All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Više od 2.000 Srba utamničeno na svih pet kontinenata: Robijaju sa najokorelijim ubicama, dilerima i kriminalcima (FOTO/VIDEO)

Neki od najpoznatijih Srba, koji služe dugogodišnje zatvorske kazne širom sveta, su i Luka Bojović, Dobrosav Gavrić, Zoran Jakšić i Vladimir Milisavljević zvani Budala
U zatvorima širom sveta se nalazi 1.970 naših državljanina, a najveći broj njih služi kaznu u Hrvatskoj, saznaje Telegraf.rs. Oni su utamničeni zajedno sa najokorelijim ubicama, dilerima i kriminalcima, a najčešći razlozi hapšenja su nezakonit boravak ili rad, krađe, trgovina drogom i falsifikovanje dokumenata.

Broj naših zatvorenika u inostranstvu je još veći, jer u statistiku ulaze samo oni koji zatraže pomoć naše ambasade u zemlji u kojoj su uhapšeni.

Po podacima iz 2017. godine posle Hrvatske, najveći broj Srba se nalazi u zatvorima u Crnoj Gori (244), Nemačkoj (204) i Mađarskoj (185). U ostalim zatvorima širom sveta se nalazi 843 Srba.

Luka Bojović se, takođe, nalazi u inostranom zatvoru Foto: Profimedia/AFP

Među zemljama gde se nalazi veći broj naših zatvorenika su i Bosna i Hercegovina, Makedonija, Španija, Švajcarska i Austrija.

Iako su Nemačka i Austrija zemlje u kojima živi veliki broj naših državljanina, manji broj Srba u odnosu na druge države, popunjava mesta u njihovim zatvorima.

843 Srba se nalazi u ostalim zatvorima širom sveta Foto: Telegraf

Broj uhapšenih Srba 2016. iznosio je 1.896, što znači da je tokom proteklih godinu dana 74 zločinaca završilo iza rešetaka van granica naše zemlje.

Neki od najpoznatijih Srba, koji služe dugogodišnje zatvorske kazne širom sveta, su i Luka Bojović, Dobrosav Gavrić, Zoran Jakšiš i Vladimir Milisavljević zvani Budala.

Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala se nalazi u zatvoru u Španiji Foto: MUP

HAPŠENJA ŠPANIJA

U poslednjih nekoliko meseci veliki broj Srba uhapšeno je u Španiji. Oni su se našli iza rešetaka zbog proizvodnje i prodaje droge.

Španska policija je u aprilu uhapsila članove veće organizovane kriminalne bande koja je okupirala stambeni kompleks od šest zgrada u predrađu Madrida i reketirala stanare.

Među njima su se nalazila i dvojica državljana Srbije, braća Pavlović.

Oni koji su odbili da plate kiriju od 400 do 500 evra članovima bande, stariji brat, Pavle Pavlović, prema pisanju medija, pucao je u noge. Stanari navode da su Srbi bill najsuroviji. Trpeli su torturu bande jer su ilegalno živeli u stanovima i u Madrid su došli uglavnom iz Latinske Amerike. Iživljavanje je trajalo sve dok jedan od komšija nemajući više kud, nije slučaj prijavio španskoj policiji.

NEMAČKA 

Trojica Srba su u Berlinu u junu ukrali kamion i u njega utovarili ukradenu robu. Kad ih je policija otkrila, pokušali su da pobegnu i tom prilikom su pregazili i usmrtili jednu pešakinju, a neposredno pre toga izazvali sudar u kome je povređeno još dvoje ljudi.

View image on Twitter
U Nemačkoj je tokom 2016. godine registrovano preko šest miliona različitih krivičnih dela i zabeležen rast kriminala na skoro svim “frontovima”, od povećanja broja ubistava, do sukoba stranaca sa zakonom, pokazuje najnovija statistika, u kojoj su se našli i osumnjičeni građani Srbije.

Broj osumnjičenih Srba tad je iznosio 7.684 zbog čega su se građani Srbije našli na sedmom mestu u kategoriji zločina koji su počinili strani državljani. Da se računalo i Kosovo u Srbiji (kao što se obično računa) onda bi taj broj bio 13.000 pa bi Srbi (sa Albancima s Kosova) zauzeli drugo mesto.

