All for Joomla All for Webmasters
Magazin

“POLJUBAC I BAKŠIŠ LIZ TEJLOR NIKAD NEĆU ZABORAVITI” Konobar otkriva tajne holivudske dive čiju fotografiju decenijama drži iznad BRAČNOG KREVETA

Kada je, prije sedam godina, čuo da je Elizabet Tejlor zauvijek sklopila svoje božanstvene, ljubičaste oči, Pavle Milanović (81) bio je neutješan.

Ovaj penzionisani konobar Nacionalnog parka Sutjeska, koji je 41 dan služio Liz, i danas u svom skromnom domu u jednom selu kod Tjentišta čuva veliku, uramljenu, crno-bijelu fotografiju, snimljenu davne 1972. godine, za vreme snimanja kultnog partizanskog filma „Sutjeska“, u kome je Ričard Barton glumio Tita, a njegova supruga Liz Tejlor ga pratila po vrletima Zelengore.

Na toj fotografiji on, stasit momak sa zift crnom kosom i brčićima a la Klerk Gebl, služi zanosnu dekoltiranu Liz, ljepoticu u najboljim godinama.

Kako deda Pavle priča, Liz je jedina žena na svijetu na koju njegova supruga Ilinka nikad nije  bila ljubomorna.

– Elizabet Tejlor sam služio 41 dan. Samo smo sobarica i ja u svako doba dana i noći smjeli ući u njenu sobu –  priča, uzdišući, ostarjeli ugostitelj, gledajući u fotografiju, koju decenijama drži iznad bračnog kreveta.

Foto: Srpskainfo/RAS Srbija

Supruga Ilinka na sve to samo odmahuje rukom, smiješi se i filozofski komentariše: „Davno je to bilo, bilo pa prošlo!“.

I danas, nakon skoro pola vijeka, među balkanskim glumcima se prepričavaju zgode o bahanalijama bračnog para Tejlor – Barton po visovima Zelengore i Tjentištu.

Priča se da su tako strašno pili, da su ih na nosilima nosili u hotel, a kad bi se posvađali svako je imao svoju bocu viskija. Konobar Pajo, naučen na ugostiteljsku diskreciju, ni danas ne priča o tim detaljima. Otkrio je samo da Liz i Ričard nisu bili „baš u idiličnim bračnim odnosima“.

– Nedugo poslije dolaska na Tjentište slavni bračni par se posvađao pa su živjeli odvojeno. Elizabet je smještena u Titovu vilu, u kojoj je do tada odsjedao samo Tito. Barton, koji je u ,,Sutjesci“ glumio Tita, stanovao je u nešto udaljenijem hotelu ,,Sutjeska“ – priseća se Pajo.

Nikad neće zaboraviti kako se zanosna Liz odmarala u Titovoj vili.

– U njenu sobu u Titovoj vili ulazio sam uvijek samo ja. Ležala je na krevetu u nekoj crvenoj haljini, dok bih ja unosio tacnu sa posluženjem. Osmjehivala se i govorila rečenicu-dvije na engleskom. Ja bih nešto prozborio na njemačkom, na šta bi se ona dugo smijala – priča Pavle Milanović i priznaje da je već tada bio fasciniran ljubičastim očima „najljepše glumice na svijetu“, što je jedanput priznao i sobarici, Dalmatinki Margiti.

– Slušaj Pavle, igraš se sa glavom. Možeš da zaradiš poljubac ili nešto više, a možeš i robiju, pa ti vidi – upozorila ga je zagonetno sobarica.

Za ličnu poslugu čuvene dive i Margita i Pavle izabrani su u oštroj konkurenciji, jer svi su htjeli da budu u blizini jedne od naslavnijih žena svijeta.

Pavle je 1971. godine na takmičenju ugostitelja u Portorožu, proglašen najboljim konobarem u Jugoslaviji i to je bilo presudno da ga uprava Nacionalnog parka dodijeli Elizabeti.

Scene za film o proboju Titovih partizana iz njemačkog obruča uglavnom su snimane na visovima Zelengore i Maglića i u kanjonu rijeke Sutjeske, a najviše na prostoru Donjih i Gornjih Bara. U jeku snimanja, nerjetko je doručak i ručak filmskoj ekipi serviran na terenu.

– Za doručak, Liz je obavezno tražila hemendeks ili bekendeks, dok joj  je za piće služen ,,džoni voker“ i tonik sa ledom i limunom. Za ručak sam joj servirao ,,zelengorski odrezak“ specijalitet kuće, teletinu sa kajmakom iz zelengorskih katuna – priča Pavle.

Iako su Liz i Ričard na Tjentištu bili ljuto posvađani, mladi konobar je poslušao savet iskusne sobarice i ostao diskretan, nenametljiv i na pristojnom rastojanju od prelijepe filmske zvezde. Na kraju snimanja je, kaže, dobio nagradu od koje mu i danas bride obrazi.

Opraštajući se od posluge na Tjentištu, Elizabet Tejlor je na iznenađenje svih, poljubila samo Pavla i gurnula mi u ruku bijeli koverat. Drhtavim rukama otvorio ga je u toaletu i prebrojio 1.600 američkih dolara. Pare od bakšiša, potrošio je, tvrdi, na društvo, a neki od Pavlovih prijatelja se kunu da mu je ostalo nešto malo i za – vikendicu.

(dijaspora.news/srpskainfo.com)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top