All for Joomla All for Webmasters
Srbija

BEOGRAD DOBIJA 4 KULE VIŠE OD 100 METARA Evo kako će one izgledati i gde će se NALAZITI

Po ugledu na mnoge svetske metropole, Beograd je krenuo da se razvija u visinu, pa bi u nekoliko narednih godina mogao da dobije čak četiri kule od preko 100 metara.

Neka gradilišta su već otvorena, poput onog kod bivše zgrade MUP-a u Ulici kneza Miloša (“Skajlajn”) ili drugog na Ušću (Ušće 2), dugo se već najavljuje 168 metara visoka građevina u okviru “Beograda na vodi”, a sve je izvesnija i gradnja kule u novobeogradskom Bloku 65, u okviru druge faze projekta „Vest 65“.

FOTO: BEOBUILD / PRIVATNA ARHIVA
“Vest 65” u novobeogradskom Bloku 65

Po revidiranom urbanističkom projektu, koji se trenutno nalazi na javnom uvidu u Gradskoj upravi, objekat bi trebalo da ima 40 spratova i 150 metara visine, nešto više nego što je ranije planirano (33 etaže i 140 metara). A najbolja reklama mu je što je u ovom kompleksu stan nedavno kupio niko drugi nego Novak Đoković.

Sem toga, Novobeograđani proteklih nedelja svedoče o početku izgradnje još jednog simbola ovog dela grada – poslovnog objekta “Kula Ušće 2” čiji kamen temeljac je položen krajem februara ove godine. Projekat domaćeg investitora “MPC Propertis” vredan je skoro 65 miliona evra, a predviđa podizanje kule od 22 sprata, visoke nešto više od 100 metara. Završetak radova na izgradnji nove kule na Ušću, osmišljene kao bliznakinje već postojećeg objekta na toj lokaciji, predviđen je u 2020.

FOTO: PROMO
“Skajlajn Beograd” sa kulom od 129 metara

Ipak, ni staro jezgro prestonice neće ostati zapostavljeno, pa je tako još jesenas na mestu zgrade bivšeg Saveznog MUP-a počela gradnja “Skajlajna”, modernog stambeno-poslovnog prostora sa tri kule – centralnom visokom skoro 130 metara i dve manje od 64 i 77 metara. U pitanju je investicija poznate izraelske kompanije “AFI Jurop”, koja će se prostirati na preko 100.000 kvadrata.

Konačno, uskoro bi u visinu trebalo da krene i kula „Beograd“ u okviru projekta “Beograd na vodi”, koja će svojom visinom nadmašiti konkurenciju. Iako je u nekoliko navrata menjala svoj oblik i visinu, pa je sa prvobitno zamišljenih 220, “spala” na 168 metara, to je i dalje čini pompeznijim od svih navedenih gradskih nebodera. Na Savskom amfitetru pored različitih trgovinskih, ugostiteljskih i drugih komercijalnih objekata mesto će naći i najveći tržni centar u ovom delu Evrope.

Kula Beograd od čak 168 metaraFOTO: PROMO / PROMO
Kula Beograd od čak 168 metara

Imajući sve to u vidu, nameće se zaključak da je Beograd ozbiljno rešio da se vodi svetskim trendovima koji nalaže limitiranje gradskog jezgra i gradnju u visinu, a ne širinu, kako je dosad bila praksa, što samo podstiče dalje razmišljanje da nas u budućnosti sigurno očekuje još koja savremenija “Beograđanka”.

KULA „BEOGRAD“

Lokacija: “Beograd na vodi”

Visina: 168 metara

Status: čeka se gradnja

„SKAJLAJN“

Lokacija: Kneza Miloša

Visina: 129 metara

Status: počela gradnja

„UŠĆE 2“

Lokacija: Ušće

Visina: 103,9 metara

Status: počela gradnja

„VEST 65“

Lokacija: Blok 65

Visina: 150 metara

Status: usvajanje plana

MNOGO NESTVARENIH PROJEKATA

O kulama se razmišljalo i mnogo pre aktuelnih projekata, pa su tako zasad samo na papiru ostali oni u Luci Beograd, za koju je investitor najavljivao da će biti visoka 250 metara, potom “Delta toranj” na Novom Beogradu (144 m) i “Delta šoping mol” na Autokomandi (102 m), ali i kule na mestu hotela “Jugoslavija” (137 m).

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top