All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

U SRBIJI SE REŠAVA SUDBINA SVETA: Danas u Beogradu delikatni pregovori vrhunskih diplomata PUTINA I TRAMPA

Sjedinjene Američke Države zahvalile su se Vladi Srbije zato što će Srbija danas ugostiti ruskog i američkog diplomatu koji će u Beogradu nastaviti veoma važne pregovore o implementaciji Minskog sporazuma o primirju u Ukrajini.

Kurt Volker, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za ukrajinsko pitanje, i Vladislav Surkov, savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, sastaće se sutra u Beogradu u novoj rundi pregovora oko uspostavljanja primirja na istoku Ukrajine. Surkov je pod sankcijama EU i nije mu dozvoljeno da kroči na teritoriju zemalja Unije, dok je američka strana odbila da se ovi delikatni pregovori odvijaju u Rusiji, pa je Beograd izabran kao neutralna teritorija.

razgovor predstavnika Putina i Trampa u Beogradu poruka Srbiji

Foto: Tanjug/APrazgovor predstavnika Putina i Trampa u Beogradu poruka Srbiji

Tim povodom, iz Ambasade SAD u Beogradu stigla je zahvalnost srpskoj Vladi što je omogućila važan sastanak dvojice diplomata, rečeno je “Blicu”.

– Više od 10.000 ljudi ubijeno je u konfliktima na istoku Ukrajine. Razgovori koji će biti održani u Beogradu deo su mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši. Sjedinjene Američke Države zahvalne su srpskoj Vladi, čije je gostoprimstvo učinilo Beograd pogodnim i gostoljubivim mestom za takvu diskusiju – kažu za “Blic” iz američke ambasade u Beogradu.

I Oleksandr Aleksandrovič, ukrajinski ambasador u Beogradu, kaže za “Blic” da je zadovoljan što je Beograd izabran kao grad posrednik.

– Niko od ukrajinske strane neće prisustvovati susretu, ali ćemo po njegovom završetku imati sve zaključke sastanka – kaže Aleksandrovič.

Kompliment Srbiji

Srbija je dobila važnu posredničku ulogu u rešavanju jednog od najvećih svetskih žarišta, složni su sagovornici “Blica” na vest da će naša zemlja ugostiti diplomate teške kategorije koje su delegirali Tramp i Putin.

Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnji šef srpske diplomatije, kaže za “Blic” da ga je ta vest “veoma obradovala”.

Goran Svilanović

Foto: A. Dimitrijević / RAS SrbijaGoran Svilanović

– Ima veoma malo zemalja na svetu koje su imale posredničku ulogu u rešavanju kriznih žarišta. Takve države su na primer Švajcarska i Finska. Srbija nije Švajcarska, Beograd nije Ženeva, ali očigledno i predstavnici Vašingtona i predstavnici Moskve Beograd doživljavaju kao prijatno i bezbedno okruženje, u kome neće osećati pritiske – navodi Svilanović.

Svilanović dodaje da održavanje sastanaka o rešavanju ukrajinske krize u Beogradu treba doživeti kao kompliment.

– Videćemo da li će se slični sastanci i ubuduće održavati u Srbiji, ali u ovom trenutku takva odluka je svakako razlog za zadovoljstvo – kaže bivši šef srpske diplomatije.

Borko Stefanović

Foto: Mitar Mitrović / RAS SrbijaBorko Stefanović

A zbog čega je baš Srbija izabrana da posreduje? Borko Stefafanović, nekadašnji politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, smatra da je to zato što je naša zemlja po pitanju Ukrajine zadržala neutralan stav.

– Za takav sastanak sasvim sigurno neće biti izabrana Podgorica, jer se zna na čijoj je strani kada je reč o ukrajinskoj krizi. U svakom slučaju, u Beograd dolaze izaslanici iz dva najvažnija centra moći i to je veoma značajno za Srbiju. To je potvrda naše nezavisne pozicije, što je dobro, ali i jako teško, jer ćemo biti pod pritiskom da se opredelimo – kaže Stefanović za “Blic”.

Skrivene poruke

Politički analitičar Dušan Janjić za “Blic” navodi da taj sastanak pokazuje da se Srbija nalazi na takozvanoj liniji razgraničenja.

– Taj sastanak će evidentno podići naše samopouzdanje jer se Beograd pokazao kao prijateljska zona, a Srbija kao zemlja koja ima dobre odnose sa obe sile i mesto gde i Rusi i Amerikanci mogu slobodno da dođu – rekao je Janjić.

Ipak, on razgovor vidi i kao način da se Srbiji upute određene poruke.

Dušan Janjić

Foto: P. Dimitrijević / RAS SrbijaDušan Janjić

– Razgovor će se sigurno indirektno ticati i zapadnog Balkana, a ujedno služi i kao poruka Srbiji da će taj aranžman i dogovori dve sile imati i malo širi kontekst, i da neće biti samo strogo o Ukrajini, iako je to svakako povod i glavna tema susreta – kaže Janjić za “Blic”.

Ovo će biti drugi sastanak Kurta Volkera, bivšeg ambasadora SAD pri NATO koga je Tramp imenovao izaslanikom za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini, i Vladislava Surkova, specijalnog savetnika ruskog predsednika Vladimira Putina

Prvi takav sastanak održan je u Minsku.

Stejt department potvrdio da se Volker i Surkov sastaju u Beogradu

Portparol Stejt departmenta potvrdio je za “Glas Amerike” da će se specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u Donbasu, Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov sastati sutra u Beogradu.

Kako navode iz Stejt departmenta, tema razgovora je implementacija sporazuma iz Minska.

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba na istoku Ukrajine, Kurt Volker, objavio je nešto ranije na svom Tviter nalogu da će se sastati za par dana sa pomocnikom ruskog predsednika u Beogradu.

“Sastaću se s ruskim kolegom u oktobru u Beogradu, kako bi razgovarali o bržoj implementaciji Minska i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine”, objavio je Volker na Tviteru 5. oktobra.

Dijaspora.news/blic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top