AUSTRIJA

Dvadesetogodišnji mladić iz Srbije uhapšen je u aprilu u Beču zbog sumnje da je čekićem ubio staricu (91). Na osnovu DNK analize tragova na mestu ubistva, policija je posle dva meseca otkrila i uhapsila Srbina, koji čeka suđenje u zatvoru Jozefštad.

Uviđaj posle ubistva u Beču Ilustracija: Tanjug/AP

Iza rešetaka u ovoj zemlji našla se u avgustu i srpska porodica koja se bavila prodajom droge. Uhapšeni su otac (38) i dvojica sinova koji imaju 17 i 19 godina.

Prilikom hapšenja, policija je kod njih pronašla narkotike u vrednosti od 320.000 evra.

HAPŠENJA NA MALTI I U GRČKOJ

Srpski državljanin Bojan Čmelik (35) osumnjičen je za pokušaj ubistva milionera i biznismena sa Malte Huga Hetkutija (52) i trenutno se nalazi u pritvoru na ovom ostrvu.

Srpski državljanin Bojan Čmelik (35) Foto: Youtube/ONE News Malta

Čmelik je optužen da je u julu ušetao u najnoviji Hetkutijev butik-hotel u Pačevilu, na Malti, prišao biznismenu, zagrlio ga i ubo ga u stomak, pred brojnim svedocima.

Zbog ubistva na Zakintosu u Grčkoj u zatvoru u ovoj zemlji se nalazi sedam srpskih državljana optuženih za ubistvo Amerikanca Bakari Hendersona.

ITALIJA

Italijanska policija uhapsi više od 100 Srba tokom letnje sezone zbog pljačke butika visoke mode. Zanimljivo je da među srpskim kriminalcima u Italiji ima sve više žena, koje nisu dekor, već aktivno učestvuju u krivičnim delima, prvenstveno krađama firmirane robe i skupocenog nakita.

Pripadnice nežnijeg pola nekada su bile žrtve, odvođene su u Italiju i primoravane na prostituciju, a sada su uzele aktivnu ulogu u kriminalnim poslovima.

U julu je u Milanu uhapšen najveći srpski šaner zbog krađe skupocene garderobe za srpsku estradu uz vrednosti od 50.000 evra

Uhapšen najveći srpski šaner u Milanu Printskrin/milano.corriere.it

JUŽNA AMERIKA

Zoran Jakšić (57) rodom iz Zrenjanina, uhapšen je u julu 2016. godine pod sumnjom da je bio finansijer i organizator grupe koja je švercovala kokain u Evropu, vršila otmice i imala svoje plaćene ubice.

Peruanske vlasti su u saradnji sa američkom DEA-om uhapsile najtraženijeg Zrenjaninca, inače vođu međunarodne kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i koja je u čitavom svetu poznata kao grupa “Amerika”, prenose svetski mediji.

Jakšić je koristio čak 46 lažnih identiteta i 10 različitih pasoša. Tražilo ga je nekoliko zemalja, a za njim je raspisano čak 25 međunarodnih zahteva. Već je jednom bio hapšen u Peruu i to 1998. godine. U Nemačkoj je “zaglavio” u zatvoru 2004. godine.

Zoran Jakšić Printksin: Youtube/ATV Noticias Zoran Jakšić

HAPŠENJA U AMERICI

Zbog pokušaja ubistva američkog policajca Vilijama Ejermana (50), u Džeksonvilu, na Floridi, u avgustu je uhapšen srpski državljanin Jovan Šišljagić (27).

Nenad Steljić (30) sa Novog Beograda uhapšen je u aprilu u Koloradu jer je policajcu, koji ga je zaustavio zbog gledanja u telefon, ponudio nekoliko kilograma marihuane.

Nakon toga je policajac pretresao njegov automobil i pronašao šest velikih crnih torbi za smeće u kojima su bile manje vakumirane kesice marihuane, koje su bile teške oko 70 kilograma, navodi se u izveštaju.

dijaspora.news/telegraf

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top