All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

FRUTARIZAM Tri godine su jeli SAMO VOĆE i nisu prali zube, a ovako je to uticalo na njihove živote

Frutarijanci su jedna od najekstremnijih grupa u tzv. selektivnoj ishrani. Jedu isključivo voće i orašaste plodove.

Zagovornici ovakvog načina ishrane zaklinju se u njena blagotvorna dejstva, a među njima su i 39-godišnja Poljakinja Tina Stoklasa i njen verenik, Belgijanac Simon Bojn.

– Prva nedelja je bila divna. Osećala sam se lagano, optimistično, pa čak i euforično. Lebdela sam 30 centimetara iznad zemlje i imala sam osećaj da volim sve i svakoga – opisuje Tina iskustvo prelaska na frutarizam.

Ipak priznaje da joj prvih godina nije bilo lako i da je bila veoma slaba. Na kraju je odlučila da krene iznova i preselila se na ostrvo Bali u Indoneziji. Preko Instagram naloga upoznala je Simona.

U intervjuu za “Dejli mejl” par otkriva da unese između 2.000 i 4.000 kalorija dnevno – samo slatke plodove i kokosovu vodu (tečnost iz zelenih kokosa, koja gotovo uopšte ne sadrži masti).

Kako izgleda njihov jelovnik? Na primer, četiri čaše soka od pomorandže (doručak), smuti od sedam banana i pola avokada (ručak) i sok od pomorandže i avokado (večera). Užina: sveže urme.

Ovaj par se kune u pozitivna dejstva ovakve ishrane, koja doprinosi vitkoj liniji, daje energiju i poboljšava san.

Lekari, međutim, upozoravaju na opasnosti od veganske i frutarijanske ishrane, a naročito zbog tvrdnji da može da leči rak. Mnogi stručnjaci ukazuju na opasnost od nedostatka važnih supstanci kao što su gvožđe, cink i jod, osim toga ima veoma malo biljaka koje sadrže masne kisleine i kalcijum.

Stoklasa i Bojn uvereni su da je to puko izazivanje panike.

Poljakinja kaže da je odmalena bila debela i da je oslabila tek zahvaljujući frutarizmu. Bojn, koji je bio vegan, prešao je na frutarizam, a rezultat je bio “impresivan”.

Par kaže da za tri godine, koliko primenjuju ovaj način ishrane, nisu imali nikakvih zdravstvenih problema. Iako je bogata šećerom, zubi su im zdravi, jer ih čiste biljna vlakna iako ih nisu pravili već dve godine.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top