All for Joomla All for Webmasters
Ljudi

Umesto u Holivudu, ZAVRŠIO U ZABELI: Tužna sudbina SRPSKOG glumca koji je trebalo da glumi u KUMU!

Jovan Janićijević Burduš slavu je stekao u seriji “Muzikanti” iz 1969, a blistavu holivudsku karijeru koja je bila pred njim, prekinuo je nesrećni slučaj.

Bekim Fehmiu u svojoj knjizi “Blistavo i strašno” o Janićijeviću je pisao ovako:

“Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije ‘Muzikanti’, bio je u Los Anđelesu mesec dana. Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Korleonea u filmu ‘Kum’ pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles”.

 

U svojoj knjizi Fehmiu je pisao kako su on i Jovan bili veoma blizu angažmana u čuvenom Kopolinom filmu “Kum”.

 

Jovan Janićijević je, nakon što se proslavio u “Muzikantima” i tu stekao nadimak Burduš, koji će mu ostati do kraja života, 1970. godine proveo jedan period u Los Anđelesu. Tu je ostvario kontakn+te sa tamošnjim producentima i ubrzo ušao u najuži izbor za ulogu Vita Korleonea. Međutim, veliki problem bio je to što Jovan nije znao engleski.

 

Fehmiu piše da je u Rimu (1971) bio u gostima kod Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, kada ga je u toku večeri čuveni producent upitao: “Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu “Kum”? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci”

Da je upoznao veliku zvezdu Džona Vejna, pohvalio se i Jovan Janićijević u januaru 1972. za „RTV reviju“.

– Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmešio i rekao:

“Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Voleo bih da se i meni ukaže ta prilika!” – sećao se Burduš, koji se vratio u Beograd pošto mu je istekla viza.

Ipak, umesto holivudske karijere, život mu je doneo surov obrt.

U saobraćajnoj nesreći koju je izazvao nesmotrenom vožnjom u centru grada njegov suvozač je poginuo. Janićijević je osuđen na kaznu zatvora koju je izdržao u požarevačkoj Zabeli.

 

– Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom „Metro-Goldwyn-Mayer“. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Usledila je drama, suđenje, i tata je umesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor „Zabelu“ – ispričala je jednom prilikom glumica Ksenija Đokić, ćerka Jovana Janićijevića, koju šira publika zna kao deo BB šou ekipe.

 

Posle toga je nastavio da glumi u filmovima “I bog stvori kafansku pevačicu”, “Valter brani Sarajevo”, u hit serijama “Majstori”, “Pozorište u kući”…

 

Poslednji put je stao pred kamere u filmu “Velika frka“ sa Gagom Nikolićem u glavnoj ulozi (1992). Iste godine je preminuo, 26. februara 1992. i, nažalost, postao još jedan od naših nepravedno zapostavljenih glumaca.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top