All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Darko i Smiljka su heroji svog zavičaja: Most u njihovom selu je pao, a oni su podigli novi (FOTO)

Gastarbajteri iz Nemačke, Darko i Smiljka Vuković, odmarali se spajajući obale zavičajne reke. Na Brodu, između Debelje i Trudova, gde je reka nosila brvna i meštane, pešački prelaz za drvoseče, rabadžije, čobane, pecaroše, kampere.

Kada je nekoliko dana pred Preobraženje metalnom konstrukcijom spojio obale reke Tisovice, između rodne Debelje i komšijskog Trudova, u novovaroškoj opštini, Darku Vukoviću (69), gastarbajteru iz Nemačke – pao je kamen sa srca.

Seo je na stenu i glasom nadjačao huk reke među tesnicima klisure:

– Zbogom brvna, omorike i vrljike! Zbogom – viknuo je Darko.

Darko i Smiljka su srećni, jer su uspeli da naprave most; Foto: Glas Zapadne Srbije

U trenu je Darko premotao film zlopaćenja seljaka i ćudi gorolomne reke, desne pritoke Zlatarskog jezera, što valja klade i kamenje, kupeći vodu Javora i Čemernice. U pamćenje su se urezali čobanski nestašluci, kupanje ovaca, prvi zaveslaji u „okruglom“ viru, odlasci na igranke i sabor na Krstu, pa kod Veljka u Zadrugu.

I onaj lelek u klisuri i potraga za utopljenikom, koji se, po povraktu sa sahrane, uhvatio konju za rep.

– Na Brodu, nekoliko stotina metara ispod zaseoka Vukovići, bilo je nekoliko ćuprija od tesanih brvana: najpre sa stene iznad vira, pa ona na tri betonska stuba, podignuta zalaganjem Blagoja Topalovića i mesne zajednice. Pre neku godinu, kad puče sneg u Javoru, reka potkopa i obori srednji stub, meštani su se dovijali da oborenim smrčama zamene trula brvna. Do komšija preko reke moralo se okolo, 5o kilometara preko Božetića, Varoši, Kokinog Broda, Ojkovice – priča Darko dok kraj studenca, iznad vira i brzaka, uz čašicu, nazdravlja za dugi vek ćuprije i sigurne prelaske.

Gastarbajteri uz pomoć meštana prave most; Foto: Glas Zapadne Srbije

Satima Darku san na oči nije dolazio, dva sela bez ćuprije bila su noćna mora. Niko da okrene glavu na zavičajnu muku: uzalud je moljakati vlast u Novoj Varoši, zaseoci su proređeni.

Supruga Smiljka(63) kaže da nije želela da se vraća u Nemačku dok se most ne sagradi i bila je desna ruka u radovima.

– U prikolici „opel astre“ dovlačili smo metalne elemente – profile i rešetke za patos, pred kućom su varioci sklapali konstrukciju od 13 metara. Pomogli su nam komšije u najtežem delu posla da se niz strminu do Broda spusti most uz pomoć kamiona „desetke“, pa onda samo sajlama i na ruke – priseća se Smiljka.

Smiljka kaže da joj je bila želja da se most podigne u čast pokojnog svekra Nemanje; Foto: Glas Zapadne Srbije

Smiljka otkriva da joj je bila želja da se most podigne u čast pokojnog svekra Nemanje, izuzetnog čoveka, kako kaže. Podseća i da će idućeg leta ovamo iz Ingelhajma u Nemačkoj, gde je Darko radio kao vozač autobusa, stići njihova čeljad: sin Igor sa suprugom Jasminom i sinom Milanom i ćerka Gordana sa mužem Akselom i decom Helenom i Gregorom.

RAJ NETAKNUTE PRIRODE

– Najlepši odmor je ovde, kraj Tisovice. Ove vrleti i klisuru ne bih dao za čitav Kolorado! – kaže Darko, nadajući se da će drvoseče proseći buldožerom put kroz državnu šumu do ćuprije, a da će na trudovačkoj strani mobom prokrčiti zarasle staze, kako bi ćuprija i raj netaknute prirode bili dostupni kamperima, pecarošima, drvosečama.

Još nekoliko ćuprija na Tisovici čeka neimare, darodavce, inspektore. Nesigurne su za prelaze i opasnosti vrebaju namernike.

Supruga Smiljka je Darku bila desna ruka; Foto: Glas Zapadne Srbije

Odavno su pala brvna Kezove ćuprije ispod zaseoka Džekulići, između Gornjeg Trudova i Debelje. Meštani podsećaju da na mestu zvanom Progon, od Gornjeg Trudova prema Božetićima, treba menjati otrule daske ćuprije na metalnim nosačima.

Šeovića ćuprija, na putu od Vrela u Štitkovu preko Paleža do Borovite Glavice – odslužila je svoje. Grede su trule, ograda se ljulja, a kroz pod svakog dana može da propadne neko od meštana, čobana, prolaznika. Nedavno je u nevolji krpljen daščicama i okorcima.

Iako je sagrađen pre 25 godina, betonski most na putu Nova Varoš – Štitkovo – Ivanjica, kod Kalajitske vodenice, još nema ogradu. Ovo je glavni drumski most na celom toku reke od Javora do Smudinoga.

(dijaspora.news//Glas Zapadne Srbije)

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Darko (69) je njemački penzioner i heroj svog zavičaja: Most u njegovom selu je pao, a on je podigao novi (FOTO) - Penzioneri - Crna Gora

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top