групе у Србији.

Како се наводи у саопштењу из Вучићевог кабинета, српски премијер је обавестио председника Махиндру о економским реформама које су спроведене у Србији у последње две године, као и напретку на Дуинг бизнис листи Светске банке.

Вучић је позвао председника “Махиндра групе” да посети Србију и размотри могућности које Србија пружа страним инвеститорима, као и тржишта земаља са којима има уговоре о слободној трговини.

“Србија је веома интересантно тржиште за мене и најбоље лоцирана дестинација у срцу Европе”, рекао је Махиндра.

Председник истоимене групе је истакао да индијски инвеститори траже политичку стабилност и сигурно тржиште, а да Србија испуњава оба услова.

Тема разговора била је и наменска индустрија и електрични аутомобили, које компанија Махиндра производи, али и извоз српске малине и других прехрамбених производа из Србије у Индију.

Чланови Клуба Махиндра, који је, такође, део Махиндра групе, желе да дођу у Србију и да истраже могућности ширења клуба за своје чланове, што би довело велики број индијских туриста у Србију, наводи се у саопштењу.

Широм отворена врата инвестицијама из Индије

Србија је широм отворила врата за инвестиције из Индије и тиме створила могућност за запошљавање великог броја људи, изјавио је Вучић после састанка са председником “Махиндра групе” Анандом Махиндром.

Вучић је у изјави новинарима рекао да је Махиндра, чију делегацију је чинио тим стручњака из ИТ сектора, одбрамбене индустрије, пољопривреде и осталих области, показао изузетну заинтересованост за привредни потенцијал Србије.

“Изванредно су се спремили за разговор и знали су све о нашим потенцијалима. Ускоро их очекујемо у Србији, као и то да наши људи оду у Индију”, рекао је Вучић.

Вучић са председником

Вучић са председником “Махиндра групе”

Премијер је додао да је са индијском делегацијом разговарао о бројним областима, да има много добрих ствари, али да ће јавности саопштити тек када буду завршени одређени договори.

Али мислим да смо широм отворили врата једној од три највеће индијске мултинационалне компаније. Мислим и да имамо добру могућност за запошљавање великог броја људи”, оценио је Вучић.

Објашњавајући да Индија једном годишње одржава конференцију најбољих менаџера из те земље, а која ће ове године бити у Финској, Вучић је истакао да је искористио ту чињеницу како би их позвао да свој састанак одрже у Србији.

“Мислим и да је Махиндра био задовољан и изненађен начином на који смо разговарали. Рекао сам му, које год услове да му неко понуди, да ћемо ми понудити боље, и мислим да поштеније не може да буде””, рекао је Вучић.

Председник владе је нагласио и да је индијске бизнисмене веома привукла чињеница да Србија има могућност извоза на више различитих тржишта широм света, и поручио да ће наша земља остати на европском путу, али и одржавати добре односе са Руском Федерацијом и осталим државама.

“Ми ћемо ћувати ту позицију, због које смо неретко критиковани и у сопственој земљи. Чувачемо је по сваку цену, јер нам она доноси много у односу на многе друге земље. И зато сам сигуран да ћемо брже напредовати””, рекао је Вучић.

Рекао је и да зато Србија треба да буде “хаб”” (чвориште) који ће да привлачи све са истока и запада у нашу земљу.

“Прогноза Светске банке је да ће Србија остварити раст ове године од 2,8 одсто, а 3,5 за наредне две. Ако успемо да то померимо за 0,5 или 0,7 одсто више, постаћемо једна од најбрже растућих економија у Европи. То је за нас достижно, уз овакву подршку и сарадњу са нашим пријатељима из Индије и других земаља””, рекао је Вучић.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top