All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Vlada Crne Gore smijenila rektorku: Nije poštovala odluke Vlade. Vojvodić: Vlada nema pravo da se miješa

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore smijenio je danas rektorku Radmilu Vojvodić.

To je epilog sukoba rektorke Univerziteta Crne Gore, Radmile Vojvodić i Vlade CG, koji je počeo ovog ljeta.

Za smjenu, saznaju “Vijesti”, glasalo je 12 od 15 članova UO, a protiv su bili članovi Vladimir Pešić, Tatjana Dlabač i Martin Ćalasan (akademska zajednica).

Za vršioca dužnosti do izbora novog rektora, a kako su “Vijesti” već najavile, izabran je doskorašnji dekan Pomorskog fakulteta Danilo Nikolić.

Najavljena je i konferencija za medije rektorke Vojvodić.

Vojvodić je tokom tačke koja se odnosi na njenu smjenu, iznijela svoje stavove iz izjašnjenja, ali i tražila od članova UO odgovore na njena pitanja u vezi sa svakim pojedinačnim stavom koji su predstavnici Vlade iznijeli u svojoj inicijativi.

Prema našim informacijama, članovi UO nijesu odgovarali na njena pitanja.

Rektorka je smijenjena na inicijativu pšet članova UO koji zastupaju interese Vlade (Mubera Kurpejović, Vladan Joković, Nataša Pešić, Milanko Damjanović i Goran Jovetić).

Vlada, kako je u petak saopštio i premijer Duško Marković smatra da rektorka nije poštovala njene odluke kada je u pitanju upis na Visoku medicinsku školu u Beranama.

Rektorka se u međuvremenu izjasnila na tu inicijativu, zapitavši gdje je to obavezna da poštuje Vladine odluke, po cijenu i kada su one pogrešne. Ona tvrdi da je Vlada atakovala na autonomiju UCG.

Sjednica UO je zakazana nakon što jučerašnja sjednica Senata nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Većina članova Senata nije pojavila, pa zakazana sjednica Senata nije ni održana, a rektorka je zakazala novu, kako je navela “u razumnom roku”, za petak 6. oktobar.

Vojvodićeva je UO dostavila i “nezavisno pravno tumačenje” advokata Nikole Martinovića, kojem se obratila Zahtjevom za tumačenje člana 55 Statuta. Martinović je naveo, piše u dokumentu, da UO može da donese odluku o razrješenju rektora samo nakon stava Senata i da tu nema pravne dileme.

Sa druge strane, predsjednik UO Duško Bjelica juče je saopštio da to tijelo može odlučivati o smjeni i bez stava Senata.

Dijaspora.news/Vijesti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top