All for Joomla All for Webmasters
hronika

Očuh osumnjičen da je seksualno zlostavljao kćerku svoje partnerke

U institucijama nijesu htjeli da govore o ovom slučaju. Jedino nam je potvrđeno da je pet sestara, nakon hapšenja vanbračnog partnera njihove majke i rješenja kojim je utvrđeno da ona nije sposobna da se stara o njima, smješteno u Domu u Bijeloj

Epilog slučaja tri djevojčice (stare osam, 11 i 13 godina) iz Resursnog centra za sluh i govor u Kotoru koje su seksualno zlostavljane hapšenje je vanbračnog partnera njihove majke, iako su neki mediji još u februaru izvijestili kako su one bile žrtve seksualnog nasilja tokom školskog izleta na Ivanovim Koritima, mjesec ranije.

Centar za socijalni rad oduzeo je tri djevojčice, kao i njihove dvije sestre, od majke i smjestio ih u Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj.

Zaštita žrtve

Ispostavilo se, prema nalazima dosadašnje istrage, da je, prema navodima krivične prijave, očuh seksualno zlostavljao jednu od djevojčica. Istražitelji nijesu željeli detaljno da komentarišu ovaj slučaj zbog zaštite interesa i integriteta djevojčica, pa ni to da li istražuju je li očuh možda seksualno zlostavljao još neku od sestara. Ni u ostalim institucijama nijesu htjeli da govore o ovom slučaju. Jedino nam je potvrđeno da je pet sestara, nakon hapšenja vanbračnog partnera njihove majke i rješenja kojim je utvrđeno da ona nije sposobna da se stara o njima, smješteno u Domu u Bijeloj.

Prema saznanjima Pobjede, policija je 23. maja uhapsila očuha djevojčica, crnogorskog državljanina, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom na štetu dvanaestogodišnje djevojčice. Kako nam je rečeno, postupajući po prijavi Centra za socijalni rad, policija je „preduzela neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja okolnosti navedenih u prijavi“. Kriminalističkom obradom, kako su kazali, došli su do sumnje da je partner majke djevojčica, zloupotrebljavajući povjerenja djeteta, počinio ovo krivično djelo.

– O događaju je obaviješten državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu koji je naložio da se on liši slobode zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo obljuba sa djetetom. Tužilac je donio rješenje o zadržavanju u policijskim prostorijam do privoda nadležnom sudiji za istragu. U cilju zaštite identiteta i integriteta lica oštećenog u ovom događaju, budući da se radi o maloljetnoj djevojčici, ni ovog puta nećemo saopštiti druge detalje kao što su grad u kojem se događaj desio, prebivalište osumnjičenog, inicijale oštećene maloljetnice, ni ostale podatke na osnovu kojih bi eventualno maloljetna žrtva mogla da bude prepoznata, a samim tim i dodatno viktimizovana – saopšteno je Pobjedi iz Uprave policije.

Lažna optužba

Direktor Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru Neđeljko Moškov kazao je u februaru za Pobjedu da se nada da će nadležni organi utvrditi činjenično stanje, ističući da su se, sa iste adrese, suočili sa potpuno istovjetnom optužbom, ali da se na kraju, na osnovu ljekarskih i ostalih izvještaja, ispostavilo da nije utemeljena. – Izuzetno vodimo računa o našim učenicima za sve vrijeme dok borave u Centru i žao mi je, da ne kažem da sam zgrožen, što se naša ustanova našla makar i posredno u ovoj temi. Riječ je o neistinama. Mi tu porodicu pratimo zadnjih šest mjeseci. Ovo nije prvi napad na našu ustanovu. To se već dešavalo.

Upoznat je Centar za socijalni rad, policija. Koliko mi imamo informacija iz iskaza djevojčica, one žele da idu u Njemačku. Naše mišljenje je da žele da ostvare azil tako što će predstaviti sebe kao žrtvu – kazao je u februaru Moškov za Pobjedu. Djevojčice nakon toga nijesu boravile u Resursnom centru, već su ih u školu dovodili majka i njen vanbračni partner. Moškov je tada rekao i da je ta porodica u fokusu njihovog interesovanja oko pola godine.

– Siguran sam da će i ovoga puta dokazi potvrditi da u školi i tokom aktivnosti koje organizuje i sprovodi škola djevojčice nijesu imale takve neprijatnosti – rekao je Moškov. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja u februaru su, pored ostalog, Pobjedi saopštili da je Centar za socijalni rad Kotor, a poslije specijalističkih ljekarskih i ostalih pregleda, prema procjeni stručnog tima, uveo nadzor nad vršenjem roditeljskog prava, što podrazumijeva redovne terenske posjete i savjetodavni rad. – Napominjemo da je Resursni centar za sluh i govor koji pohađaju djevojčice „pokriven“ video-nadzorom i da su one pod stalnim nadzorom vaspitnog osoblja – rekli su tada iz ministarstva.

 

 

Dijaspora.news/portalanalitika.me

loading...
Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

IZDVAJAMO

To Top