All for Joomla All for Webmasters
Makedonija

Žena se porodila kod kuće, ostavila bebu kod majke i pobegla: Drama koja je uzbudila celo Skoplje

Žitelje starog dela skopskog naselja Aerodrom prekjuče rano ujutro je uznemirila cika i vika koja je dolazila iz stana u ulici “Metodija Šatorov Šarlo”. Zabrinute komšije nisu znale o čemu se radi sve dok nije stigla policija i Hitna pomoć. Tek tada su saznali da je na vrata njihove komšinice zakucala njena ćerka, čije ime se ne pominje, koja je iz Velesa u Skoplje došla sa tek rođenom bebom u rukama. Ona je majci samo “tupnula” bebu i – pobegla.

Baka tek rođenog muškog deteta slučaj je oko 11 časova prijavila policiji, potvrdili su iz MUP. Beba je nakon toga odneta na Kliniku za dečije bolesti i febrilna stanja, a policija se dala u potragu za majkom koja je ostavila svoju bebu.

Ona je imala superbrz porođaj Printskrin: Kanal5 TV

– U 11:40 časova na Klinici za dečije bolesti je primljeno novorođenče u pratnji policije. Nakon prijema i procene vitalnih funkcija na odeljenju intenzivne nege, zaključeno je da je novorođenče sa stabilnim parametrima i prebačeno je na odeljenje za neonatologiju. Prilikom prijema beba je bila dehidrirana, ali bez znakova povreda. Ona je sa stabilnim parametrima i počela je da se hrani – izjavili su sa Klinike za dečije bolesti i febrilna stanja.

Narednog dana iz policije su saopštili da se porodilja prethodno veče oko 21 sat sama vratila kod majke, nakon čega je odvedena na pregled u jednu privatnu bolnicu, odakle su je poslali na Kliniku za ginekologiju. Razlozi zbog čega je mlada ženica ostavila svog tek rođenog sina kod svoje majke i pobegla, još uvek nisu poznati, ali prema tumačenjima socijalnih službi verovatno se radi o postporođajnoj depresiji.

Porodilja je smeštena na ginekologiju Printskrin: TV Sitel

Ovaj slučaj, koji je uznemirio makedonsku javnosti, dobio je srećan kraj. Majka se superbrzo porodila, kažu lekari, i zato nije imala vremena da dođe ni do vrata, a kamoli do klinike. Ovo je “prvo pa muško” dete porodilje starije od 30 godina i ona se ne odriče svog čeda koje je smešteno na Dečiju kliniku, a ona na Ginekologiju.

– Ova pacijentkinja se porodila u kućnim uslovima jer se desila takozvana nagla ekspulzija (istiskanje) ploda, ili superbrz porođaj pri čemu je nakon bebe, brzo izašla posteljica i pupčana vrpca. Ovakvi porođaju se dešavaju i smatraju se najlakšim, ali nose i određene rizike. Majka je u dobrom opštem stanju i danas je razgovarala sa našim socijalnim radnikom i psihologom. Porodila se malo pre termina, a radi se o kontrolisanoj i poželjnoj bremenosti. Majka voli svoju bebu i nastaviće da se brine o njoj. Ona će ostati na našoj klinici dok se ne oporavi – izjavili su za skopske medije sa Klinike za ginekologiju.

Cela drama se ipak završila srećno Printskrin: TV Sitel

Da li će protiv majke biti podneta prijava zbog toga što je ostavila svoju bebu pitali smo nadležne.
– Majka je ostavila bebu u porodici. U interesu novorođenčeta je da ostane u porodici, a socijalni radnici vrše procnu slučaja – izjavili su iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top