All for Joomla All for Webmasters
Srbija

“UMESTO DA PRODA JEDNU NEKRETNINU, UZEO NAM JE SVE ŠTO IMAMO” Potresna ispovest porodice koju je ojadio GRAMZIVI IZVRŠITELJ

Slobodanka i Slobodan Ćurčić prošli su kroz pravi pakao zbog dugova koje je na bizaran način od njih naplatio novosadski izvršitelj Aleksandar Durkulić. Izvršitelj je prodao njihovu kuću sa velikim placem za više od 300.000 evra, a na kraju, više od polovine dobijenog novca, oko 20 miliona dinara koji su ostali nakon što su dugovi namireni prodajom njihove imovine, zadržao na svojim računima.

Slobodanka danas živi u Sirigu, selu u opštini Temerin, a do februara ove godine živela je na obodu centra Novog Sada. Po najvećoj zimi, onoj koja je stigla u februaru, kako kaže, morala je da je sa porodicom iseli iz kuće u kojoj su živeli skoro 30 godina i ode na selo, u kuću koju su posećivali samo leti u kojoj nije bilo grejanja. Porodica je ostavila za sobom mnogo stvari stečenih tokom godina i opreme i delova iz auto-servisa koji su držali. Slobodanka kaže da je pritisak izvršitelja da se isele bio ogroman, ali napominje da je sve moglo biti urađeno drugačije, te da kuća uopšteni nije morala „na doboš“.

Prodata kuća porodice ĆurčićFOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Prodata kuća porodice Ćurčić

– Sve je počelo zbog tog „zelenaškog“ duga koji je suprug imao. Zbog njega je počelo izvršenje, a onda se u to, takođe zbog duga uključila i banka, koja je zbog kredita svakako imala hipoteku nad kućom i mogla je da je proda, ali samo kuću- kaže Slobodanka.

Umesto toga, izvršitelj je prodao i plac iz osam delova i sve nekretnine na njemu, iako je vrednost prodaje daleko bila iznad vrednosti duga. Kako Slobodanka kaže, dug je u trenutku prodaje bio oko 100.000 evra, odnosno oko 12 miliona dinara, a kuća je prodata za 37 miliona.

– Umesto da izvršitelj proda jedan deo ili neke druge stvari kojima su se mogla naplatiti dugovanja, kao što su polovni automobili ili delovi, on je prodao sve delove kuće- kaže Slobodanka.

Izvršitelj DurkulićFOTO: R. GETEL / RAS SRBIJA
Izvršitelj Durkulić

Da je izvršitelj pokušavao da proda i njihovu drugu nekretniku na Sentandrejskom putu u Novom Sadu, Slobodanka je saznala sasvim slučajno i to u katastru, videvši da je pokušana prodaja.

– Uopšte nas o tome nije obavestio. Sve je ovo urađeno tako, a moglo je drugačije, posebno zato što mi nikada nismo rekli da dugove nećemo da vratimo. Suprug je izvršitelju rekao da bi dug sa kamatom vratio za pet dana, a banci za dvadesetak, ali je ovaj ipak krenuo da prodaje- dodaje naša sagovornica.

Ipak, kuća na Sentadrejskom putu im je ostala, ali zato što prodaja nije uspela, pa je izvršitelj krenuo na ostatak imovine.

Dvorište puno automobila koji su mogli biti prodati umesto kućeFOTO: N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA
Dvorište puno automobila koji su mogli biti prodati umesto kuće

Posle cele drame i iseljenja koje je obezeđivala policija, bračni par je krenuo u svoju bitku. Slobodanka sada kaže da joj nije jasno kako se izvršitelj nijednom nije javio i rekao da je kod njega ostalo skoro 20 miliona dinara nakon vraćanja dugova.

– Mogao je reći da je to posebno deponovao u banci da je to naš novac. Mi smo ga mogli dobiti i kupiti plac, makar da odnesemo sve stvari koje su bile u dvorištu, mašine, opremu koje nismo mogli da iselimo- priča Slobodanka.

Kada je sve prodato i klupko se razmotalo, Ćurčići su angažovali advokata, a o celom slučaju odmah su obavešteni Komora izvršitelja, Ministarstvo pravde, Visoki savet sudstva…

Protiv izvršitelja podneta je i krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Naša sagovornica zaključuje da je spremna za dug i mukotrpan proces, ali da nikome ništa neće oprostiti.

Aleksandar Durkulić kaže za “Blic” da je sve u ovom slučaju u skladu sa zakonom.

Kako kaže, konkretne stvari ne može da kometariše, pošto je proces još uvek u toku.

(dijaspora.news/blic.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top