All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

UMRLI U NAJGORIM MUKAMA: Direktor i radnik grebali na vrata dok su se gušili! Zastrašujući detalji tragedije u Narodnoj biblioteci!

Dvojica servisera protivpožarnog sistema ugušila se ugljen-dioksidom koji je iz zasad neutvrđenih razloga iscurio u jednom od podzemnih depoa u arhivu biblioteke gde su bili zaključani

Darko Šukalo (50) i Lazar Blagojević (25), vlasnik i radnik firme „Empeks“, poginuli su juče od posledica trovanja otrovnim gasom dok su servisirali sistem za gašenje požara u arhivu Narodne biblioteke u Skerlićevoj ulici u centru Beograda.

Istraga u toku...Uviđaju prisustvovao i nadležni tužilac
ISTRAGA U TOKU…UVIĐAJU PRISUSTVOVAO I NADLEŽNI TUŽILAC FOTO: DADO ĐILAS

Kako Kurir saznaje, Šukalo i Blagojević radili su vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema kada je iz zasad neutvrđenih razloga došlo do izlivanja otrovnog gasa, najverovatnije ugljen-dioksida.

Nisu imali šanse

– Serviseri su se nalazili u arhivu u podrumu zgrade koji se proteže na 14.000 kvadratnih metara. U tom prostoru ima više depoa u koje su ulazi iz jednog u drugi, a na svakom se nalaze vrata koja se automatski zatvaraju i koje je moguće otvoriti samo sa spoljne strane. Serviseri tako nisu ni imali šanse da pobegnu iz depoa u kome je došlo do curenja gasa, a u kome su kasnije, pored vrata, pronađeni mrtvi – ispričao je za Kurir izvor iz istrage.

Evakuacija...Svi zaposleni morali su da napuste zgradu
EVAKUACIJA…SVI ZAPOSLENI MORALI SU DA NAPUSTE ZGRADU FOTO: DADO ĐILAS

On napominje da su Šukalo i Blagojević najverovatnije primetili da curi gas, ali da nisu imali gde da pobegnu zbog automatskih vrata.
– Pokušali su da ih otvore rukama, ali nakondesetak sekundi gas ih je onesvestio, a zatim i ubio – kaže izvor.

Zaposleni u Narodnoj biblioteci s kojima je Kurir juče razgovarao rekli su da je u jednom trenutku čitavom zgradom krenuo da se širi neprijatan miris.
– Jedan kolega je ušao u kancelariju i rekao da hitno izađemo iz zgrade. Napolju nam je rečeno da dvojica servisera leže bez svesti u prostoru arhiva, a posle nekoliko minuta stigla je Hitna pomoć, koja je počela da ih reanimira. Nažalost, nisu uspeli da ih povrate – ispričala je jedna službenica Narodne biblioteke, ističući da se u delu zgrade gde je iscurio gas nalazi arhiv i administrativne prostorije, dok je čitaonica, u kojoj su u tom trenutku bile na desetine korisnika, u drugom delu zgrade.

Došao i ministar

Nakon što je policija obavila uviđaj, na mesto nesreće došli su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, kao i zamenik gradonačelnika.

Demantovao da je bilo eksplozije...Ministar Vladan Vukosavljević
DEMANTOVAO DA JE BILO EKSPLOZIJE…MINISTAR VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ FOTO: DADO ĐILAS

– Drugi zaposleni nisu bili ugroženi, kao ni imovina Narodne biblioteke. Napominjem da su dvojica nastradalih bili stručna lica, ali je došlo do curenja gasa na izuzetno malom prostoru. Eksplozije nije bilo, odmah su svi evakuisani, nije pretila nikakva opasnost po druge – rekao je Vukosavljević.

NARODNA BIBLIOTEKA SRBIJE

– 24.000 kvadratnih metara
– Narodna biblioteka Srbije je matična biblioteka i centar bibliotečko-informacionog sistema Srbije
– Jedan od njenih osnovnih i najvažnijih ciljeva je prikupljanje, čuvanje, restauracija i konzervacija štampane građe s teritorije Srbije
– Informacioni resursi biblioteke sadrže i preko 1.600.000 jedinica digitalizovane građe i preko 20.000 elektronskih knjiga, dok elektronski katalog sadrži više od 2.500.000 zapisa
– Ukupan broj zaposlenih je 228

PALA U NESVEST INTERVENISALA HITNA POMOĆ
Šukalovoj supruzi pozlilo

Očajna Šukalova supruga (u sredini)
OČAJNA ŠUKALOVA SUPRUGA (U SREDINI) FOTO: DADO ĐILAS

