All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

VELIKA KORUPCIONAŠKA AFERA U BUDVI! Umešan i poznati estradni menadžer Raka Marić! 3 miliona kredita Budva otplatila za nepoznatu firmu iz Urugvaja! (VIDEO)

Jedan od bivših čelnika Opštine Budva progovorio je pred specijalnim tužiocima kako i zbog čega je pre 11 godina iz gradske kase plaćeno 2.800.000 evra kredita nepoznate firme iz Urugvaja, ali i kako je estradni menadžer Radomir Raka Marić sa 700.000 evra pomogao Budvi u tom poslu.

Time je praktično otvorena nova korupcionaška afera u metropoli turizma, jer tu milionsku trasakciju nije odobrio lokalni parlament, niti se konkretno zna ko stoji iza firme kojoj je pokriven kredit, potvrđeno je nezvanično Vijestima.

Isti izvor saopštio je da se tim povodom uskoro mogu očekivati i nova hapšenja.

Katnićev tim zainteresovao se za slučaj kad je čuo za Marića

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), na čijem je čelu Milivoje Katnić, nedavno su gradskim vlastima prosledili dopis kojim traže da im se dostave raspoloživi spisi o tom slučaju – da li je postojala skupštinska odluka i zbog čega je milionski kredit uzet zarad firme “Lark business”, čije je sedište u jednoj od najmanjih južnoameričkih država.

Katnićev tim zainteresovao se za taj slučaj početkom godine kad im je kotorsko Osnovno državno tužilaštvo prosledilo dokumentaciju o načinu na koji je Marić još 2008. godine platio 700.000 evra Crnogorskoj komeracijalnoj banci – da bi pomogao Opštini da izmiri deo kredita, kao i zbog čega se lokalna uprava kreditno milionski zadužila kako bi vratila dug privatne kompanije.

Osnovi sud u Kotoru tada je zaustavio parnični postupak koji je pokrenuo Marić, kako bi naplatio dug od Budve. Pošto je dobila nalaze veštaka, sudija kotorskog suda prosledila je papire kolegama iz lokalnog tužilaštva, a ovi ih dostavili SDT-u.

Raka Marić i Željko Bebek

Marić je pred kotorskim sudom tužio Opštinu Budva, traživši da mu vrate novac koji im je dao.

U spisima predmeta u koje su Vijesti imale uvid, piše da je taj estradni menadžer u aprilu 2008. u tri navrata uplatio 700.000 evra CKB-u, koje je banka preusmerila tako što je 633.386,78 evra otišlo na izmirivanje kredita Opštine, dok je sa 66.613,22 evra zatvoren kredit izvesnog D.D.

Objašnjava se da je sve počelo poslednjeg dana oktobra 2007, kada je zaključen ugovor o kreditu između CKB i Glavnog računa trezora Opštine Budva u iznosu od 2.876.560,70 evra. Taj novac preusmeren je na zatvaranje kredita kompanije “Lark busines S.A”, koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u Bjeljini, a sedište firme je u Urugvaju. Predstavnici Opštine tokom sudskog procesa ostali su pri stavu da nema finansijskog traga u izvodima Sekretarijata za finansije o dugu koji pominje Marić.

Marić je dao 700.000 evra opštini Budva, a oni se sad prave blesavi

“Imajući u vidu izjašnjenje veštaka iz kog se utvrđuje da u spisima predmeta ne postoji dokumentacija na osnovu koje je Radomir Marić uplatio sredstva CKB sa ciljem vraćanja kredita Opštine Budva, kao ni podatak o kompaniji ‘Lark business’, niti osnov po kome je Opština kreditom CKB zatvorila kredit ove firme, odnosno u spisima nema dokumentacije koje povezuju Opštinu i ‘Lark business’, te činjenica da nisu navedena lica iz CKB – inicijatora naloga odgovornih za interni nalog za transfer novca odobrenih po osnovu kredita Opštine a na račun ‘Lark business’, kao i za davanje usmene instrukcije za zatvranje kredita D.D., to sud smatra da je u konkretnom slučaju neophodno spise predmeta proslediti Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, a radi utvrđivanja da li postoji osnovana sumnja za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za bilo koje krivično delo koje se vodi po službenoj dužnosti”, navedeno je u rešenju tog suda, kada su papiri prosleđeni tužiocima.

Opština Budva

Iz lokalnog Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva još prošle godine su kotorskom sudu pisano dostavili mišljenje na nalaz veštaka, u kome su naveli da bi bilo neophodno ispitati sve aktere spornih novčanih transakcija, kako bi se utvrdilo osnov za isplate.

“Da se utvrdi da li su akteri spornih transkacija bili uopšte ovlašćeni za bilo kakvo davanje usmenih naloga banci, što bi umnogome dalo jasniju sliku da li su nalozi dati u skladu ili u suprotnosti sa imperativnim zakonskim normama“, navodi se u mišljenju opštinskog Sekretarijata.

Marić je bio ključna figura u vreme kada je Budva bila centar muzičkih dešavanja na Balkanu – kao menadžer posredovao je prilikom gostovanja Rolingstonsa na Jazu 2007. godine, odnosno gostovanja Madone godinu kasnije.

Ti muzički spektakli koštali su budvansku Opštinu više od deset miliona evra, a zatim se njima bavilo i Specijalno tužilaštvo.

Na čelu organizacionog odbora uoči koncerta Rolingstonsa bio je Svetozar Marović, osuđeni šef budvanske kriminalne grupe, koji se nalazi u bjekstvu.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Vijesti/Volim Podgoricu.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top