All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Vratio se iz inostranstva u svoju Hrvatsku i otvorio biznis: Već razmišlja da se vrati nazad, ali tu se priča ne završava

Rudolf Šokić je poreklom iz Vareša, u BiH, a u Hrvatsku je stigao jer je tu imao vikendicu. Mislio je da na Braču, kaže, stvori ozbiljan biznis, da obezbeđuje smeštaj turističkim grupama koji nakon što slete na aerodrom u Bolu odlaze na kruzing po Jadranu, ali sada misli da se prevario.

– Bio sam u Malmeu kad je Kolinda Grabar-Kitarović dolazila tamo i pozivala nas Hrvate da se vratimo u domovinu. Da sam znao što me ovde čeka, sigurno ne bih dolazio. Ovako, ne reši li se uskoro moj problem, odoh opet u Švedsku, nema mi druge – jada se Rudolf Šokić, zakupac hotela “Porat” u Pučišćima.

Problemi su počeli pre dve godine, kad je na ulazu u hotel “Porat”, koji iznajmljuje od firme “Agan kamen”, osvanuo ogroman kafić.

– Od kojeg praktično moji gosti nisu mogli ni da uđu ni da izađu iz objekta. To je bilo strašno. Imam unutra kafić, a napolju ga nemam?! Gosti hotela od mene naručuju kafu, piće, a služi ih konkurencija jer nemaju pojma da sede u drugom ugostiteljskom objektu. Da sve bude apsurdnije, bašta koja je dvadeset i dve godine bila sastavni deo hotela, odlukom opštinskih vlasti data je u najam drugom koncesionaru, a moja investicija dovedena je u pitanje.

Gostima, osim prenoćišta, praktično ništa drugo nisam mogao da ponudim, jer kad bi izašli isped hotela, kad bi samo prekoračili prag, našli bi se u ugostiteljskom objektu konkurencije koja je poslovala gotovo jedino na račun mojih gostiju. Vlasnik tog kafića nije imao šank, ali je zato, mrtav-hladan, posluživao moje goste – kaže Šokić koji, veli, kroz najam koji plaća “Agan kamenu” otkupljuje hotel kako bi ga na kraju preuredio, ali, kaže, kako sada stvari stoje, zbog opštine neće biti u mogućnosti.

Čitav problem se dešava u jednom malom turističkom mestu na Braču Foto: Pixabay

– Prvo je tuđa bašta bila pred objektom kojim sam unajmio, a onda je ove godine terasa podeljena na pola, a jedan njen deo proglašen je javnim prolazom. Umesto da kafić bude pridružen objektu, jer ja nikada ne bih uzeo u najam hotel da to tako oduvek nije bilo, meni konkurencija odvlači goste i postavljanjem suncobrana na prolazu koji je proglašen javnim, sprečava njihov ulazak u hotel i izlazak iz njega.

Vlasnik koji je tu bez ikakve logike – bespravno ga je zastaklio, ali to inspektore očigledno nije briga – žali se Šokić, koji misli da je razlog što mu se stalno podmeće noga taj što je došljak u malo malom mestu.

Domaći se, objašnjava, drže zajedno, svi su rođački isprepleteni – “oni u ugostiteljstvu sa ovima u opštini” – pa drugo, ističe, nije ni mogao očekivati.

– Sudskim putem ću se boriti da kafić pripadne hotelu kako je uvek i bilo – odlučan je.

U protivnom, kaže nema mu druge nego da napusti Pučišća i da se vrati u Švedsku sa spoznajom da mu u Hrvatskoj nisu dopustili da radi, jer je hotel koji je godinama bio zapušten preuzeo “neko sa strane”.

Rudolf tvrdi da mu domaće stanovništvo ne dopušta da radi svoj posao Foto: Profimedia/Alamy, Pixabay

Sasvim nešto drugo kaže Nikola Eterović, vlasnik kafića koji se danas graniči sa onim kojim upravlja Rudolf Šokić.

Eterović kaže da je hotel “Porat” u suvlasništvu Opštine Pučišća i “Agan kamena”, a u jednom delu se nalazila i prodavnica “Studenac”. Međutim, ranije nije bilo određeno šta je čije, ali kako kaže danas je taj problem rešen.

– Opština Pučišća mi je iznajmila kafić koji je bio pred hotelom koji je Šokić unajmio, i tu nema ništa sporno. Ove godine je napravljen kompromis jer se on žalio da mu gosti ne mogu ući i izići iz hotela, pa je na deo površine pred hotelom koncesiju dobio on, a na deo ja – kaže Eterović, koji na Šokićeve priče o velikoj investiciji u jedini pučiški hotel – odmahuje rukom.

– Ma, njemu su isključivali vodu, struju, tu je dolazila i policija zbog maltretiranja radnica. Prikupljao se novac za jednu konobaricu iz Bosne koja nije imala čime da se vrati kući. Tu vam se radi samo o ljubomori jer je kod mene više gostiju, što je logično jer su i moja ulaganja u kafić veća – tvrdi Eterović, a njegove reči potvrđuje i član Poverenstva za dodelu koncesija opštine Pučišća Stjepan Kusanović.

Iz vlasti kažu da ipak nije sve onako kako predstavlja Rudolf Foto: Pixabay

– Stvarno više ne znam što taj čovek hoće?! Prvo se žalio da je kafić pred hotelom u posedu drugog i to smo mu uvažili i dopustili i njemu da radi. Problem je bio i u tome što mu gosti od stolova i stolica nisu imali kuda da prolaze, pa smo i to rešili i deo terase proglasili javnom površinom sa pravom prolaza koja se kao takva ne može dati u koncesiju.

Računali smo da su tako svi problemi rešeni, a on je sad opet nezadovoljan jer želi koncesiju na celu terasu, uključujući i prolaz do hotela, jer, kao, ako je iznajmio hotel, onda je i kafić takođe, onda mu više ni taj javni prolaz ne treba – objašnjava Kusanović.

I on kaže da je Šokićevo poslovanje u pučiškom hotelu “Porat” vrlo problematično.

– Pazite, on bi bio kafić za sebe, a ni za ovo za što smo mu izdali koncesiju – čak tri rate najma – nije platio. Ne plati li ni idući mesec, moraćemo mu da mu oduzmemo koncesiju  – jasan je Kusanović, koji odbacuje sve navode da bilo ko u opštinskoj vlasti i u Pučišćima ima išta lično protiv Šokića, ali, kaže, “ne može da se posluje, a da se ne plaćaju obaveze prema lokalnoj samoupravi.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top