Supruga Darka Šukala pojavila su tokom uviđaja ispred Narodne biblioteke, vidno uznemirena.
– To je on, znam da je on. Osećam to. Zašto mi niko ništa ne govori. Jao, teško meni, kako ću ovo preživeti – ponavljala je nesrećna žena, koju je u agoniji pridržavalo dvoje prijatelja. U jednom trenutku ženi je prišao jedan beogradski inspektor i zamolio je da pođe s njim u zgradu biblioteke kako bi identifikovala muža. Prebledela, gotov nemo i bez daha, ona je pošla za inspektorom. U tom trenutku na parkingu se pojavila i Hitna pomoć.
– Moram Mašu da pripremim na sve ovo – bilo je jedino što je prošaputala dok je ulazila u zgradu biblioteke.

Nakon što je identifikovala supruga, ženi je pozlilo, zbog čega ju je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar.

Na licu mesta
VESIĆ IZRAZIO SAUČEŠĆE PORODICAMA

FOTO: DADO ĐILAS

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić došao je u zgradu Narodne biblioteke nedugo nakon što se dogodila nesreća u kojoj su dva radnika izgubila život. Vesić je u ime Skupštine grada izrazio saučešće porodicama nastradalih radnika kompanije koja je održavala protivpožarni sistem.
Vesić je za RTS rekao da je u pitanju bila vanredna kontrola, a ujedno i potvrdio da je kompanija čiji su radnici stradali imala redovan ugovor s Narodnom bibliotekom.
– Zgrada Narodne biblioteke nije ugrožena ni na koji način, a isto važi i za ljude. Sve je pod kontrolom, na licu mesta nalaze se pripadnici policije i predstavnici tužilaštva. Šta se tačno dogodilo, utvrdiće istraga – rekao je Vesić. Zamenik gradonačelnika je istakao da je današnja tragedija treći sličan slučaj u poslednjih sedam dana u Beogradu, zbog čega je pozvao na oprez i apelovao na sve koji dolaze u dodir s opasnim materijama da poštuju protokole.

O UGLJEN-DIOKSIDU

Štetnost
– Opasnost od trovanja ugljen-dioksidom uvek je tamo gde on akcidentalno nastaje (u proizvodnji kvasca, pogonima za vino i sokove, tankovima brodova, u silosima itd.)
– lndividualna osetljivost je različita, ali su srčani i plućni bolesnici rizična kategorija

Kako deluje CO2

– Dejstvo na čoveka je trostruko: na disanje, acido-baznu ravnotežu i sluznice

– Ugljen-dioksid se rastvara u serumu i stvara ugljenu kiselinu, te tako daje respiratornu acidozu, tahipneju kao fiziološki odgovor
– Pored opšteg delovanja na nervni sistem, ugljen-dioksid izaziva i paralizu mišića, posebno miokarda
– Lokalno daje vazodilataciju, a u slučaju dužeg delovanja dovodi do anestezije
Trovanje

– Akutno trovanje i njegovi simptomi zavise od koncentracije ugljen-dioksida i trajanja ekspozicije
– Koncentracije od tri do pet odsto izazivaju hiperventilaciju, dispneju, glavobolju i konfuziju
– Pri koncentraciji od osam do 10 odsto pored ovih simptoma javlja se i poremećaj vida, znojenje, tahipneja, hipertenzija, tahikardija
– Koncentracije preko 10 odsto izazivaju poremećaj svesti, ataksije, konvulzije, hipotenziju
– Kada su koncentracije u vazduhu preko 30 odsto, dolazi do kome, grčeva i ubrzo nastupa smrt usled srčanog zastoja
– U neprovetrenim prostorijama sa ustajalim vazduhom trovanje može imati drugačiju sliku, sa znojenjem, osećajem žeđi, hipotenzijom i komom
Japanski sistem

DEPOI NISU REKONSTRUISANI

Protivpožarni sistem koji se nalazi u biblioteci postavljen je, prema saznanjima Kurira, 1972. godine. U pitanju je japanski sistem koji za gašenje vatre ne koristi vodu već ugljen-dioksid i postavlja se uglavnom u ustanovama kulture.
– Tokom rekonstrukcije i renoviranja biblioteke od 2007. do 2011. država je obezbedila novac i ostavila upravi biblioteke da sama odluči šta će rekonstruisati i umesto da se rekonstruišu depoi i trezori, oni su rekonstruisali korisnički servis, koji je najmanje bitan i koji čini četvrtinu zgrade. Samo zato što čitaonicu mogu da prikazuju, ali depoe ne – dodaje naš izvor.

dijaspora.news/kurir.rs

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top