All for Joomla All for Webmasters
Srbija

ZORAN NUDI 500 EVRA ZA SVEDOČANSTVO SVOJE ĆERKE: Mnogi su ga osudili, ali kad čujete ŠTA JE PREŽIVLJAVALA devojčica – razmisliće dvaput!

“Ponudu” ovog gospodina, mnogi su u komentarima okarakterisali kao nuđenje mita.

Tviterom kruži “ponuda” roditelja Zorana Filipovića , koji je svojom objavom napravio opštu pometnju i izazvao burne reakcije i komentare. Naime, u postu o kome bruje društvene mreže,  Jelene napisao je da će platiti 500 evra svakog prijatelja sa Tvitera, koji mu pomogne u rešavanju njegovog problema”. 

 

“Važno obaveštenje! Gotovinski, na ruke, plaćam 500 evra svakog mog #tviter prijatelja ili foloverku koje uspe da ubedi Miloš #Jakšić, v. d. direktora OŠ Branko #Radičević (2158-639) da mojoj ćerci napravi svedočanstvo o završenom šestom razredu i prebaci je u OŠ Ratko #Mitrović – napisao je na Tviteru Zoran Filipović, otac devojčice Jelene.

 

Ovaj tvit mnogi su dočekali “na nož”, a akter cele priče nam je objasnio kako je do njega došlo.

 

Погледај слику на ТвитеруПогледај слику на ТвитеруПогледај слику на Твитеру

Зоран Филиповић@ZoranNBG

Важно обавештење! 📢
Готовински, на руке, плаћам 500 евра сваког мог пријатеља или фоловерку које успе да убеди Милош , в. д. директора ОШ Бранко (2158-639) да мојој ћерци направи сведочанство о завршеном шестом разреду и пребаци је у ОШ Ратко .

Zoran je bio gost naše redakcije i tokom razgovora ispričao nam je da je njegova ćerka školske godine 2016 / 2017 pohađala šesti razred i imala šest negativnih zaključenih ocena. Između ostalog, jedinicu je imala i kod razredne koja joj je predavala engleski jezik, Violete Jovanović. Filipović je još dodao da od septembra 2017. godine, njegova ćerka ne pohađa školu, jer smatra da nema svrhe da ponovo da ide u šesti razred.

 

FOTO: FILIP PLAVČIĆ

 

– Moja ćerka je išla školu kao i sva ostala deca. Čak sam i ja u jednom trenutku rekao da sam nezadovoljan načinom na koji ona usvaja gradivo. Srpski prosvetni sistem je u najvećoj meri baziran na obnavljanju gradiva, a ne možete da zamerite detetu u šestom razredu što nije naučila apsolutnu vrednost broja koju su učili meseca dana pred kraj iz matematike. Dete nije shvatilo, a onda joj zaključite jedinicu, a apsolutna vrednost broja se uči i u sedmom i osmom razredu. Ja držim privatne časove srednjoškolcima, gde takođe to uče. Diplomirani sam mašinski inženjer, i isto sam u prvoj godini Mašinskog fakulteta učio to, a oni sad traže da dete u šestom razredu savlada apsolutnu vrednost broja perfektno – priča Filipović i dodaje da se njegova ćerka trudila, i da je on stimulisao da uči.

 

– Znate, osuđivanje je pristup koji većini koristi prema meni, čak i policija. Moja Jelena je u toj školi nekoliko puta bila žrtva vršnjačkog nasilja. Uprkos mojim apelima da neko iz škole reaguje i da se dečak koji je tukao kazni, to nije urađeno. On je na kraju završio sa primernim vladanjem i vrlodobrim uspehom, uprkos tome što je udarao moju ćerku i što se kući vraćala u suzama – priča ovaj očajni otac.

 

– Išao sam kod psihologa, pedagoga, i njihov stav je uvek isti i uvek imaju isto pitanje – da li ste kontktirali roditelje te dece. I tu se završava sve. Ne možete onda da mi kažete, da dečak koji je najveći nasilnik u odelenju, koji je tri puta tukao moju ćerku u toku te školske godine, može da prođe bez ikakvih posledica. Jednom joj je na času likovnog prišao dok je sedela i crtala, uhvatio je za glavu levom rukom i desnom je udario tako jako da je njoj izašla čvoruga. Dete je došlo kući u suzama, potpuno izbezumljena. Tada sam tražio jedinicu iz vladanja za njega, ali ništa… Sramota je da u svedočanstvu piše da je takvo ponašanje učenika primerno – priča Filopović.

