All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Završio fakultet na prestižnoj Sorboni. Odlučio je da zauvijek napusti ove prostore jer za njega nema posla

Fransoa Polet, momak koji je rođen u Parizu, od oca Francuza i majke koja dolazi sa našeg govornog područja, veoma se dobro uvjerio šta znači imati kvalitetnu diplomu, a ne dobiti posao u ovoj zemlji.
Njegovu priču objavili smo prije tačno godinu dana, a upravo danas on je odlučio da definitivno napusti ove prostore.

Po zanimanju je jezikoslovac odnosno završio je prvostepene studije za engleski/njemački m/bosanski-hrvatski-srpski jezik na Sorboni.

Konkurisao je 2 puta za mjesto nastavnika sa nostrifikovanim diplomama. Posao nije dobio.

Nakon što smo objavili njegovu priču, dobio je posao na godinu dana. Kaže nam kako je ostavio odličan utisak, “ali džabe, papir je papir”.

“Hoću da vam saopštim da napuštam ove prostore i vraćam se u Francusku. Naime, iako se ovdje osjećam sretnim, ne mogu se izboriti s administracijom, te ne mogu dobiti stalno zaposlenje u poslu koji me ispunjava to jeste biti profesor”, napisao je on.

“Znam da ste svi govorili ‘šta ću ovdje, bolje mi je na Zapadu’. Žao mi je što ste dokazali da smo u zemlji apsurda i da pojedinac ne može, koliko god se trudio, izboriti se protiv sistema. Odlazim za sada. Ko zna, možda se vratim, ali zasad druga me sudbina čeka u mom rodnom kraju. Hvala vam što ste dio mog života i ostat ćete dio, jer želim da vas sačuvam”, poručio je Fransoa Polet.

Podsjetimo kako se Fransoa na konkurse za posao prijavljivao uz priloženu dokumentaciju, s tim da je prosjek ocjena bio dokument koji je ovjereni prevod, a nije imao dodatak diplomi, jer je diploma stečena prije nego što se dodatak počeo izdavati.

Kada se prijavio za posao, iz Osnovne škole “Sveti Sava” u Zvorniku dobio je odgovor kako se nakon održanog Konkursa našao na devetnaestom mjestu rang liste, jer “komisija za izbor kandidata nije mogla da izvrši bodovanje po osnovu prosječne ocjene jer se taj podatak ne nalazi u Vašoj diplomi”.

Naime, Pravilnikom o proceduri i kriterijumima prijema radnika, “kandidat se boduje tako što se prosječna ocjena tokom studiranja zaokružuje na dvije decimale, a maksimalan broj bodova koji se može ostvariti po ovom osnovu je 10.

Konkurisao je i za posao na banjalučkom Univerzitetu. U konkursu su tražili saradnika za engleski jezik. Jasno je pisalo 180 bodova. Dobio je odbijenicu jer nije imao dovoljno bodova zbog nedostatka naučnih radova, nema nastavničko iskustvo i nema prosjek. Žalio se Rektoratu, Ministarstvu. Sve je bilo uzalud.

Još jedna mlada i obrazovana osoba upravo zauvijek napušta ove prostore…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top