All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

ZOVU GA “KANADSKI DONALD TRAMP” Nevjerovatna priča o super-bogatom Varaždincu, koji je dobio svoj RIJALITI ŠOU

Robert Herjavec, jedan od najbogatijih Hrvata u inozemstvu, posljednjih mjeseci puni stupce američkih i kanadskih tabloida – ne samo zbog vjenčanja s australskom plesačicom Kym Johnson, nego i zbog sudjelovanja u popularnom američkom poduzetničkom reality showu “Shark Tank”, piše Jutarnji.

Herjavec, rođen u Varaždinu, sudac je u televizijskom showu u kojem poduzetnici od njega traže novac za pokretanje svojeg biznisa, a on mora procijeniti isplati li se ulagati u te ideje ili ne. Da je Herjavec prava osoba za taj posao odlučio je producent serije Mark Burnettnakon što je proučio Herjavčevu životnu, ali i poduzetničku priču. Bogatstvo Roberta Herjaveca procjenjuje se na oko 263 milijuna dolara, a javnost ga je već odavno prozvala “kanadskim Donaldom Trumpom“.

The cast of

Mario Anzuoni / REUTERS

Ekipa “Shar Tanka”, s lijeva na desno: Mark Cuban, Daymond John, Robert Herjavec i Kevin O'Lear

 Sličnost s Trumpom je istaknuta i jer su obojica biznismeni koji sudjeluju u poduzetničkim televizijskim serijama. Prvi je bio Trump koji je sudjelovao u showu “Pripravnik”, nakon čega je otvorio put brojnim poduzetnicima poput Herjaveca. Herjavec je danas velika televizijska zvijezda, a sudjelovanje u showu otvorilo mu je brojna vrata te je stekao mnoga poznanstva s vrlo utjecajnim ljudima.

Novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa Herjavec je upoznao u New Yorku dok je snimao emisiju “Shark Tank”.

“Rekao sam mu da je moja kuća veća od njegove i moj TV show gledaniji od njegova pa me zato zovu ‘kanadski Donald Trump’. Samo se nasmijao, a poslije smo igrali golf na njegovu igralištu Westchester, gdje je godišnja članarina 400.000 dolara”, ispričao je Herjavec prije nekoliko godina novinaru Glorije koji ga je posjetio.

Petar Jurica / Gloria

 Herjavec je odrastao u Torontu gdje je studirao englesku književnost i političke znanosti, a fakultet je financirao uz pomoć stipendija i rada u kafićima i restoranima. Nije ni sanjao kako će jednog dana biti jedan od najbogatijih Hrvata u inozemstvu, ali i biznismen milijunaš.

Njegova je priča filmska. Nakon studija slučajno je naišao na oglas IT kompanije Logiquest koja radi za IBM, no odbili su ga jer nije bio kvalificiran. Herjavec je inzistirao na tom poslu te je ponudio da će šest mjeseci raditi besplatno. To je bio odličan potez, a mladi Herjavec nastavio je konobariti dok je radio za Logiquest. Nakon nekoliko godina uspio je radom doći do direktorske pozicije.

No, dobio je otkaz što se kasnije pokazalo da je bilo najbolje što mu se moglo dogoditi. Početkom 90-ih godina osniva svoju prvu tvrtku, Brak Systems, koju je nazvao po hrvatskoj riječi brak jer se upravo bio oženio. Supruga mu je financijski pomogla jer su mu upravo njezine kreditne kartice bile početni kapital, a ured tvrtke bio je u podrumu njihove kuće. Osam godina kasnije iskoristio je priliku koja se ne propušta. Svoju tvrtku prodao je poznatoj američkoj kompaniji AT&T za 100 milijuna dolara te postao milijunaš.

Petar Jurica / Gloria

Kuća Roberta Herjaveca

“Možete zamisliti kako sam se osjećao kada sam dobio ček na 100 milijuna dolara i prisjetio se odakle sam krenuo, kamo sam došao i što sam sve na tom putu prošao”, rekao je Herjavec za tjednik Gloria.