 

On dalje navodi da je što se njega tiče, sasvim jasno zašto dolazi do nasilja.

 

– Prema nasilnicima je veliki broj nastavnika, posebno nastavnica, tolerantno. Tolerišu nasilničko ponašanje dečaka, a s druge strane vređaju devojčice do besvesti. 

 

Naš sagovornik naglašava da više nema ni snage ni strpljenja da se bori sa prosvetnim sistemom Srbije, koji, kako kaže, najmanje obraća pažnju na učenike. 

 

– Pokušavali smo mesec, dva pred kraj da sredimo sve te ocene. Ali, šta vi da uradite kada nastavnice matematike da list sa onim što treba da se nauči, ona to savlada, i onda je ta ista nastavnica dok Jelena radi test, prekine u roku od pet minuta i kaže, “možeš ti to i sledeće godine”. Moja ćerka je sve vreme šikanirana u školi. Dete je doživljavalo traume, svakodnevno. Vršnjačko nasilje je veliki problem. Ali, kada ja to prijavim, ništa se ne dešava.

 

Zoran Filipović je otac koji je odlučio da potpuno podrži svoju ćerku, i bude uz nju bez obzira na sve. Čini se da je zbog toga, razapet na stub srama. Naime, Filipović nam je rekao da su mu upravo iz škole Branko Radičević rekli, da je najveći problem upravo to – podrška koju pruža svojoj ćerci! Uprkos svemu, on nepokolebljivo ostaje pri tome da njegova ćerka nema potrebe da ponovo pohađa šesti razred.

 

– Ako vršnjak moje ćerke nju svakodnevno zlostavlja, i isti taj dečak ima devet jedinica tokom čitave školske godine, nedelju dana pred kraj iz sedam predmeta i vrlodobar je. Kako? Pa, tako što mi ne možemo da posumnjamo u taj uspeh, kada majka tog dečaka na svaki roditeljski sastanak donosi razrednoj poklone, bez ikakvog povoda! Oni primaju platu od nas, zašto bi ih dodatno stimulisali da rade svoj posao?! – pita se Filipović i dodaje da njegova ćerka nije jedina devojčica koju je taj dečak tukao.

 

Zoran je samohrani otac, Jelenina majka ih je napustila, i on sam bije bitku, ali podrška ćerki ne manjka ni u jednom trenutku.

 

 

– Niko nije vredan suza moje devojčice…

 

Filipović sumnja da je njegova ćerka bila “višak” u tom odeljenju. 

 

– Tek kasnije sam saznao da je u odeljenje moje Jelene došla nova učenica, čiji su roditelji imućni. Prosto, čini mi se da je moja ćerka morala da ustupi prostor drugoj devojčici.

 

Filipović dodaje da Jelena nije ispisana iz škole, već da je samo prestala da ide. Ona je trenutno VI/V kod druge razredne, odnosno, tamo se vodi formalno.

 

Naš sagovrnik objasnio je da je prošle godine posetio OŠ Ratko Mitrović, gde je dve godine radio na zameni, i pitao da njegovu ćerku prebace u šesti razred, ali su ga, kako nam je rekao – odbili, “jer imaju dva veoma nezgodna šesta razreda”

 

– Oni su tako su prekršili Ustav koji kaže da, roditelj ima prednost prilikom izbora škole za svoje dete – kaže Filović. – Ali, oni se čuju, jedan direktor zove drugog, i sva priča se završava na tome, a oni se meni, roditeljima nikad više ne jave.

 

Naš sagovornik smatra da, ako šest nastavnika zaključi negativnu ocenu i kažu “pa dobro, može to i sledeće godine”, i ako psiholog kaže okej, ako se i pedagaog i veće šestog razreda i veliko nastavničko veće koji broji pedesetak nastavnika, kaže dobro, šta ima veze što će devojčica da ponavlja razred, a sve to “aminuju” direktor i zamenica direktora, tu nešto ne valja. 

 

– Ne može neko da kaže da je pedagog i prima 50.000 dinara svakog meseca, koje ja plaćam, da mi onda oboriš dete i kažeš – ti si kriv ili Jelena. Ti si plaćen da dete učiš, da ga izvedeš na pravi puta, da pokušaš da mu pomogneš da savlada gradivo, a ne da je otpišeš , jer ti je mrsko da radiš svoj posao i krivicu svaljuješ na dete. Što se prosvete tiče Srbija je na samom dnu. I sam predajem i znam koliko se trudim da mojim učenicima svakodnevno objašnjavam ono što im ne ide, da im slikovito približim gradivo, da ih zainteresujem… Ali, nisu svi takvi – smatra Filipović.

