All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

VODIČ KROZ 2017. ZA PESIMISTE: 9 najgorih scenarija koji nas čekaju

U “Vodiču kroz 2017. za pesimiste”, koji je objavila novinska agencija “Blumberg” predstavljena su najgora moguća predviđanja mogućih događaja u sledećoj godini.Iako “Blumberg” naglašava da ne smatra da će se sve od navedenog i dogoditi, podsećaju da je “Vodič kroz 2016. za pesimiste” predvideo i ishod referenduma o Brgzitu, i pobedu Donalda Trampa na američkim predsedničkim izborima. Vodič su sastavili na temelju intervjua sa spoljnopolitičkim analitičarima, ekonomistima i strateškim stručnjacima, kao i na temelju ankete sa 146 takvih eksperata.

Scenario1: Tramplandija

Trampova popularnost raste u prvim nedeljama vladavine, dok ohrabreni Kongres pod kontrolom republikanaca izglasava fiskalni stimulus.Ali, novi talas protesta kreće posle inauguracije, kada potpiše prve izvršne naredbe kojim poništava Obaminu ostavštinu.Stvara se pokret u kojem se spajaju studenti univerziteta, pripadnici pokreta ‘Crni životi su bitni’, bivši pripadnici pokreta ‘Occupy Wall Street’ i anarhisti. Tramp pokušava da uvede vanredne mere i policijske časove u najvećim gradovima.

foto Reutersfoto Reuters

Kalifornija se pretvara u središte otpora Trampu, a neki taj pokret nazivaju ‘Calexit’. Savezna država odbacuje Trampovo ukidanje propisa o zaštiti okoline. Milijarderi Ilon Mask i Šeril Sandberg pripremaju progresivni savez protiv Trampa za 2020. godinu.Ovi događaji stvaraju duboku podelu unutar Trampove vladajuće koalicije. Republikanci se u Kongresu dele na dve grupe, i članovi Trampove vlade okreću se jedni na druge.
Deonice banaka, metaloprerađivačkih firmi i bezbednosnih firmi rastu u prvim mesecima Trampove ere. No potom dolazi do izduvavanja Trampovog balona, i rastu trezorski zapisi. Deonice Google-a, Facebook-a i Apple-a padaju dok se pogoršava okršaj između Trampa i milijardera iz Kalifornije

Scenario 2: Jalta 2.0

Trampov izolacionizam i agresivnost Vladimira Putina stavljaju težak izazov pred Angelu Merkel: predvoditi naoružavanje Evrope, ili postići dogovor s Putinom oko podela sfera uticaja u istočnoj Evropi.Putin opoziva svoje hakere i ‘zalutale’ lovačke avione i pristaje da se ne meša u pitanja SAD-a i Evropske unije.Zauzvrat, Merkel i Tramp priznaju ruske interese u Ukrajini, Belorusiji i Siriji.

Za Putina, ruski prestiž je vraćen 26 godina nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, i on počinje otvoreno govoriti o mirovini, nakon još jednog, zadnjeg predsedničkog mandata.Rublja raste kako se Rusija vraća na svetsko tržište. Deonice firmi koje razvijaju oružje gube na vrednosti nakon odustajanja od razoružavanja Evrope.

Scenario 3: Ekonomski rat Kine i Amerike
Otvoreno napadajući ‘pokvarenu Kinu’, Tramp na Twitteru objavljuje kako će proglasiti tu državu manipulatorom vrijednosti valute, i kazniti ju velikim carinama na uvoz robe u Ameriku. Pre nego što stigne na radno mesto, Kina već uzvraća devaluacijom juana, otkazivanjem narudžbina za Boingovih aviona i blokiranjem prodaje iPhonea.

foto printscreen bloomberg.comfoto printscreen bloomberg.com

Kako godina odmiče, kineski zvaničnici su podeljeni oko toga kako oživeti ekonomiju opterećenu dugom, dok ih ometa političko prepucavanje pred reorganizaciju Glavnog odbora Komunističke partije u studenom. Kina pada u najdublju recesiju u modernom dobu. Deonice orijentisane na Američko tržište rastu u očekivanju carina, dok u Aziji dolazi do valutne krize i recesije

Scenario 4: Kim nadmašuje Trampa

Tramp provodi svoje prve mesece u kancelariji dovodeći u pitanje sve dugoročne obaveze SAD-a u svetu. Prvo suspenduje članstvo u NATO paktu, potom i u Ujedinjenim nacijama. Tradicionalni neprijatelji Amerike jačaju. Islamska država iskorišćava odsustvo SAD-a pa vodi svoju trgovinu drogama iz Avganistana i radikalizuje celu središnju Aziju.Zabrinuti zbog nestanka američke nuklearne zaštite, Saudijska Arabija i Japan počinju razvijati vlastite nuklearne programe.

Svet je u šoku nakon što Severna Koreja dokaže da je u stanju da montira nuklearnu napravu na projektil s dometom do zapadne obale SAD-a. Cela azijska strategija Donalda Trampa pada u vodu, prisiljen je ida se izvinjava Kini i moli za pomoć u smirivanju njenog odmetnutog suseda.Deonice firmi koje proizvode oružje i firmi iz istočne Azije padaju usled šireg bega u sigurnije investicije, poput trezorskih zapisa i zlata.