Herjavec je rođen u Varaždinu, a kada je imao osam godina, s roditeljima Vladimirom i Katicom emigrirao je u Toronto. Nekoliko je puta medijima Herjavec ispričao kako je tročlana obitelj iz Varaždina krenula samo s jednim kovčegom i 20 dolara u džepu. U Trstu su se ukrcali na brod Christopher Columbus te došli do Halifaxa odakle su krenuli prema Torontu.

“Dok smo živjeli u Hrvatskoj, moj otac često se bunio protiv države i komunizma te su mu često sudili i zatvarali ga te ga zbog toga više nitko nije htio zaposliti u Varaždinu. Majka je radila u Varaždinskoj industriji svile, a mene nije imao tko čuvati te su me poslali baki u selo Zbjeg pokraj Slavonskog Broda. Odrastao sam u tom selu, u kući bez tekuće vode i sa zemljanim podovima po kojima su noću trčali štakori”, ispričao je hrvatskim medijima te priznao kako je od oca naučio da se nikada ne treba žaliti, a svoje bogatstvo stekao je isključivo napornim radom.

Petar Jurica / Gloria

Herjavec sa sinom Brendanom i kćerima Skye i Caprice

Od svoje prve milijunske zarade kupio je luksuzno imanje u još luksuznijoj četvrti u Torontu, Bridle Pathu, te 2003. pokrenuo novu tvrtku Herjavec Group koja danas ima 150 zaposlenika, a zarada se broji u milijunima.

Vrata luksuznog imanja, na kojem je živio s bivšom suprugom Diane Plese, Hrvaticom rođenom u Torontu, te njihovo troje djece, Brendanom, Skye i Caprice, prije nekoliko je godina otvorio hrvatskim novinarima, ali i svjetskim medijima te je njegovo imanje bilo predstavljeno u jednoj epizodi američke serije MTV Cribs. Kuću je iznajmljivao i brojnim svjetski poznatim osobama, poput Micka Jaggera, Johna Travolte, Stevena Tylera i Bona Voxa, a upravo je u toj kući sniman film “Love guru” u kojem glavnu ulogu igra Mike Myers. Novinarima je ispričao kako je njegova pokojna majka Katica mislila da je njezin sin kupio muzej jer nije ni mogla zamisliti da netko može živjeti u tako ogromnoj kući. Imanje se proteže na čak 5100 četvornih metara, a sama kuća sagrađena je u stilu francuskog dvorca.

Petar Jurica / Gloria

Herjavec sa svojim automobilima

 Kako je Herjavec ispričao novinarima, kuću je pune četiri godine gradilo 300 radnika za iranskog građevinskog poduzetnika Shanea Baghaija koji je nakon nepunih godinu dana života na tom imanju također morao prodati jer mu je posao slabio.

Velebna kuća sastoji se od 15 kupaonica, šest spavaćih soba, četiri apartmana, dvije kuhinje, blagovaonice, dvorane za ples, knjižnice, unutarnjeg bazena, ali je biznismenu ipak najdraža garaža u kojoj je parkirano čak 10 skupocjenih automobila, poput Ferrarija, Lamborghinija, Bentleyja i drugih, a kolekcija automobila vrijedna je pet milijuna dolara.

Robert Herjavec,
njegov dom High Point 16, Toronto 051209
snimio: Petar Jurica

Petar Jurica / Gloria

Dom Roberta Herjaveca

 Na imanju se nalazi i drvena kuća od 200 četvornih metara u kojoj su bivši supružnici Herjavec i Plese priređivali intimna druženja s prijateljima, poput poker večeri, a tu je i sjenica, fontana i tenisko igralište. Unutrašnjost kuće uređivala je Diana Plese, a stvari je najčešće kupovala na aukcijama. Cijela obitelj živjela je u blagostanju, a kada ga je novinar upitao koliko njegova kuća ima soba, Herjavec je odgovorio da ne zna. No, obitelj nije imala poslugu u kući. Robert i Diane dolazili su iz skromnih obitelji te su navikli sve raditi sami. Diane je uređivala kuću, a Herjavec je tri godine bio kod kuće i čuvao njihovo troje djece, trošio novac i vozio automobliske trke. No, nakon tri godine besposličarenja postalo mu je dosadno trošiti novac na nepotrebne stvari, ponovno je uzeo konce u svoje ruke i osnovao Herjavec Group.

