All for Joomla All for Webmasters
SVET

“ZA DESET DANA ĆU UMRETI, ISCRPLE SU ME GODINE BORBE” Tinejdžerki iz Holandije odobrena EUTANAZIJA, a ovo su bili njeni razlozi da prekine sopstveni život

Noa Pothoven (17), tinejdžerka iz Holandije koja je silovana kao dete, zbog čega joj je život postao nepodnošljiv, eutanazirana je u svojoj kući, uz pomoć klinike za asistirano samoubistvo.

Tinejdžerka iz Arnhema napisala je autobiografiju “Pobeda ili spoznaja”, u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu.

Noa je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije, a knjigu je napisala da bi pomogla ranjivim mladim osobama da se izbore sa životom. Ukazivala je na to da u Holandiji ne postoje specijalizovane ustanove, ni klinike, u kojima bi tinejdžeri mogli da dobiju psiho-fizičku pomoć.

Dan pre nego što je prošle nedelje napustila ovaj svet, Noa je na društvenoj mreži Instagram objavila nameru:

– Dvoumila sam se da li da ovo podelim s vama, ali sam na kraju ipak odlučila da to uradim – napisala je.

Ona je rekla da je dugo razmišljala o toj odluci i da ona nije bila impulsivna.

– Za najviše deset dana ću umreti. Iscrple su me godine borbe. Već neko vreme ne uzimam hranu i piće i posle mnogo diskusija i analiziranja rešeno je da mi se to dozvoli zbog nepodnošljivih patnji.

Noa je napisala i da nikada nije imala osećaj da je stvarno “živa”, imala je utisak da preživljava:

– Dišem, ali nisam živa – napisala je i zamolila prijatelje i pratioce na Instagramu da je ne odvraćaju od namere, jer je to njena konačna odluka.

– U ovom slučaju, voleti znači pustiti – napisala je.

Prema holandskom zakonu, čak i deca koja imaju samo 12 godina mogu biti eutanazirana, ukoliko to žele, ali samo ako lekar zaključi da su njihove patnje nepodnošljive i da nema izgleda da će skoro prestati.

Godine 2017. u Holandiji je 6.585 ljudi odlučilo da na ovaj način okonča život.

 

 

Dijaspora.news/Blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top