Scenario 5: Glave se kotrljaju u Evropi

Nakon Trampove pobede, glasači širom Evrope, prvo u Holandiji, dovode na vlast populističke vođe koji žele da ojačaju granice, prekinu sporazume o slobodnoj trgovini i raskinuti s evrom i EU.Anti-imigracijska kandidatkinja Marin Le Pen postaje predsednica Francuske, potom održava referendum o napuštanju EU.U Italiji, pokret Pet zvezdica komičara Bepea Grila dolazi na vlast u vanrednim izborima i smesta sprovodi referendum o vraćanju lire kao državne valute. Kancelarka Merkel gubi izbore u Nemačkoj.

View image on TwitterU Ujedinjenom Kraljevstvu, Terezu Mej na vlasti menja radikal, nakon problema s pregovorima oko Bregzita. U istočnoj Evropi, Češka se pod vlasti desničara zbližava s Rusijom i održava referendum o članstvu u NATO paktu. Pod senkom Fregzita, gasi se Šengenski sistem granica. Grčka ponovno zapada u krizu, ali ovaj put ne dobija pomoć od ostatka EU. Evro je u slobodnom padu nakon nestanka političke potpore koja ga je držala za vreme dužničke krize između 2009. i 2012.

Scenario 6: Internet (loših) stvari
Amazon, Apple i Google otkrivaju rašireno prisluškivanje obaveštajnih agencija kroz programe za pasivno slušanje na pametnim telefonima i kućnim uređajima, a Wikileaks se okreće protiv Trampa sa serijom neugodnih dokumenata.

Hakeri pod kontrolom neke sile stvaraju paniku gašenjem ključne infrastrukture, poput elektrana, ili napadom na medicinsku opremu spojenu na internet i autonomna vozila.Iako niti jedna vlada ne priznaje odgovornost, dokazi ukazuju kako je moguće da su napad prouzrokovale Kina ili Rusija, što najavljuje otvoreni sajber-rat između svih supersila. Deonice tehnoloških firmi su u padu.

Scenario 7: Kuba – ponovno u SSSR-u

Tramp prekida približavanje između Kube i SAD-a koje je započeo Obama, i u korenu reže priliku za spasavanje ekonomije socijalističkog ostrva.Kako ponestaje novaca – u trenutku kada regionalni saveznici Brazil i Venecuela smanjuju svoje iznose novčane pomoći – Kubanci se okreću prema druga dva igrača koji su još uvek zainteresovani za regiju:

Kini i Rusiji.S obzirom na istorijsku povezanost, predsednik Raul Kastro dopušta Rusima ponovno otvaranje obaveštajnog štaba u Havani.Ruska špijunska agencija samo 150 kilometara daleko od Majamija previše je čak i za Trampa, što otežava njegove rastuće odnose s Putinom, i podseća na krizu s projektilima na Kubi 1962.Turizam i brodarstvo su u padu, pogotovo kruzeri.

Scenario 8: Mrcvarenje Meksika

Tramp napušta NAFTA sporazum, podiže carine na uvoz iz Meksika, i nabija visok porez na novčane doznake meksičkih radnika u SAD-u njihovim porodicama, kako bi skupio sredstva za zid na granici. Meksiko pada u duboku recesiju i njegove obveznice padaju iz investicijskog rejtinga u ‘smeće’.Masovne deportacije iz SAD-a guraju nezaposlene pridošlice u trgovinu drogama.

Kako raste netrpeljivost prema ‘gringosima’ u Meksiku, levičarski populista Andres Manuel Lopes Obrador vodi u anketama pred predsedničke izbore 2018. s programom koji planira reviziju svih ugovora o eksploataciji ugljovodonika potpisanih s privatnim firmama. Priprema se nacionalizacija. Pezos je u slobodnom padu, što jača inflaciju i diže cenu zaduživanja. Obveznice meksičkih firmi se prodaju u bescenje, a građani se boje talasa reprogramiranja dugova.

Scenario 9: Pad Zlatnog mladića Saudijske Arabije

Drugi prestonaslednik,, ne uspeva da diverzifikuje ekonomiju najvećeg svetskog proizvođača nafte. Kako se Jemen okreće skupoj verziji vlastitog Vijetnama, novi porezi dolaze umesto izdašne podrške i dovode do sve većeg nezadovoljstva padom životnog standarda.Istovremeno, delikatna ravnotežna snaga u regiji prelazi na stranu neprijateljski nastrojeni Iran, dok simpatizeri Šiita osvajaju sve više teritorija u Iraku i Siriji.

Puč unutar saudijske kraljevske porodice dovodi novog člana porodicei na vlast, koji razvlašćuje Muhameda bin Salmana i odgađa reforme. Kako je Tramp odlučio da Bliski istok više nije američki problem, napetosti između Saudijske Arabije i Irana dovode do oružanog sukoba.Veliki problemi pogađaju izvoz nafte i gasa kroz Ormuski moreuz. Cene nafte skaču u nebo, investitori beže, odgađaju se planovi za privatizaciju nacionalne naftne firme Saudi Aramko. Nakon što brzo potroši svoje zalihe novca, Saudijska Arabija devaluira svoju valutu, što utiče na celu regiju.

Dijaspora.news/Bloomerang/kurir

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top