All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Вукова награда Српском националном савјету Црне Горе

Вукова награда за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору, коју 53. пут додељује Културно-просветна заједница Србије, уручена је у Председништву Србије. Повеља за изузетне разултате на плану очувања културне баштине и ширења културе, додељена је Српском националном савјету Црне Горе, као једној од најистакнутијих установа каја је својим досадашњим радом допринела развоју и очувању националног идентитета српског народа не само у Црној Гори, него у целом региону.

Председник КПЗ Србије Љубивоје Ршумовић је у својој беседи, коју је назвао “свечарски лавеж док каравани пролазе”, приметио да се на Балкану мали народи свађају око језика и ћирилице.

Љубивоје Ршумовић

Љубивоје Ршумовић

Подсетивши да је Вук Караџић рекао да је “језик хранитељ народа”, Ршумовић је констатовао да народи, “новонастали из верских и територијалних разлога и погодности, желе да имају само свог хранитеља”.

“Црногорци хоће залогај српског језика, али да га зачине својом мирођијом. Бошњаци би хтели своју порцију, али заслађену халвом и халалом, па им се и једнима и другима придружују Хрвати, којима смета ћирилично рухо српског језика”, нагласио је Ршумовић.

Према његовим речима, борба за српски језик и ћирилицу разбуктала у Вуковару и Никшићу, тиња у Сарајеву и на Косову и Метохији.

У име Српског националног савјета признање је примио председник ове институције др Момчило Вуксановић, који је за Програм за дијаспору истакао да је што су напади на српско писмо и идентитет јачи, то је и борба за њихово очување снажнија и истрајнија.

Лауреатима је честитао и министар културе и информисања Владан Вукосављевић који је нагласио значај њиховор рада на очувању и промовисању културних вредности Србије.

Добитници Вукове награде за 2016. годину су композитор и музички педагог Мирољуб Аранђеловић Расински, теолог Драган Вукић, ОШ “Браћа Аксић” у Липљану, диригент мр Ђорђе Павловић, историчар уметности и директор Народног музеја у Чачку Делфина Рајић, молекуларни биолог проф. др Елизабета Ристановић.

Вукова награда је припала и културном посленику и председнику општине Александровац др Југославу Д. Стајковцу, драмској уметници Љиљани Стјепановић, ликовној уметници Загорки Стојановић и драмском писцу Миладину Шеварлићу.

Изузетну Вукову награду Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије доделио је Гимназији “Вељко Петровић” у Сомбору, књижевнику и научнику др Миодрагу Матицком и Народном позоришту Ужице.

Dijaspora.news/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top