 

Što se tiče tvita u kom Zoran nudi novac za onog ko mu pomogne da Jelena dobije svedočanstvo koje će proći kroz nastavničko veće, on ističe da se nije šalio. Njegovu “ponudu” mnogi su okarakterisali kao nuđenje mita, ali ovaj otac koji već više od godinu dana bije bitku, kaže za naš portal da on nikada javnom službeniku nije nudio mito, već da je “svojim Tviter prijateljima koji imaju sposobnost ubeđivanja i koji žele da se angažuju po ovom pitanju ponudio 500 evra kao nagradu za uspešno angažovanje, a ne zaposlenima u školi! Takođe, on je javno pozvao sve da u njegovo ime direktoru škole ne obećavaju ništa.

 

– Violeta Jovavanović je celom tom razredu potpisala svedočanstva, pa čak i dečaku koji je maltretirao moju Jelenu i druge devojčice, pa potpisaće i mojoj ćerci. 

 

Tviteraši su po ovom ocu osuli paljbu nakon objavljenog tvita i između ostalog “optužili ga” da nuđenje novca trećem licu, da bi drugo lice nagovorilo na protivzakonitu radnju, a dete nije završilo razred, predstavlja davanje mita i podstrekivanje na izvršenje krivičnog dela (sačinjavanje falsifikata), i da je kao takvo kažnjivo po zakonu.

 

Međutim, Filipović tvrdi da to nije mito i da će sa svojom “ponudom” nastaviti i dalje.

 

– Ne prihvatam nikakav falsifikat. To nije mito, jer ja ne plaćam nikog iz prosvete da čini takvu radnju. Svedočanstvo mora da potpiše bivša razredna Violeta Jovanović, nastavnica engleskog jezika, koja je bila razredna mojoj Jeleni, i takođe, to mora da potvrdi veće – priča Filipović i dodaje da ga ne zna kako će to uraditi, ali da je svestan da njegov problem neće imati epilog koji on želi i očekuje.

 

– Nemam nikakve iluzije da će se nešto pozitivno desiti za moju Jecu i mene. Prosto, danas je izgleda postalo normalno da vam maltretiraju dete i ostali đaci i nastavnici, da je obore i da za to ona bude kriva! Jer, ako vi jedno dete sa jedinicama pustite, a drugo oborite, to je diskriminacija kažnjiva zakonom – kaže ovaj otac.

 

Građani su mu putem ove društvene mreže preporučili da se konsultuje sa predsednikom opštine Novi Beograd Aleksandrom Šapićem, a Filipović se na to nadovezao rečima: 

– Kada se škola obrati opštini, onda me opština prijavi gradskom sudiji za prekršaje, pa sam morao da idem kod sudije Žane Mitrović i obrazlažem zašto moja ćerka ne ide u školu – rekao je Filipović i dodao da su ga kontaktirali i iz Centra za socijalni rad, ali da im je on nakon ubistva koje se desiilo na Novom Beogradu i u Rakovicu, upravo ispred ovih ustanova, osećao moralnu obavezu da im kaže da sa njima ne želi bilo kakvu saradnju.

 

Za kraj, naš sagovornik kaže da svi roditelji odgovorni prema svojoj maloletnoj deci prilikom izbora škole, moraju biti upoznati se negativnostima u toj istoj školi. 

 

– A njih ima previše. Ne verujem da će mojoj Jeleni napisati svedočanstvo, vadiće se na neke zakonske propise, ali mene briga za te propise, zato što niko od njih nije kažnjen za diskriminaciju koju su učinili, niti za vršnjačko nasilje koje je moja ćerka doživela. Apelujem na sve roditelje da ne zameraju svojoj deci ako lošije usvajaju gradivo, neka budu uz njih, neka im pruže podršku.

 

Zoran ne misli da je njegova ćerka izgubila išta time što nije išla u školu dok sve ovo traje, osim, kako kaže, što je “izgubila” maltretiranje koje je imala do sada. Nema garancija, tvrdi on, da se ovo šikaniranje neće nastaviti, kao ni da će joj naredna godina biti prolazna.

 

Devojčica od septembra prošle godine vreme provodi u stanu, prateći korisne sadržaje koji je privlače. A kako sam Filipović kaže, stekao je utisak da su na njenom izopštenju iz generacije 2004. kojoj pripada, najviše radili prosvetni organi i da su u tome uspeli.  Mada, smatra on, zakonski to nisu smeli, niti su za takve postupke od odgovornih roditelja plaćeni!

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top