All for Joomla All for Webmasters
Heroji zajednice

VOLJA JE NEPOBEDIVA Slavoljub je SLEP, a osvojio je jedan od naviših vrhova Srbije

Zimski uspon na Trem, najviši vrh Suve planine i ove godine okupio je oko 850 učesnika širom Srbije i inostranstva koji su po zaleđenom i nepristupačnom terenu uspeli da savladaju put dug čak 22,8 kilometara. U planinarskom poduhvatu vrednog svakog divljenja okušao se i Zrenjaninac Slavoljub Epifanić (51), koji je potpuno slep uspeo da osvoji vrh od 1.810 metara Suve planine i tako dokaže da volja, trud i borba pobeđuju svaku vrstu hendikepa.

– Staza je bila vrlo zahtevna, potpuno nepristupačno za kretanje. Planinarska akcija za mene je bila je još jedan izazov, znao sam u šta se upuštam, ali akcije i životni izazovi su sastavni deo moga života. Uspon i spust su trajali oko 9 časova. Na nekim mestima put je bio potpuno pod ledom, međutim najopasniji je bio nagib od 60 stepeni i samo jedan pogrešan korak mogao je da vas odvede u provaliju – priča za Telegraf Epifanić, član Kluba planinara “Zrenjanin”.

Epifanić kaže da ovaj poduhvat ne bi mogao da izvede bez pratilaca Zvonka Momirskog, člana zrenjaninskog Kluba planinara i Nikole Sretenovića, iz Gorske službe spasavanja:

Zahvaljujući Zvonku koji mi je pomogao tokom uspona i Nikole koji je bio uz mene tokom spusta uspeo sam da savladam put od čak 22 kilometra – priča Slavoljub.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Moje kretanje na Trem iziskivalo je veliku koncentraciju sve vreme i pauze koje su mi bile potrebne da predahnem, na svu sreću uspeo da savladam teren i uspešno se popnem i spustim sa Suve planine.

Uprkos tome što je slep punih 20 godina, hrabri Slavoljub je kako kaže – uzeo život u svoje ruke, i ne postoji ništa što bi ga omelo da život živi punim plućima.

Aktivan u mnogim sportovima, bavio se atletikom i plivanjem, a u svojoj kolekciji ima i medalje državnog prvaka u ovim disciplinama.

Danas se Slavoljub bavi streličarstvom, planinarenjem i jogom. Najmanje od svega ima slobodnog vremena:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

– Trudim se da svaki trenutak iskoristim na pravi način. Kada se ne bavim sportom vreme koristim da bih čitao. Imam širok krug prijatelja sa kojima rado idem na pecanje, pečem rakiju, a vešt sam i u kuhinji – priča nam ovaj svestrani čovek.

Ljubomir Popov, načelnik Kluba planinara “Zrenjanin” kaže da je zadatak bio težak, ali da je Slavoljub takav, da nikada ne odustaje bez obzira ne težinu zadatka.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Planinari su se ka visokom vrhu Trem od 1.810 metara uputili iz sela Gornja Studena, preko Bojaninih voda, izletišta na Suvoj planini, savladavajući visinsku razliku od 1.300 metara.

Zimski uspon na Trem organizovan je uz pomoć članova PK “Železničar” iz Niša i Gorske službe spasavanja Srbije koja je u timu od 27 članova bila raspoređena u pet ekipa duž staze koje su brinule o bezbednosti učesnika:

Vremenski uslovi nisu bili naklonjeni učesnicima jer je staza većim delom bila prekrivena ledom što je otežavalo kretanje i zahtevalo dodatnu opreznost – rekli su iz Gorske službe spasavanja.

Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Članovi PK “Železničar” obeležili su stazu, a na kritičnim mestima postavili su dodatna osiguranja. Spasilačke ekipe su čak devet puta interevenisale zbog neprohodnog terena, a jedna učesnica je čak i nogu polomila.

Zbog povrede ona nije mogla dalje, a hrabri članovi GSS-a su uz pomoć specijalnih spasilačkih nosila UT2000 učesnicu bezbedno transportovali do prve bolnice.

Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

Uprkos vremenu koje nije išlo na ruku planinarima, zaleđenom i klizavom terenu, Slavoljub Epifanić sa svojom osmočlanom ekipom iz Zrenjanina, uspeo je u planinarskom poduhvatu ka Tremu, a kako kaže, još je mnogo izazova u životu koji ga očekuju.

(Dijaspora.news/Telegraf/Dragana Ivanić)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top