Petar Jurica / Gloria

Dom Roberta Herjaveca

 Ubrzo nakon osnivanja nove tvrtke Herjavec je postao i televizijska zvijezda. Sudjelovao je u showu “Dragon's Den”, kanadskoj inačici showa “Shark Tank”, a publika i natjecatelji odlično su ga prihvatili. Ubrzo ga je angažirao Mark Burnett da sudjeluje u “Shark Tanku” te je više vremena provodio u Americi, gdje je kupio i stan, u Hollywoodu, na Sunset Stripu.

Televizijsku zvijezdu 2015. pozvali su da sudjeluje u američkom showu “Ples sa zvijezdama”, a tada mu se i brak počeo raspadati. Iako je uvijek tvrdio da za razvod braka s Diane Plese nije kriva Kym Johnson, partnerica iz “Plesa sa zvijezdama”, ljetos je Herjavec oženio svoju plesnu partnericu, a ceremonija vjenčanja održana je na Bora Bori.

Gus Ruelas / REUTERS

Kym Johnson i Robert Herjavec

 Nedavno je Herjavec za magazin People priznao da ga je krah braka dugog 25 godina gotovo koštao života. Herjavec je priznao kako se 2014., kada su on i bivša supruga podnijeli zahtjev za razvod, njegov život srušio.

“Bila je to teška godina. Bili smo izvrsni roditelji i izvrstan tim, ali s vremenom smo se raspali”, priznao je biznismen za magazin People te rekao kako tada ni njegovo troje djece nije htjelo razgovarati s njim te da je jedne večeri, dok je bio na balkonu hotela u Torontu, razmišljao o tome da skoči.

No, posvetio se humanitarnom radu te je prihvatio poziv u “Plesu sa zvijezdama”. Ondje mu je plesna partnerica bila Kym, u koju se zaljubio, no iako je javnost pretpostavljala da su u vezi, partneri su dugo skrivali romansu, a za Kym milijunaš danas govori da mu je vratila osmijeh na lice.

Petar Jurica / Gloria

Kuća Roberta Herjaveca

 Njihova ljubav ostala je čvrsta i nakon što je Herjavec od Kym zahtijevao da potpiše predbračni ugovor. Kym nije dvojila te je ugovor odmah potpisala iako u njemu stoji da u slučaju razvoda od milijunaša neće dobiti ništa. Herjavec je navodno htio biti oprezan jer ga je prvi razvod skupo koštao. Iako je Kym potpisala predbračni ugovor, australski mediji tvrde da će Kym prema ugovoru za svaku godinu braka dobiti 100 tisuća dolara, a u slučaju razvoda milijun dolara.

No, ona tvrdi kako je zaljubljena i da joj novac nije bitan te da sama dovoljno zarađuje. Nakon što je razvod od Diane Plese finaliziran, Kym i Herjavec vjenčali su se ovog srpnja na Bora Bori, no vjenčanju nisu prisustvovala Herjavčeva djeca. Nakon medenog mjeseca Herjavec se vratio svakodnevnim obvezama, no ne i velebnom imanju u Torontu.

Petar Jurica / Gloria

Dom Roberta Herjaveca

 Danas ondje žive njegova bivša supruga i djeca, a on ima novi dom s Kym. Ove jeseni startala je nova sezona realityja “Shark Tank” u kojem je Herjavec ponovno dobio ulogu i šansu da svoje poslovne vještine podijeli s mladim poduzetnim ljudima i javnosti koja ga smatra najboljim članom realityja upravo zbog njegove prošlosti i teškog puta koji je prošao kako bi postigao sve što danas posjeduje.

Tekst je objavljen u 65. broju magazina Svijet, čiji će se sljedeći broj na kioscima naći 11. prosinca u paketu s Nedjeljnim jutarnjim za 12 kuna.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top