All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Александар Чотрић српском расејању: Хвала вам што сте међу најбољима!

Драги земљаци, и овог пута пожелећемо вам срећну Нову годину поклон честитком Александра Чотрића, народног посланика, књижевника и великог познаваоца прилика у српском расејању! Са надом и жељама дочекујемо 2017. и свима желимо пуно здравља, смеха и радости!

Поштовани сународници у иностранству, желим вам срећан Божић и Нову годину! Знам да сте срећни, не само кад је добро вама и вашим породицама, него кад је добро и Србији из које потичете и коју сматрате матичном земљом.

Србија се воли на десет милиона начина, јер сваки наш човек у матици и дијаспори воли отаџбину на свој начин. Отаџбина се не може понети у иностранство на ђону од ципела, али може у срцу!

Хвала вам за све што сте у овој години урадили за своју земљу и свој народ! Хвала вам што сте, поред свог посла и породичних и друштвених обавеза, налазили времена, воље, снаге и мотива да помажете Србију – радом, новцем, саветом, речју, књигом, новином, игром, навијањем, гласањем или на било који други начин! Тако сте поново потврдили да дијаспора више брине о матици, него матица о дијаспори. Ви се нисте борили и радили за Србију да би вам неко рекао хвала, али неко је обавезан и то да вам каже.

Ви сте се у новој средини доказали искључиво радом и знањем. У иностранству се не признају партијска подобност и купљене дипоме. Ви нас представљате боље и успешније, него било ко, ко званично и службено из наше земље одлази у свет.

Ваше залагање, образовање и стручност потврђени су под веома тешким околностима – у окружењу страног језика, другачије културе, менталитета, навика, обичаја и традиције. И пошто сте успели и доказали се у таквој средини, мислим да је природније да ви из расејање саветујете нас у Србији шта и како да радимо, него да ми вама дајемо упутства и препоруке.

Ви радите и за себе и за нас у Србији. Ви истовремено мислите и на своје породице – и на Србију која је за вас проширена породица. Ви се стално враћате Србији и кад Србија не може да пронађе пут ка себи. Одричете се свог слободног времена, јер не пристајете да се одрекнете Српства и Србије. Ви сте у расејању, али се сабирате око сваке добре и племените идеје, или акције. Тело вам је у иностранству, а душа у Србији. Разумом сте у новој средини, а срцем у старом крају.

Желим вам од срца да и у 2017. години доказујте да сте Срби тако што ћете бити међу најбољим ученицима, студентима, радницима, професорима, менаџерима, научницима, лекарима, писцима… Нека вам пут кроз живот осветљава блистава мисао великог Николе Тесле! Нека вас међусобно и са Србијом везују споне које је створио Михаило Пупин! Кад увече погледате ведро небо, сетите се да се делови Месеца и Марса и један астериод зову по једном Србину – Милутину Миланковићу! Говорите језиком Вука Караџића и пишите најсавршенијим писмом на свету, како ћирилица не би постала наше опроштајно писмо! Читајте дела Нобеловца Иве Андрића и других великих српских писаца, јер су то начвршћи мостови с националном културом.

Слушајте српски радио, гледајте српску телевизију и читајте српске новине, да бисте знали шта се дешава у Србији, а тако ће и Србија знати шта се дешава међу вама! Будите јединствени у својој различитости! Уписујте децу у српске школе које, можда, нису најбоље, али су најзначајније! Хвалите новим нараштајима стари крај! Чувајте српски језик, јер ће вас језик сачувати у својој нацији. Долазите што чешће у Србију, јер отаџбина није само тамо где је добро, већ и тамо где није тако добро. Поштујте нашу традицију у име будућности! Чувајте Косово и Метохију у границама своје душе! Будите уз своју Цркву, као што је Црква у прошлости увек била уз свој народ у Србији и расејању!

Христос се роди!

Срећна, честита, успешна и благословена Нова 2017. година!

Александар Чотрић,
Народни посланик
Члан Одбора за дијаспору и Србе у региону
Народне скупштине Републике Србије

Dijaspora/RTS

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top