All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

UNIVERZITET CRNE GORE UCENJUJE STUDENTE? Ko “prebacuje” odbranu magistarske teze u drugi semestar mora da plati 960 evra ili će biti ispisan

Univerzitet Crne Gore (UCG) zahteva od studenata magistarskih studija da pored plaćene školarine uplate i dodatnih 1.000 evra ili će u suprotnom biti ispisani.

Ove informacije studenti su navodno dobili na fakultetima pošto im je u mejlu saopšteno da je odluka Upravnog odbora da svi moraju da “regulišu status studenta”.

Iz Rektorata UCG ne odgovaraju na pitanja Vijesti na osnovu čega je doneta ta odluka, šta studenti tačno plaćaju s tih 1.000 evra, koji su rokovi… Ali tom mediju obratilo se više studenata magistarskih studija UCG koji su sa matičnih fakulteta ili preko kolega dobili informaciju da će izgubiti status studenta, iako su ranije uplatili školarinu, odslušali i položili sve ispite, ali nisu još odbranili magistarsku tezu.

 

 

Studenti i peticijom traže ukidanje odluke UO UCG i ističu da za nju nema pravnog osnova, jer magistarski rad ne može da se tretira kao nepoloženi ispit, koji se prenosi u naredni semestar. U prigovoru uz peticiju, studenti su se pozvali na Ugovor o studiranju, Pravilnik o studiranju na postdiplomskim studijama, a dodaju i da, prema članu 122 Zakona o visokom obrazovanju, “studenti koji su upisani na osnovnim, specijalističkim, magistarskim i doktorskim studijama pre stupanja na snagu tog Zakona, imaju pravo da završe studije prema studijskom programu koji je važio u vrijeme upisa, po zakonu po kojem su upisani, a najkasnije do kraja studijske 2020/21”.

Peticiju je do juče potpisalo skoro 300 osoba.

 

 

“Studenti su saznali da uprava UCG priprema namet u iznosu od 960 evra po studentu za sve koji nisu odbranili magistarsku tezu u istom semestru već je ‘prebacuju’ u naredni semestar”, kaže student sa master studija Ekonomskog fakulteta. Iznos od 960 evra, koliko se od njega traži da uplati uz školarinu, dobijen je množenjem 30, koliko ECTS kredita iznosi master rad, sa 32 evra, što je cena jednog kredita.

“Ako uzmemo u obzir da kompletne procedure – prijava, pisanje, usvajanje teme, softversko testiranje na plagijate, javni uvid, zakazivanje odbrane… traju mnogo duže od samog semestra, dolazimo do zaključka da inicijativa koja dolazi sa UCG jednostavno nema realno, logično i opravdano uporište”, kaže on.

 

 

Plašeći se da im ne propadne dosadašnji trud i položeni ispiti, neki studenti magistarskih studija već su uplatili deo iznosa koji od njih zahteva UCG.

“Ako ne potpišem da ću platiti, ispisaće me sa magistarskog i propašće mi šest ogromnih ispita”, kaže jedna magistrandkinja dodajući i da je tokom rada na tezi imala problema da uopšte nađe mentora i komentora za oblast na kojoj radi.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Vijesti.me

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top